Nije samo more odmor: Srpske oaze mira i zdravlja sve su atraktivnije turistima

Leto je godišnje doba kada želimo da svoje slobodno vreme i odmor provedemo negde pored vode i uživamo u blagodetima sunca i toplog vremena.

Izvor: B92

Petak, 26.07.2019.

11:29

Nije samo more odmor: Srpske oaze mira i zdravlja sve su atraktivnije turistima
Foto: depositphoto/Bane.m

Ali to ne znači da leto moramo da provedemo na plaži i u blzini morske vode. Mnogi od nas uživaju u letu na drugačiji način. Mir, čist vazduh i specifičnosti srpskih banja, koje podrazumevaju mnogobrojne termalne izvore i lečilišta, privlače veliki broj turista.

Banje u Srbiji nude našim, ali i inostranim turistima, sve veći broj sadržaja, pa samim tim postaju sve atraktivnije destinacije za koje se turisti odlučuju.

Neku od mnogobrojnih banja u Srbiji možete da posetite ako vam je potreban odmor za telo i um, rekreacija, zabava, ali i uživanje. Pored toga što pružaju mogućnost drugačijeg odmora, banje su i te kako dobre za naše zdravlje.

Leto je dobra prilika i da se odmorite u nekoj od srpskih banja, naročito ako imate određene zdravstvene probleme, jer za svaku tegobu postoji adekvatno lečilište sa odgovarajućom klimom.

Srbija ima više od 53 termalna lokaliteta, u čijim blagodetima su uživali još i stari Rimljani. Boraveći na ovim prostorima, oni su otkrili lekovitost pojedinih voda i na njima su izgradili kupatila. Neka od njih sačuvana su i danas.

Jedan od razloga zašto su banje idealne za odmor, jeste i činjenica da se smeštaj može naći po veoma pristupačnim cenama, a banjske terapije prilagođene su lečenju širokog spektra zdravstvenih smetnji.

Mi vam za ovo leto predlažemo nekoliko banja u kojima možete da se odmorite, uživate, ali i rešite određene zdravstvene probleme, ukoliko ih imate.
Foto: depositphoto/Slast
Sokobanja

Jedna od najposećenijih banja u Srbiji nalazi se ispod planine Ozren i udaljena je 30 kilometara od Aleksinca. Poznata je po Soko gradu i izletištu Lepterija i nudi različite sadržaje sportsko-rekreativnog turizma. Ako odlučite da leto provedete u Sokobanji obavezno posetite i izletište Kalinovica, ali i vodopad Ripaljku.

Bovansko jezero nalazi se u neposrednoj blizini banje, i nudi brojne sadržaje za odmor i uživanje pored jezera. U Sokobanji se inače leče astma, anemija, psihički problemi, kao i ortopedski problemi.
Foto: depositphoto/Bane.m
Vrnjačka banja

Vrnjačka banja se nalazi u dolini Zapadne Morave i udaljena je oko 200 kilometara od Beograda. Poslednjih godina sve više pridaje značaja sportskom turizmu u okviru kojeg se izdavajaju otvoreni sportski tereni i zatvoreni bazeni. Blizina Morave je pravi izazov za ljubitelje reka, ali i ribolovce.

Aleksandovačka župa je pravi raj za vinopije, a planina Goč je preopznatljiva po bujnoj vegetaciji stvorenoj kombinacijom idealne klime i zemljišta. Vrnjačka banja je poznata po svojim mineralnim vodama koje leče šećernu bolest, bolesti u vezi sa abdomeno, žuči, pankreasom, želucem, crevima, bešikom, bubrezima i reumom. Voda se pije, inhalira ili se u njoj i kupa.
Foto: depositphotos/smoke-lmt.mail.ru
Prolom banja

Ova banja je udaljena od Kuršumlije 23 kilometra, a kraj u kome se nalazi banja poznat je po manastirima i crkvama iz svih perioda srpske istorije, ali i blizini Ðavolje varoši koja je pod zaštitom države kao Spomenik prirode prve kategorije. U Prolom Banji se organizuju izleti do znamenitih lokaliteta u njenoj bližoj i daljoj okolini.

Neolitsko nalazište Pločnik, staro 7.5000 godina, udaljeno je 28 kilometara od Prolom Banje i predstavlja bogato nalazište artefakata iz neolitskog doba. Banja je poznata pre svega, po svojoj lekovitoj Prolom vodi koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti. Pored lekovite Prolom vode u lečenju se koristi i Prolom blato, napravljeno sa lekovitom vodom. Koristi se za bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, zapaljenjskog reumatizma. Lukovska banja

Nalazi se na 35 kilometara od Kuršumlije, a po broju izvora termomineralnih voda spada u red najbogatijih u Srbiji. Predstavlja najvišu banju u Srbiji (681 metar nadmorske visine) i poznata je po velikom broju izvora mineralne vode različitog sastava i temperature. Pogodna je za zapaljenjski reumatizam, degenerativni reumatizam, osteoporozu, giht, stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu i ginekološka oboljenja.
Sijarinska banja

Ova banja nalazi se u blizini Leskovca i poznata je po 18 izvora lekovite vode, a posebnu atrakciju, jedinstvenu u Evropi, predstavljaju gejzir tople vode, čiji vodeni stub dostiže visinu od osam metara. Banja se preporučije za ljude koji imaju oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijasa i lumbaga, stomačna oboljenja, ginekološka oboljenja i plućnih bolesti, i psihičke iscrpljenosti.
View this post on Instagram

#Spa👌

A post shared by Sijarinska Banja (@sijarinska_banja) on

Banja Vrujci

Nalazi se u podnožju planine Suvobor i Maljen planine, u dolini reke Toplice. Ako boravite u ovoj banji možete da upozante zavičaj vojvode Živojina Mišića, muzej rodnu kuću vojvode, manastir Ribnicu i ribničku pećinu, muzej kamena, Mionicu i druge znamenitosti mioničkog kraja. Prirodni lekoviti faktori Termalne vode u banji sadrže kalijum, magnezijum i selen, a pored toga, banja je bogata peloidom - lekovitim blatom koje se koristi u vidu obloga. Odlična je za one koji pate od hroničnog reumatizma, povišenog krvnog pritiska, malokrvnosti i očnih bolesti.

Čist vazduh, zdravo prirodno okruženje, blaga klima i sve bogatiji izbor sadržaja koji banje nude svojim posetiocima, razlog su sve većeg broja poseta ovim modernim oazama zdravlja i odmora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: