Poslednja nezagađena reka u Srbiji VIDEO

Brojna mesta, oaze čiste prirode, koja se nalaze u našoj neposrednoj blizini, otkrivena su tek ovog leta.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

12:50

Poslednja nezagađena reka u Srbiji VIDEO
Foto: Printscreen / Prva

Daleko od naselja i saobraćajnica, kroz četiri živopisna kanjona protiče Veliki Rzav.

Veliki Rzav zvanično je najčistija reka u Srbiji, a njegovim tokom mogu se pronaći i tremalni izvori koje narod ovog kraja duže od pola veka koristi kao lek za mnoga oboljenja. Na njenim obalama često se mogu naći zaljubljenici u prirodu.

U ataru sela Visoka još pre jednog veka tadašnji meštani u vodi čistoj kao suza primetili su čudne mehuriće, za koje se tek kasnije ustanovilo da su izuzetno lekoviti.

Prvi bazeni ovde su sagrađeni 1948. godine i od tada je ovo mesto poznato kao Visočka banja. "Priča govori da je jedan čovek iz Ivanjice, doveo svoju nepokretnu ženu u ovu banju, a posle petnaestak dana ona je izašla peške", govori jedan od meštana za TV Prvu.

Najčistija reka u čitavoj Srbiji: Lepota kod Arilja ostavlja bez daha FOTO

Temperatura vode je konstantno, pa čak i u zimskim mesecima, preko 20 stepeni. Ovakav tip kanjonskih izvora je pravi termalni raritet, i jedini ove vrste u Srbiji.
Najviše, po pričama, pomaže kod problema sa vidom i kožnim bolestima, ali ljudi dolaze i zbog reume i drugih bolesti.

Iako poseduje izuzetan potencijal, banja još nije dovoljno iskorišćena. Usled epidemije koronavirusa, ovog leta zabeležena je rekordna poseta.

Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: