Dragulj hrvatske obale: Bogata istorija, prelepo more, odlična hrana

Slika zgusnutih narandžastih krovova na jednom mestu, ali i prelepa plava boja mora, asocijacija su na Dubrovnik, jedan od najlepših gradova hrvatskog primorja, koji iz godine u godinu posećuje sve više turista.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

10:37

Dragulj hrvatske obale: Bogata istorija, prelepo more, odlična hrana
Foto: depositphotos/simonesimone

Dragulj hrvatske jadranske obale Dubrovnik idealna je destinacija za ljubitelje istorije, avanturiste, ali i gurmane.

Ukoliko odlučite da posetite Dubrovnik, dajemo vam nekoliko predloga šta biste mogli da vidite ili da uradite u ovom lepom gradu.

Zidovi Dubrovnika

Verovatno najlepši i najpoznatiji dubrovački vidikovac jesu zapravo gradske zidine koje pružaju neverovatan pogled na grad i sva njegova okolna ostrva. Ulaznice za neverovatan pogled na grad iz svih uglova koštaju oko 30 evra.

Kulturno-istorijski muzej

Nalazi se u prelepoj građevini u gotskom stilu sa izraženim renesansnim i baroknim karakteristikama i pruža uvid u fascinantnu istoriju grada.

U njemu su izloženi nameštaj i slike koje datiraju iz perioda 16. i 19. veka. Karte za obilazak ovog muzeja koštaju 40 kuna (oko 5 evra).

Stari grad

Stari grad svakodnevno okuplja veliki broj ljudi koji žele da istraže i upoznaju istoriju Dubrovnika. Mnoštvo uskih ulica sa velikim brojem prodavnica i restorana, obeležje su Starog grada. Na vama je da prošetate starim ulicama i osetite duh prošlog vremena Dubrovnika.
Foto: depositphotos/hiro1775
Hrana

Jedna od najboljih stvari u Dubrovniku svakako jeste hrana. I to morska. Morski plodovi su specijaliteti u jelovnicima svih restorana. A kako i ne bi bili, kad dolaze sveži iz obližnjeg mora. Zato ne propustite priliku da uživate u rapsodiji ukusa u nekom od restorana.

Lokrum

Kratka vožnja trajektom odvešće vas do obližnjeg ostrva Lokrum. Prelepo ostrvo na kojem ćete uživati u prirodi i moru kao iz bajke. Prošetajte obalom ostrva i uživajte u predivnom pejzažu, pogledajte ruševine srednjovekovnog manastira, ali i uživajte u suncu na jednoj od mnogih plaža, a imate i mogućnost uživanja u ronjenju.

Dubrovačka katedrala

Kulturna građevina u srcu Starog grada, dubrovačka katedrala "Knežev dvor" je jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Dubrovniku. Lepa i spolja i iznutra, katedrala potiče iz 7. veka. Vredi je posetiti i saznati nešto o njenoj istoriji i tome šta se sve krije u njoj.
Foto: depositphotos/kavunchik
Tvrđava Sveti Ivan

Nekada korišćena kao vidikovac za zaštitu gradske luke, tvrđava Sveti Ivan sada je sedište Pomorskog muzeja i Akvarijuma.

Kajak

Iznajmite kajak iz luke i krenite na putovanje jadranskom obalom da biste videli Dubrovnik iz drugačije perspektive.

Uživajte na plaži

Dubrovnik nije samo grad burne istorije i prošlosti, već i grad lepih plaža stvorenih za pravo uživanje i odmor. Plaža Banje je jedna od najpopularnijih u Dubrovniku, ali vredi videti i plaže na obližnjim ostrvima.

Dubrovnik definitivno ima za svakoga ponešto. Bogata istorija, odlična hrana, ali i uživanje u lepotama mora, sunca i plaža. Na vama je samo da odaberete.
Foto: depositphotos/Tuomas_Lehtinen

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: