Zašto je Ulcinj toliko privlačan turistima?

Prirodne lepote grada, vekovima stare građevine s elementima baroknog i renesansnog stila. Kula i dvori Balšića, palata Venecija, Pijaca robova, Velika plaža, festival Sautern soul – samo su deo onoga što vas očekuje, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

08:48

Zašto je Ulcinj toliko privlačan turistima?
Foto: Thinkstock

Već 25 vekova Stari grad Ulcinj podseća na nasukani kameni brod koji čuva tragove civilizacija koje ga čine mestom posebne lepote i mističnosti. Uske i živopisne ulice Starog grada okružuju vekovima stare građevine, s elementima baroknog i renesansnog stila. Kula i dvori Balšića, palata Venecija, Pijaca robova, kao i mnogi sakralni objekti, samo su deo onoga što ovde vredi obići. Prema verovanju, i slavni Migel de Servantes je bio zarobljen u Starom gradu i tu je našao inspiracju za svoje čuveno delo “Don Kihot”.

Osim povoljnog geografskog položaja, odgovor na pitanje zašto je ovaj najjužniji crnogorski grad oduvek privlačio ljude iz svih krajeva sveta krije se u prirodnim lepotama ovog kraja. Mediteranska klima, s oko 218 sunčanih dana godišnje, pogodna je za suptropsku vegetaciju kojom Ulcinj obiluje. Masline, agrumi, borovi, agave, palme i mnoge druge vrste okružuju neke od najlepših plaža i uvala na Jadranu. Najpoznatija od svih plaža na ulcinjskoj rivijeri je kilometrima duga i sitnim peskom prekrivena Velika plaža. Boravak na njoj je poseban doživljaj celog dana, a posebno u suton tokom magične igre svetla i boja.

Od 30. juna do 3. jula Velika plaža ugostiće preko 40 imena soul, džez, disko i haus muzike na festivalu Sautern soul. Letnji dani uz nastupe izvođača iz regiona i sveta mogu biti savršeni dodatak ili čak povod za vaš godišnji odmor u Ulcinju.

Nezamislivo je govoriti o ovom gradu, a ne spomenuti Adu Bojanu, koju mnogi nazivaju i pravim čudom prirode. Dve strane ovog ostrva okružuje voda reke Bojane, a treću more. Prema legendi, presudan momenat za nastanak Ade desio se 1858. godine kada je potonuo brod “Merito”. Brodske olupine su zadržavale rečne sedimente i vremenom spojile dva manja ostrva stvarajući tako ostrvo Adu.

Ada Bojana prepoznaje se i po nudističkom naselju i plaži. Skrovitost i lepota ovoga mesta obezbeđuje potrebnu privatnost i opuštenost nudistima iz regiona i sveta. Osim njih, poslednjih godina se ovde “kao kod kuće” osećaju i ljubitelji kajtsurfinga koji tu nalaze savršene uslove za uživanje u ovom popularnom sportu.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: