Izvor: B92

Koliko god prosvećena bila, ni verska mesta nisu imuna na pojavu duhova. Najbolji primer za to je ovih sedam crkava koje su poznate po svojoj ukletosti, a uz većinu njih nalaze se groblja odakle ti duhovi potiču.

1. Nacionalna katedrala u Vašingtonu

Ubistvo u biblioteci Nacionalne katedrale bilo je okidač glasina koje kruže već decenijama. Osim duha ubijenog, navodno se u hodnicima oko crkve često javlja i duh pokojnom američkog predsednika Vudova Vilsona. On izlazi samo noću, a tada se u tišini čuje samo kucanje njegovog štapa po drvenim podovima. 2. Kapela St Paul's U Njujorku Najbliža kapela distriktu Brodvej već je dugi niz godina religiozno svetilište koje posećuju glumci pre i posle predstava. Zato ne čudi kako je duh koji opseda ovu crkvu navodno glumac, ali bez glave. On je glumio u predstavi Hamlet, a ulogu je doživeo preozbiljno pa je zaista ostao bez glave i umro.

3. Katedrala St Louis, Luizijana

Nju Orleans je zbog svoje duge i mračne istorije glavni grad skoro svega paranormalnog u SAD-u. Čak i najveća katedrala u gradu nije izbegla takve pojave. Navodno su na njenom zemljištu pokopana dva vudu sveštenika i šest žrtava ubistava. Tih šest tela pronađeno je obešeno na stepeništu crkve, a crkva se pobrinula za pogreb. Međutim, čini se kako ni tamo nemaju mira u zagrobnom životu.

4. Episkopalna Crkva St Paul u Floridi

Po broju javljanja i zabeleženih paranormalnih pojava, u toj crkvi duhovi organizuju balove svake večeri. Navodno se u njoj javlja duh starog brodskog kapetana i renesansnog istražitelja i brojni dečiji duhovi i žrtve čiji slučajevi ubistva nisu nikad razjašnjeni. Zbog toga se navodno u ovu crkvu ne može ući u večernjim satima. 5. Crkva Borley u Eseksu Britanska crkva je navodno jedno od najukletijih mesta na svetu. Britanska je crkva navodno jedno od najukletijih mesta na svetu. Sadašnja crkva je sagrađena na mestu benediktinskog samostana koji su i pre nekoliko vekova posećivali duhovi. Njeni posetioci navodno često čuju neobjašnjivu muziku sa orgulja, a moguće je čuti i mistično pevušenje. Istražitelji paranormalnog tvrde da su čak uhvatili neke od duhova na videu. Pogledajte video:

6. Crkva Egg Hill, Pensilvanija Ova je crkva sigurno jedna od najneobičnijih. Već u 19. veku kad je izgrađena, u njoj se ubio jedan dečak ispred cele zajednice tokom mise. Danas posetioci tamo često mogu vijeti krvave otiske koji odjednom nestaju sa zidova, zvona crkve koja zvone sama od sebe, često usred noći... Navodno tamo vladaju tako jake sile koje mogu doslovno gurniti čoveka, a često ih bacaju prema jezivom podrumu gdje je jedan od preminulih sveštenika navodno radio razna zlodela.
7. Crkva st Mary u Bedfordšireu Ova britanska crkva ne samo da je ukleta, već navodno služi kao vrata u pakao, jer su je sagradili obožavatelji Sotone i praktikanti crne magije. S vremenom su je preuzeli sveštenici, a nekadašnji vlasnici crkve navodno lunjaju njome. Kako su umrli od kuge, njihova se tela raspadaju, pa se oseća miris truleži.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.