Grad u kome kafa košta 60 centi, pivo 80, a porcija hrane 2,5 evra

Lavov ili Lviv je grad u zapadnoj Ukrajini, blizu granice s Poljskom, u kojem možete i više da opustite "džep" nego na popularnijim turističkim destinacijama, navode vodiči. Povoljne cene karakteristične su za ovaj grad – pivo, navodno, možete dobiti za 80 centi, kafu za 60, a u jeftinijem restoranu možete se najesti za 2,5 evra.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2021.

13:55

Grad u kome kafa košta 60 centi, pivo 80, a porcija hrane 2,5 evra
Foto: Shutterstock/Oleksiy Mark

Lavov je grad čokolade, kafe i piva, postoji verovanje da u svakom trenutku neko u gradu uživa u navedenim proizvodima.

Leži na reci Poltvi i zauzima prvo mesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-istorijskih spomenika, a njegov centar grada je 1998. uvršten na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine.

Čuven je njegov trg, jedan od najlepših u tom delu Evrope, sa 44 kuće i zgrade u različitim stilovima od renesanse do modernizma, piše portal Pun kufer i preporučuje da ako se tamo zadesite obavezno potražite Crnu kuću na istočnoj strani, kao jedan od najlepših primera renesansne ukrajinske kulture.

Na trgu se i nalaze četiri fontane, skulpture koje simbolišu mitološka bića. Veliki broj spomenika koji dominira centrom grada datira iz 16. i 17. veka, a arhitektonsko i kulturno bogatstvo grada čine i različite crkve, koje svedoče o vremenima kad ja Lavov bio važna tačka na trgovačkim putevima.
Foto: Shutterstock/Ruslan Lytvyn
Trgom slobode dominira Opera, koja će se naći na većini razglednica, a uz još devet pozorišta i 60 muzeja, utvrđuje ovaj grad kao kulturnu prestonicu Ukrajine.

Muzej narodne kulture i života jedan je od zanimljivijih muzeja i jedan od načina upoznavanja Lavova i Ukrajine. Muzej je na otvorenom i prikazuje sve aspekte tradicionalnog ukrajinskog života - farma, crkva, vetrenjača i škola koje se nalaze u parku u istočnom delu centra grada.

Što se kuhinje tiče, ne bi trebalo propustiti ukrajinske specijalitete. Najpoznatije jelo su vareniki – knedle od beskvasnog testa punjene pire-krompirom, kiselim kupusom, sirom, jajima, a nekad i voćem, a tu su i palačinke od krompira, gruzijski knačapuri hleb punjen sirom i jajima...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: