Raj za gurmane: Najpopularnije gradske pijace u Evropi

Među čuvene gradske pijace koje treba posetiti uvršten i market u centru Beograda, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2017.

08:35

Raj za gurmane: Najpopularnije gradske pijace u Evropi
Bokerija

Foto: jason gessner / Flickr.com

Autor: A. Mikata

Pravi miris i ukus nepoznatog grada najbolje mogu da se osete odlaskom na pijacu. Buka ribara, mesara i ostalih prodavaca dočarava karakter naroda u čiju je posetu došao turista. Neke pijace, poput tokijske Cukiji, gde se prodaje riba, zaista su egzotične. Na drugima, pored tezgi može i da se ruča.

Varvakios Agora, Atina

Ova javna pijaca prepuna lokalnih kupaca i turista koji odušeljeno prolaze pored oktopoda i maslinki pravo je mesto da se upozna Grčka. Svi mediteranski proizvodi ovde mogu da se probaju, a u malim tavernama služe brz i ukusan ručak.

Bokerija, Barselona

Foto: Ulf Liljankoski / Flickr.com

Prava je šteta šetati ulicom Rambla a ne svratiti na pijacu Bokerija. Ovo je jedna od najpoznatijih pijaca na svetu i najšarenijih. Voće jarkih boja i morski plodovi mame mirisom. U fišecima služe ukusne zalogajčiće, a strpljivi mogu da sednu u bar "Pintokso" i pojedu tapas.

Merkato di Testačo, Rim

Foto: My Italian Sketchbook / Flickr.com

Ova istorijska pijaca pre nekoliko godina preseljena je u novu zgradu, pa su se, uz stare prodavce, pojavili i novi, koji su doneli svežu energiju u reklamiranju svojih proizvoda. Ovo je mesto na kojem mogu da se kupe konjske kobasice i kanoli, ali i da se poruči svež sendvič.

Borou pijaca, London

Foto: Herry Lawford / Flickr.com

Ova pijaca postoji čitav milenijum, a poslednjih godina transformisala se u "fensi market", prepun aromatičnih putera, retkih pečuraka i engleskih sireva. Ovde turisti razgledaju, slikaju se i ručaju suši.

Zeleni venac, Beograd

Foto: belgraded.com / Flickr.com Verovali ili ne, ali strancima je centralna pijaca u Beogradu velika atrakcija! Najviše su iznenađeni cenama voća, koje je u njihovim zemljama bar dvaput skuplje. Zanimljivivo im je što se na istom mestu prodaju organska hrana, banane, zimnica i garderoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: