Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 23.05.2010.

14:46

Trijumf Lorenca u Francuskoj

Vozač Jamahe Horhe Lorenco pobednik je treće trke ovogodišnjeg Moto GP šampionata u kraljevskoj klasi, Velike nagrade Francuske.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Lorenco je do drugog trijumfa ove sezone, a sedmog u najjačoj klasi, došao u vremenu od 44:29.114 minuta na legendarnoj stazi "Bugati" u Le Manu, ispred timskog kolege Valentina Rosija.

Mladi Španac je tako prvi put u kraljevskoj klasi pobedio na dve trke zaredom, a ujedno je nastavio dominaciju Jamahe ove sezone, dok se na podijum u Le Manu popeo i vozač Repsol Honde Andrea Doviciozo.

Trka je bila veoma teška, jer sam znao da moram da budem brz ako želim da ostanem na čelu, ali ne prebrz, da ne bih izleteo sa staze. Mučio sam se da preteknem Valentina, čekao sam pravi trenutak, a posle mi je bilo lakše nego što sam očekivao jer sam mislio da će uspeti da održi korak sa mnom”, rekao je Lorenco posle trijumfa.

Posle starta sa pol pozicije Rosi je odlično krenuo i zadržao se u vođstvu ispred Danija Pedrose na Repsol Hondi, Lorenca, dvojice vozača Dukatija Nikija Hejdena i Kejsija Stonera, Marka Melandrija na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini, Dovicioza i vozača LCR Honde Randija de Punijea.

Već u prvom krugu Lorenco je uspeo da pretekne Pedrosu i krene sa napadima na ‘Doktora’, koji je tada uspešno odupirao. U narednom krugu Stoner je ostvario najbrže vreme i uspeo da se nađe ispred Hejdena, ali je trka za njega uskoro bila gotova jer je izleteo sa staze. Jedini preostali vozač fabričkog Dukatija ubrzo je ponovo ostao bez četvrte pozicije jer ga je pretekao Doviciozo.

U sedmom krugu viđena su još dva odustajanja kada je vozač Jamahe Teh 3 Ben Spiz izleteo sa staze, čini se posle kontakta sa Lorisom Kapirosijem na Suzukiju, koji takođe nije bio u mogućnosti da nastavi trku.

Na startu osmog kruga Lorenco je na kratko uspeo da se nađe ispred Rosija, ali mu je ‘Doktor’ ubrzo uzvratio. Španac je potom četiri kruga tražio svoju priliku i dobio ju je u 12. krugu, kada je i pretekao timskog kolegu i uspeo da se odvoji. Tokom narednih krugova Lorenco je ostvario nedostižnu prednost, dok je Rosi uspeo da zadrži na drugoj poziciji do cilja.

Iza vodeće dvojca odvijala se velika borba do poslednjeg kruga u kojem je Lorenco uspeo da obiđe Pedrosu i dođe do podijuma. Svoju šansu vrebao je i Hejden, koji se našao ispred Španca i po treći put ove sezone je kao četvrti prošao kroz cilj.

Pedrosa je na kraju bio peti, a potom su sledili Melandri De Punije i Hektor Barbera na Aspar Dukatiju, što je mladom Špancu najbolji plasman od dolaska u najjaču klasu na startu sezone.

Prvu desetoricu na trećoj trci sezone kompletirali su vozač Pramak Dukatija Aleks Espargaro i Marko Simončeli na San Karlo Hondi Gresini, dok su do bodova došli i Hiroši Aojama na Interveten Hondi, vozač Jamahe Teh 3 Kolin Edvards i Mika Kalio na drugom Pramak Dukatiju.

U generalnom plasmanu vodi Lorenco sa 70 bodova, devet više od Rosija, dok je Doviciozo treći sa 42 boda. S druge strane Jamaha je vrlo ubedljiva i u poretku timova i konstruktora.

Rezultati trke za Veliku nagradu Francuske:
1. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha 44:29.114
2. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 5.672
3. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 7.872
4. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 9.346
5. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 12.613
6. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 21.918
7. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 29.288
8. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 33.128
9. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + 33.493
10. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 33.805
11. Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda + 34.346
12. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 37.123
13. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 55.061
odustali:
Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki
Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3
Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 70
2. Valentino Rosi 61
3. Andrea Doviciozo 42
4. Dani Pedrosa 40
5. Niki Hejden 39
6. Randi de Punije 26

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 131
2. Repsol Honda 82
3. Marlboro Dukati 50
4. San Karlo Honda Gresini 37
5. Monster Jamaha Teh 3 27
6. LCR Honda 26

Generalni plasman konstuktora:
1. Jamaha 75
2. Honda 52
3. Dukati 39
4. Duzuki 13

Moto2: Pobeda odličnog Eliasa

Španac Toni Elias trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Francuske u Le Manu u klasi Moto2 ispred sunarodnika Hulijana Simona i Simonea Korsija iz Italije. Elias je zahvaljujući drugoj izastopnoj pobedi u šampionatu izbio na čelo plasmana i njegova prednost sada iznosi 18 bodova.

Elias je posle starta sa sedmog mesta vrlo brzo došao do vođstva, ali mu ga je ubrzo preoteo sunarodnik Aleks Debon. Ipak, on se nije dugo zadržao na prvoj poziciji jer je kažnjen zbog preranog starta. U isto vreme, redom su sa staze izleteli Karel Abraham i Dominik Egerter, a isto se nešto kasnije desilo i Jukiju Takahašiju, osvajaču pol pozicije Keniju Nojesu.

Na vrhu je Elias vodio ispred Žila Klizela i Hulijana Simona, dok je Rafaele De Roza bio sledeći vozač koji je prerano završio trku. Klizel je ubrzo oduševio domaće navijače prelaskom u vođstvo, ali je izgubio kontrolu nad motorom i trka je za njega bila gotova u šestom krugu. Dobitnik vajld karte za učešće na trci u Le Manu Ćavijer Simeon je takođe ubrzo izleteo sa staze, a za sobom je pokupio Aleksa de Anđelisa, a slična situacija se desila i do Francuske vodećem u plasmanu Šoji Tomizavi i Matiji Pasiniju.

Do kraja trke Elias je uspeo da se održi na čelu, ispred Simona, Korsija i Andree Janonea, a potom su sledili Gabor Tolmači, RRatapark Viljarot, Fonsi Nieto, Štefan Bradl i Roberto Rolfo.

125cc: Espargaro nastavio gde je stao

Kao što je slučaj bio u dvema jačim klasama i u klasi do 125 kubika do trijumfa u Le Manu je došao vozač koji je slavio pre tri nedelje na trci za Veliku nagradu Španije, a u ovom slučaju to je Pol Espargaro. Mladi Španac je kroz cilj prošao ispred, jedinog vozača koji je osim njega ove sezone došao do pobede, Nikolasa Terola, dok se na podijum popeo još jedan njegov sunarodnik Mark Markes.

Terol, i dalje vodeći u generalnom plasmanu, je poveo posle starta ispred Espargara, a velika borba se odvijala iza njih između Bredlija Smita, Markesa, Efrena Vaskesa i Sandra Kortezea. Dvojica vodećih su u početku vozili taktički, u želji da ne naprave grešku, a to se promenilo posle 16 krugova kada je Espargaro pretekao Terola, a potom su se nekoliko puta smenjivali u vođstvu. Iza njih Smit je bio glavni pretendent za poslednje mesto na podijumu, ali je Markes krenuo da vrši pritisak na njega, dok ih je pratio Vaskes.

U poslednja dva kruga borba između Espargara i Terola je bila sve intenzivnija, dok je zahvaljujući Smitovoj grešci Markes došao do trećeg mesta. Britanac je pokušao da uzvrati, ali bez uspeha. Na vrhu Espargaro je u poslednjem krugu učinio odlučujući potez i zasluženo je došao do trijumfa. Iza najbolje trojice našao se Vaskez, koji je pretekao Smita u poslednjem krugu.

Ovogodišnji šampionat se nastavlja 30. maja u ‘Rosijevom dvorištu’, trkom za Veliku nagradu Italije na stazi “Muđelo”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu