Dvadeset godina od Džordanovog "poslednjeg šuta"

Pre tačno dvadeset godina Majkl Džordan je uputio čuveni "poslednji šut" kojim se sa epitetom "najvećeg u istoriji košarke" oprostio od NBA.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

21:29

Dvadeset godina od Džordanovog
Getty Images

Čikago Bulsi i Juta Džez su igrali šestu utakmicu finala NBA lige i Džordan je posle ukradene lopte u kontri fintirao Brajana Rasela i pogodio šut za pobedu.

Ovaj šut je ugasio neke od poslednjih nada velikana košarke Karla Malouna i Džona Stoktona da mogu da osvoje šampionski prsten.

Džordan je krenuo na prodor pored Rasela, uradio krosover i pogodio sa oko pet metara, a Rasel je završio na parketu posle kontakta sa Majklom.

"Mislim da je to bio trenutak koji je definisao moju karijeru", rekao je 15 godina kasnije Džordan u intervjuu Ahmadu Rašadu.

"Znao sam koja su njegova omiljena mesta za šut, znao sam gde će hteti da ide. Ja sam nešto viši i teži od njega i mislio sam 'neće da me prođe', a on je uradio nešto što svet nikada nije video. Malo me je gurnuo, dovoljno da dođe na svoje mesto", pričao je Rasel.

Juta je tada drugi put zaredom došla do finala i oba puta je u epskim okršajima gubila od Čikaga. Prvo su 1997. Džezeri izgubili 4-2 u seriji, a onda istim rezultatom i godinu dana kasnije posle "poslednjeg šuta" za 87:86.

U čast te utakmice napravljena je i retro serija patika koje je MJ nosio pre dvadeset godina. Džordan se nakon te serije sa Jutom vratio košarci početkom dvehiljaditih u Vašington Vizardsima, a posle te epizode se i definitivno povukao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: