Želite da obiđete prašumu? Ne morate daleko, jer ih i u Srbiji ima nekoliko

Na koji deo sveta pomislite kada čujete reč "prašuma"? Južnu Ameriku, Afriku, Aziju? A da li biste ikada pomislili na Srbiju? Svakako da se naše prašume razlikuju, jer su mnogo manje, i umesto velikih reka koje kroz njih prolaze, naše vekovne šume imaju vodopade koje prave brzi i bisti potoci, ali su svejedno- prašume.

Izvor: B92

Subota, 14.12.2019.

13:00

Želite da obiđete prašumu? Ne morate daleko, jer ih i u Srbiji ima nekoliko
Foto: depositphotos/ cokacoka

Vinatovača je prašuma koja je pod zaštitom prvog stepena nalazi se u istočnoj Srbiji. Kako se do nje veoma teško dolazi, dugo se za ovu prašumu nije ni znalo.

Nalazi se iznad Despotovca, u Kučajskim planinama, a prostire se na 37 hektara. U ovoj šumi, tako bi barem trebalo da bude, više od 350 godina drveće se ne seče, a ukoliko i vene to je iz prirodnih razloga.

Vinatovača rast između 650 i 800 metara nadmorske visine, a najviše stablo u ovoj šumi dostiže visinu od oko 45 metara. Ljubitelji prirode, osim prašume na Beljanici, u ovom kraju obilaze i Lazarev kanjon sa pećinom, Krupajsko vrelo i Resavsku pećinu.

U blizini Majdanpeka nalazi se i prašuma Felješana. Ovo je jedan od najstarijih rezervata prirode u Srbiji jer je tu očuvana šuma mezijske bukve stara više od tri veka.
Osim onih koji žele da uživaju u u prirodi kakva je bila i vekovima unazad, u blizini je Nacionalni park Đerdap sa svim svojim lepotama i ponudom kulturno-istorijskih znamenja.

Na planini Boranji iznad Krupnja, takođe se nalazi bukova prašuma, koja je pod najstrožom zaštitom države. Čak i kada neko stabla padne, zbog starosti ili oluje, ono ostaje tako, jer već vekovima Danilova kosa tako opstaje.

Od 1956. godine zabranjena je seča ove šume, i osim istraživačko-naučnih delatnosti, nikakve izmene ne smeju da se vrše u ovoj prašumi od 6,73 hektara.

Upravo to što su netaknute, ove šume su uspevale da prežive kroz vekove. Osim prašume, u ovaj deo zapadne Srbije mogu da vas privuku Rožanj, izletište Zmajevac, Crkva Sv. Uspenija Presvete Bogorodice iz XVI veka u Dobrom Potoku...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: