Utorak, 04.12.2012.

16:16

Da li država čini sve da pripadnici/e nacionalnih i verskih manjina ne budu diskriminisani/e?

Izvor: B92

Default images

6. Pitanje

Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina je propisano da nacionalni saveti donose i menjaju svoj statut, finansijski plan i izveštaj i završni račun, raspolažu sopstvenom imovinom, odlučuju o nazivu, simbolima i pečatu nacionalnog saveta, utvrđuju nacionalne simbole, znamenja i praznike nacionalnih manjina, osnivaju ustanove, udruženja, fondacije i privredna društva u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma, predlažu predstavnike nacionalne manjine u savetu za međunacionalne odnose u jedinici lokalne samouprave i ustanovljavaju i dodeljuju priznanja.

Od posebnog značaja je ovlašćenje nacionalnih saveta nacionalnih manjina da iniciraju donošenje zakona i drugih propisa i prate sprovođenje zakona i drugih propisa iz oblasti obrazovanja, kulture, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma, da učestvuju u pripremi propisa i predlažu izmene propisa kojim se uređuju garantovana prava u navedenim oblastima, kao i da predlažu posebne propise i privremene mere u oblastima u kojima se ostvaruje pravo na samoupravu radi postizanja pune ravnopravnosti između pripadnika nacionalne manjine i većinskog stanovništva.

Pored navedenih ovlašćenja, nacionalni saveti nacionalnih manjina imaju pravo i da pred Ustavnim sudom, Zaštitnikom građana, Pokrajinskim i lokalnim ombudsmanom, drugim nadležnim organima pokreću postupak kada procene da je došlo do povrede garantovanih prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina.

Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina je propisano da se sredstva za rad nacionalnih saveta obezbeđuju iz budžeta Republike, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda. Sredstva koja se obezbeđuju iz budžeta Republike raspoređuju se tako da se 30% raspoređuje u jednakim iznosima svim registrovanim nacionalnim savetima, a ostatak sredstava od 70% raspoređuje se srazmerno broju pripadnika određene nacionalne manjine i ukupnom broju ustanova iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma i njihovom obimu aktivnosti. Postupak raspodele sredstava iz budžeta RS bliže je uređen Uredbom o postupku raspodele sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina . Uredbom je utvrđen sistem bodovanja koji sadrži kriterijume i merila za raspodelu sredstava. Sredstva koja se obezbeđuju iz budžeta autonomne pokrajine se, u skladu sa odlukom nadležnog organa autonomne pokrajine, raspoređuju nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji imaju sedište na teritoriji autonomne pokrajine. Sredstva koja se obezbeđuju iz budžeta jedinica lokalne samouprave raspoređuju se, u skladu sa odlukom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji predstavljaju nacionalne manjine koje u stanovništvu jedinice lokalne samouprave dostižu najmanje 10% od ukupnog broja stanovništva ili savetima čiji je jezik u službenoj upotrebi.

Statutom AP Vojvodine je propisano da Pokrajina može obezbediti dodatna ili dopunska prava, odnosno postaviti viši stepen zaštite prava pripadnika nacionalnih zajednica koje čine brojčanu manjinu u ukupnom stnovništvu AP Vojvodine. Takođe, u pokrajinskim organima i organizacijama, pripadnici nacionalnih zajednica u AP Vojvodini treba da budu zastupljeni srazmerno njihovoj zastupljenosti u stanovništvu na području rada pokrajinskih organa odnosno organizacija.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice je zadužen da sprovodi Projekat ,,Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini”. Projekat je koncipiran kao kompleksan multitematski i multikulturalni program, usmeren prema ideji jačanja međunacionalnog poverenja kod mladih u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Obuhvata više podprojekata i kroz aktivnosti koje se realizuju na teritoriji cele Autonomne pokrajine Vojvodine uključuje više hiljada mladih, učenika vojvođanskih osnovnih i srednjih škola. Osnovni cilj ovoga projekta je umirivanje međunacionalnih tenzija, a dugoročno, razvijanje duha tolerancije, međusobnog uvažavanja i poverenja kod građana Autonomne pokrajine Vojvodine, uz angažovanje svih relevantnih subjekata u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: