Koje rase pasa su “najpametnije”?

Iako je lako oceniti da li je pas inteligentan na osnovu njegove sposobnosti da uči, razume i reaguje na komande, ove životinje mogu se pokazati pametnim i na mnoge druge načine.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

15:31

Default images

Bilo da psi koji im pripadaju imaju “uličnu školu” ili “gospodske manire”, rase koje vam predstavljamo su među najinteligentnijim.

Border koli

Stacey Lynn Photography / Flickr.com
Border koli verovatno je najinteligentiji pas kog možete nabaviti. On je sposoban za obavljanje najrazličitijih poslova: od čuvanja ovaca, do spasavanja.

Australijski ovčar (kelpi)

fragment.fi / Flickr.com
Kao i border koli, australijski kelpi ima prirodne sklonosti ka čuvanju ovaca. Njemu nisu potrebne naredbe gazde; zapravo, spreman je da radi bez ikakvih instrukcija. Lako ga je dresirati, a njegova neograničena energija im ne dozvoljava da odlažu posao.

Pudla

Living in Monrovia / Flickr.com
Ovaj ponosni pas poseduje prirodnu empatiju, pa će u svakom trenutku znati tačno kako se vi osećate. Iako su pudle među najglamuroznijim rasama, ne morate ih razmaziti da bi bile poslušne i razigrane.

Francuski ovčar (Boseron)

yashima / Flickr.com
Lako je prepoznati inteligentne pse: oni su obično vredni i poslušni. Takav je i boseron koji je spreman po ceo dan da brine o vašem stadu ovaca umesto vas.

Nemački ovčar

Magnus Bråth / Flickr.com
Postoji razlog zbog kog je nemački ovčar jedna od najpoznatijih rasa na svetu: oni su veoma inteligentni i odani. Ova rasa često dobija veoma odgovorne poslove, pa njene pripadnike možete naći u policijskim redovima i kao pse čuvare. Iako su radoznali, veoma su oprezni prema strancima, pa treba povesti računa o njihovom čuvanju.

Zlatni retriver

skycaptaintwo / Flickr.com
Odlučan, ali veoma dobroćudan, zlatni retriver jedna je od rasa koje obožavaju porodice. Psi koji joj pripadaju su veoma inteligentni, ali se to gotovo i ne primećuje zbog njihove razigranosti i pomalo “luckaste” ličnosti.

Doberman

pato_garza / Flickr.com
Doberman je savršen drugar koji vam može poslužiti i kao pas čuvar. Ovoj rasi najviše odgovara uloga zaštitnika, budući da je izuzetno odan porodici u kojoj se nalazi i oprezan prema strancima.

Škotski ovčar

Shames Privacy / Flickr.com
On nije samo pametan, nego i spreman da vam udovolji na sve moguće načine. Oni će činiti sve da izmame osmeh svom vlasniku.

Papilon

andreaarden / Flickr.com
Papilon je daleko od “radnog psa”. On je bio glamurozni mali pratilac evropskih kraljeva vekovima. A pošto kraljevskog psa treba da prate i adekvatni maniri, jasno je da je ova rasa veoma poslušna i lako uči.

Belgijski ovčar

Intrepid Malinois / Flickr.com
Poput drugih ovčara, belgijski takođeima uređenu sposobnost čuvanja stada ovaca, kao i psa za akcije spasavanja. Ova rasa je veoma oprezna i osetljiva, a uz uporan trening lako se može uklopiti u bilo koju porodicu.

Labrador retriver

mark.spencer.kc / Flickr.com
Divni labrador retriver jedna je od najpopularnijih rasa na svetu. On je prijateljski nastrojen, razigran i pun energije, pa je idealan kao porodični prijatelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: