Ne skrećite kod Albukerkija!

Utočište za umetnike Santa Fe i skijaški raj Taos prvi su gradovi koji iskusnom putniku padnu na pamet kada se pomene Novi Meksiko. A šta je sa Albukerkijem?

Izvor: B92

Nedelja, 27.01.2013.

13:50

Default images

Mnogo vremena je prošlo od kako je Duško Dugouško Albukerki smatrao glavnom raskrsnicom puteva. Sada ovaj grad dobija na popularnosti zbog serije “Breaking Bad” .

Ipak, on svakako zaslužuje pažnju i to nezavisno od tv trendova. Evo šta sve u njemu možete pronaći.

Multikulturalnost pre svih

San Felipe de Neri (Foto: Ken Lund / Flickr.com)
Postoji svega nekoliko mesta u Sjedinjenim Američkim Državama koja su ostala verna svom nasleđu. Prvi primer je svakako Nju Orleans, ali ni Novi Meksiko ne zaostaje.

Albukerki je osnovan 1706. i od tada se vrlo malo promenio. Zanimljivo je da od samih početaka neguje multikultualnost budući da ga naseljava mnogo Meksikanaca. Kako biste iskusili tu njegovu stranu, otiđite na misu u crkvu San Felipe de Neri koja se održava svim danima osim četvrtka i subote u osam ujutru. Ne morate da budete katolik, kako bi vas impresionirao ovaj ritual.

Istorija, kultura, kafa

Kada su Novi Meksiko naselili Britanci, on je već bio dom mnogim Špancima.

Kako biste pronašli svedočanstva o tom vremenu, posetite Spomenik petroglifa nedaleko od Rio Grande gde se nalaze slike urezane u kamenu stare više od 700 godina.

U gradu je i Kulturni centar Pueblo indijanaca gde možete videti kako se u Novom Meksiku živelo pre kolonizacije.

Ne bi bilo loše da o istoriji učite jedući, pa probajte drevne indijanske specijalitete u starom delu grada – Barelasu. Tu možete popiti i odličnu kafu u Barelas Coffee House.

Kad smo kod hrane...

Carne adovada (Foto: Jim Legans, Jr / Flickr.com)
Hrana Novog Meksika veoma je specifična. Obavezno isprobajte gulaš od zelenih paprika, činiju pozole – čorbe od kukuruza ili enčilade od plavog kukuruza.

Carne adovada odnosno svinjetina sa gulašom od crvenih paprika će vam se sigurno dopasti.

Za desert su tu “biscochitos” ili keksići s puterom začinjeni anisom i cimetom.

Ako je vreme za večeru, jedite pasulj sa sirom ili (ako ste na dijeti) samo šaku slanih pinjola koje možete pazariti na svakom ćošku.

Destinacija za pivopije

uberculture / Flickr.com
U gradu postoji ogroman broj malih pivara. Počnite od La Cumbre i probajte svetlo Elevated IPA i tamno Malpais Stout koji su osvojili najviše nagrada.

Odlična je i Broken Bottle pivara na zapadnoj strani grada. Ona eksperimentiše sa dodavanjem raznih biljnih začina pivu poput ruzmarina i ljute papričice.

Rio Grande je stvarno grandiozan

Jedna od istorijski najvažnijih reka SAD je svakako Rio Grande. Stanovnicima Albukerkija ne treba naročit povod pa da uživaju na njenim obalama. Tu možete naći i Rio Grande botaničku baštu i uveriti se da i pustinja može da izrodi pravo izobilje.

Penjite se!

Albukerki je na prilično velikoj nadmorskoj visini, ali ne škodi ni ako odete koji metar preko. Do Sandia Peak vrha visokog 3.000 metara možete doći sporim i ni malo teškim hodom. Ako je zima, možete čak i skijati ili voziti snoubord.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: