Nova vest
Auto-moto

Sreda, 04.05.2022.

10:00

Umro legendarni vozač F1

Legendarni britanski vozač Toni Bruks, koji je zabeležio šest pobeda u trkama Formule 1 1950-ih, preminuo je u 90. godini.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Umro legendarni vozač F1
Foto: Profimedia/COOPER PITS

Pobedio je na svom debiju u Formuli 1 na Velikoj nagradi Sirakuze 1955. godine, koja nije bila deo šampionata. Za trku se prijavio u poslednjem trenutku i učestvovao je u njoj kao student stomatologije.

"Bio je deo posebne grupe vozača koji su bili pioniri i koji su pomerali granice u vremenima velikog rizika. Nedostajaće nam i naše misli su u ovom trenutku sa njegovom porodicom", rekao je izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali.

Prvu zvaničnu pobedu ostvario je u trci za Veliku nagradu Velike Britanije u Liverpulu 1957. godine.

Bruks i Stirling Mos smatraju se najboljim britanskim vozačima, koji nikada nisu osvojili titulu u šampionatu Formule 1.

Najbolji rezultat u generalnom plasmanu Formule 1 zabeležio je 1959. godine, kada je sezonu okončao na drugom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu