Izvor: Izvor: Tanjug

Autor: {"id":264834,"id_news":915922,"name":"","surname":"Izvor: Tanjug"}

Replike 20 dinosaura Prirodnjačkog centra iz Svilajnca izloženih na Kalemegdanu u Beogradu, za mesec i po dana videlo je više od 53.000 posetilaca, izjavila je danas Tanjugu direktorka tog centra Irena Dubravac.

Kako izgledaju praistorijski reptili koji su 150 miliona godina vladali planetom Zemljom, a onda, pre 65 miliona godina, na kraju krede, nestali, posetioci mogu da vide do 1. decembra na Kelemegdanu.

"Izložene su replike dinosaura u prirodnoj veličini, od kojih je najveći diplodukus, visine 11 metara i dužine 20 metara. Dinosauri predstavljaju atrakciju za sve posetioce, a posebno su interesantni najmlađima zato što mogu da priđu eksponatima, da ih pipnu, da se igraju, slikaju", rekla je Dubravac.

Prema njenim rečima, radili su ih svetski najpriznatiji proizvođači replika dinosaura u "Dinosauerer parku" kod Hanovera, a na Kalemegdanu su izloženi iz humanitarnih razloga.

Beta / AP / Darko Vojinoviæ

"Deo prihoda od prodatih ulaznica namenjen je obnovi vrtića ‘Dečja radost’ u Svilajncu", rekla je Dubravac i navela da su dinosauri izloženi na Kalemegdanu u saradnji sa kolegama beogradskog Prirodnjačkog muzeja, Beogradske tvrđave i Fonda B92.

Posle Kalemegdana, gde su premijerno izloženi, replike dinosaura biće vraćene u Prirodnjački centar u Svilajncu, gde su trenutno izloženi skeleti replika dva najveća dinosaura - diplodokusa i tireksa.

Izgradnja Prirodnjačkog centra, površine 3.000 kvadratnih metara, počela je sredinom 2010. godine i koštala je oko 6,5 miliona evra. Finansirana je sredstvima Evropske investicione banke za istraživanje i razvoj u javnom sektoru i tim sredstvima raspolagalo je Ministarstvo prosvete i nauke.

Beta / AP / Darko Vojinoviæ

Prirodnjački centar je, po konceptu, jedinstven ne samo u Srbiji već i u regionu, ocenjuje Dubravac i dodaje, da pored izložbenog prostora ima naučne učionice i labaratorije za naučno-istraživački rad, 3D bioskop, kao i kafić sa bibliotekom.

Na otvorenom prostoru je zabavni park u kojem će najveći deo zauzimati jedinstvena postavka dinosaura u autentičnom okruženju, budući da su zidovi iscrtani muralima koji predstavljaju geološke periode razvoja zemlje. U središtu zabavnog parka je vulkan visine 10 metara, a posetioci će moći da uđu u "njegovu unutrašnjost", gde će im biti dočarana magmatska aktivnost zemlje kroz različite interaktivne sadržaje i radionice. Vulkan je urađen u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom.

Beta / AP / Darko Vojinoviæ

Otvaranje Prirodnjačkog centra se odlaže duži period, a Dubravac veruje, da će na proleće i zvanično početi sa radom.

"Završavamo rad na postavkama devet izložbi, među kojima su "Drvo ili život sam" Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, zatim "Biodiverzitet Srbije", "Geodiverzitet Srbije", "Put fosila", rekla je Dubravac.

Dodaje da je postavka "Put fosila" od originalnih eksponata izumrlih sisara koji su tokom poslednjeg ledenog doba živeli na prostranstvima Balkana, kao i da će se na toj izložbi naći i replika skeleta mamuta starog oko 70.000 godina, a koji je 1996. godine pronađen u Kikindi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.