Kakvo je stanje u Srbiji s oglednim životinjama?

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan oglednih životinja. Da li ste znali da svake godine oko 150 miliona životinja pati i umire u laboratorijskim eksperimentima u svetu? A kakvo je stanje u našoj zemlji?

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

19:55

Default images
Foto: Thinkstock

"Laboratorijske životinje" su izložene strašnim patnjama u svakoj fazi svog kratkog života, jer zakoni dozvoljavaju nanošenje bola i patnje životinjama, koje bi u drugim okolnostima bilo nelegalno.

Njima se namerno nanose opekotine plamenom ili parom, osakaćuju se, truju nasmrt ili im se namerno ubrizgavaju izazivači bolesti. U svetu se Svetski dan oglednih životinja 24. april od 1979. godine obeležava protestima, konferencijama i različitim javnim događajima koji imaju za cilj podsticanje svesti ljudi o patnji eksperimentalnih životinja.

Kako nauka napreduje, danas postoji sve više alternativa koje mogu da zamene većinu životinja u laboratorijama, ali i dalje se vrši ogroman broj eksperimenata na ribama, vodozemcima, gmizavcima, pticama i sisarima. Polovinu svih sisara čine miševi i pacovi, a drugu polovinu zečevi, kunići, zamorci, psi, mačke, majmuni, konji, svinje i mnoge druge životinje.

Iako se javnost umirila, udruženja Feniks, Nada za životinje-Riska i Link plus nastavila su da insistiraju na udomljavanju osam vojnih pasa, od kojih je šest nemačkih ovčara, labrador i belgijski ovčar (malinoa). Nakon obaveštenja da se "rashodovani" psi prodaju, udruženja su nudila da otkupe pse, ali su dobila odgovor da su psi prebačeni u Niš, u četu za obuku vodiča pasa.

- Ministarstvo odbrane je obavestilo udruženja da psi nisu bili ni "rashodovani”, odnosno da nisu proglašeni nepodobnim, nego se radi o psima koji su i dalje na službi u Vojsci Srbije i da niko zaposlen u Vojsci Srbije neće odgovarati ni zato što nije poštovao ni interni Pravilnik o materijalnom poslovanju - navodi se u saopštenju udruženja.

Podsećamo, prema našem zakonodavstvu eksperiment nije ni smeo da se izvrši na životinjama koje nisu posebno uzgojene za tu svrhu.

U Evropskoj uniji i Izraelu zabranjeni su mnogi eksperimenti na životinjama, a 11. marta 2013. čak je stupila na snagu zabrana prodaje i uvoza kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka, kao i proizvoda za ličnu higijenu, koji su testirani na životinjama bilo gde u svetu.

- Povodom Svetskog dana oglednih životinja udruženje Feniks organizuje Radionicu sa temom Besmisleni eksperimenti na životinjama za učenike VI i VII razreda OŠ Sveti Sava u Beogradu. Želja nam je da kod učenika probudimo svest o postojanju životinja na kojima se vrše eksperimenti i da im približimo činjenicu da to tako ne mora da bude, da postoje mnogi eksperimenti koji su potpuno besmisleni i ne doprinose ničemu, nijednom naučnom saznanju, a izazivaju ptanju i smrt životinja – navode u udruženju Feniks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: