Kamperom kroz sneg Evrope (3)

Zaboravite na mladi luk, rotkvice i pogotovo, zelenu salatu, onako prodavanu prirodno - čitavu glavicu. Jer za pranje toga potrošićete „pola rezevoara“ dragocene vode. Najpogodnije su one salate koje su već iseckane, oprane i spakovane u kesice. Isto važi i za mesne i suvomesnate proizvode i sireve.

Autor Srđan Kusovac
Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2006.

04:20

Default images

Hrana – šta i kako pripremiti

Standardni kamperi opremljeni su plinskim šporetom sa tri ili četiri gorionika, ponegde i pećnicom bilo klasičnom bilo mikrotalasnom, bilo obema. Ipak čini mi se da nekakvo dugotrajno pečenje ili kuvanje tipa krčkanja sarmice nije baš nešto što bi se trebalo smatrati uobičajenim. Ne zbog energije nego zbog potrošenog vremena. Jer pripremu jela dok je vozilo u pokretu treba apsolutno isključiti.

Iskustvo govori da je najbolje odlučiti se da za vreme odmora u kamperu ishrana bude kombinacija priprema u kamperu i poseta restoranima. Unutra naravno možete spremiti poprilično toga, ali će se često pokazati da je vremenski isplatljivije jesti u kafani i odmah krenuti dalje nego trošiti vreme na pripremu hrane i pranje posuđa.

Mudro je, po meni, odlučiti se za plastični pribor za jelo jer ipak je prostor relativno skučen u odnosu na navike kod kuće pa će kad-tad nešto završiti na podu. Ne treba isključiti ni papirno posuđe koje nakon svake upotrebe bacite.

Gotova i polugotova jela se pokazuju u okolnostima putovanja kamperom kao gotovo nezamenjiva.
Naročito su pogodne konzerve koje je moguće odmah po otvaranju, bez presipanja u poseban sud, staviti na šporet. Dakle po mogućnosti nikakva plastika nego klasična konzerva sa koje je moguće ukloniti papirnati omotač i etikete da ne izgore. Konzervu posle bacite i uštedeli ste pranje jednog komada posuđa.

Zaboravite na mladi luk, rotkvice i pogotovo, zelenu salatu, onako prodavanu prirodno - čitavu glavicu. Jer za pranje toga potrošićete „pola rezevoara“ dragocene vode. Najpogodnije su one salate koje su već iseckane, oprane i spakovane u kesice.

Isto važi i za mesne i suvomesnate proizvode i sireve. Najbolje ako je sve već izrezano da imate što manje posla. Generalno, verujem da ćete doći do saznanja da je glupo trošiti vreme na pripremu hrane (čak i za one koji u tome uživaju) ako je to na uštrb putovanja i obilazaka interesantnih mesta.

Što se začina tiče – posetite prodavnice kamp-opreme ili delove hipermarketa u kojima je ta oprema. Često ima kombinovanih začina koji su najpogodniji.

Ne kupujte velika pakovanja bilo čega jer frižider u kamperu nije veličine onoga na koji ste navikli kod kuće.

Instant kafa je najpogodnija. Termos je spas. Napunite ga nakon obroka i imate vruću kafu praktično bez zaustavljanja.

Specifičnosti korišćenja kampera po državama

U svim državama Evropske unije za vreme vožnje kamperom svi moraju sedeti i biti vezani sigurnosnim pojasevima. Deca (do 120 cm visine) moraju imati posebno dečije sedište.
Naravno, često ćete biti u situaciji da vam je zgodnije da se pomerate dok recimo deca spavaju. Moguće je recimo da grupa ljudi iznajmi kamper pa da se menjaju tako što će jedni spavati, dok drugi voze. U principu na krevetima koji su sasvim pozadi, iza zadnje osovine, nije baš udobno spavati u vreme vožnje. U „ćubi“ je super spavati za vreme vožnje. Budući da je sve to naravno zabranjeno nije to preporučljivo činiti dok ste u gradovima ili na takvim putevima na kojima je velika šansa da vas zaustavi policija. Pogotovo nije preporučljivo to činiti dok prelazite granice ili slične kontrole. Ako planirate dužu rutu auto-putem deo „posade“ može po pravilu da spava bez straha.

U kamperu se može prevoziti maksimalno onoliko putnika za koliko je vozilo registrovano bez obzira što unutra može stati više osoba.

U raznim zemljama važe različite maksimalne dopuštene brzine kretanja kampera. Najpotpuniji spisak sam pronašao na ovom sajtu: http://www.campingwelt.ch
Na desnoj strani kliknite na „Europas Km/h“ i dobićete tabelu u kojoj su prve tri kolone (ispisane plavom bojom) maksimalne dozvoljene brzine za kampere redom u naseljenom mestu, na putu i na auto putu. Desno od toga su tri kolone maksimalnih dozvoljenih brzina za automobile koji vuku kamp-kućice (u naseljenom mestu, na putu i na auto-putu).

Na istom sajtu klikom na „Reise Infos“ dobićete ostale bitne podatke vezane za korišćenje kampera u raznim evropskim zemljama.

Naravno, sve je to ipak mrtvo slovo na papiru. Vozićete svugde barem 25% brže nego što je propis. Ali valja znati šta je po zakonu, a šta ne.

[U dogovoru sa autorom, redakcija B92 Putovanja odlučila je da ovaj iscrpan tekst o putovanju kamperom podeli na nekoliko nastavaka koji će se objavljivati u sledećih nekoliko nedelja.]

Sledeći nastavak: Kamperom kroz sneg Evrope (4): Problemi i Marfijevi zakoni na delu; Korisna iskustva, preporuke i linkovi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: