Sutra poslednji dan festivala Cinema City

Poslednji dan festivala Cinema City donosi pregršt kvalitetnih filmskih ostvarenja počevši s filmom Dragan Wende - Zapadni Berlin reditelja Dragana von Petrovica i Lene Miler.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

12:02

Default images

Ovaj urnebesni dokumentarni film koji je publika u Berlinu proglasila najsmešnijim filmom godine upoznaje nas sa Draganom i ostalim likovima s ex-yu prostora koji žale zbog pada Berlinskog zida.

Njegovim padom, srušio se i njihov svetlucavi svet glamura. Od nekadašnjih vladara berlinskog noćnog života, postali su žrtve kapitalizma koje i dalje ne mogu da prežale svoju prošlost.

Film će biti prikazan u 14 časova u Educons MSUV Kino Sali.

Od 15.15 u Sali 3 bioskopa Arena biće prikazan film "Gde je Nađa?" čiji scenario i režiju potpisuju studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Iznenadan nestanak ove junakinje vodi njenog oca u potragu tokom koje će se on susreti s svetom tajni o kojem nije ni slutio da postoji.

U 16 časova u Educons MSUV Kino Sali gledaoci će moći da pogledaju film "Cuatro!" koji beleži godinu i po dana dugo putovanje po Americi benda Green Day tokom kojih oni stvaraju svoju trilogiju.

Sala 3 bioskopa Arena od 17.30 prikazuje još jedan sjajan film selekcije Planet Rock. U pitanju je film "Lek protiv bolova: Priča o Marku Sendmenu" koji istražuje značaj porodice u životu istoimenog muzičara, frontmena benda Morfin koji je bio i konfliktni čovek, ali i hvaljeni pevač, kompozitor i inovativni instrumentalista.

Od 18 časova u Educons MSUV Kino Sali biće prikazan kultni film izuzetnog autora. Reč je o filmu "Tito po drugi put među Srbima" čiju režiju potpisuje ovogodišnji dobitnik nagrade Ibis za doprinos svetskom filmu Želimir Žilnik.

Ovaj film vodi nas u 1994. godinu kada se Tito, koga tumači Dragoljub Ljubičić Mićko, pojavljuje u različitim delovima grada što u prvi mah izaziva nevericu, ali i strastvene diskusije.

Gotovo svi prihvataju igru, žale se na prošla vremena živote u Jugoslaviji kriveći Tita za sve.

Nakon toga, biće prikazan film "Tvrđava / Evropa" koji u centru pažnje ima sudbinu jedne ruske porodice i njihov put ka Trstu. Tokom puta oni zapadaju u nevolje koje im onemogućavaju put ka Zapadu.

Svećana ceremonija zatvaranja tokom koje će biti upriličena dodela nagrada počeće u 20 časova u Sali 5 bioskopa Arena Cineplex.

Nakon dodele, publika će moći da uživa u projekciji filma "Betino putovanje" u kome glumi proslavljena francuska glumica Katrin Denev. Rediteljka Emanuel Berko je pisala ulogu upravo za ovu glumicu u kome pratimo Beti dok ostavlja svoj stari život.

U isto vreme u Galeriji Matice srpske biće prikazan film "Mašina pred kojom sve nestaje" koji je reditelju Tinatinu Gurčianiju doneo nagradu za najboljeg reditelja na Sandens festivalu.

Prikazan na najznačajnijim svetskim festivalima dokumentarnog filma ovo ostvarenje donosi priče s kastinga za film na kome mladi, želeći da budu obasjani svetlima reflektora, pokušavaju da pronađu svoje mesto pod suncem, svi tako različiti, a opet ujedinjeni u potrazi za srećom. Sala 3 bioskopa Arene od 20.15 prikazuje film počasnog gosta festivala izraelskog reditelja Erana Riklisa "Sirijska nevesta".

U filmu se srećemo s Monom kojoj je dan venčanja najgori u životu pošto zna da kada pređe granicu između Izraela i Sirije više nikad neće moći da se vrati svojoj porodici.

Od 21 čas u Educons MSUV Kino Sali počinje projekcija filmova iz selekcije CC Shorts, a u isto vreme, ali u okviru Amstel Open Air bioskopa, počinje projekcija filma "Vlada" koji govori o Vladi Divljanu, muzičaru koji je ranih devedesetih napustio rodni Beograd i započeo neobičan život (i)migranta.

Nekada idol svoje generacije, u inostranstvu prerasta u zrelog kompozitora filmske muzike koji ipak voli da se vraća na muzičke bine širom bivše Jugoslavije. S kritičkom distancom u ovom filmu govoru o svojoj kreativnosti, svojoj zemlji i događajima koji su uticali na njegovu nepredvidivu sudbinu.

Sala 3 bioskopa Arena Cineplex od 22.30 prikazuje film "Pussy Riot - Pank molitva" o tri pripadnice feminističkog benda Pussy Riot koje su izvele politički protestni performans u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi što je dovelo do njihovog hapšenja, optužbi za bogohuljenje i sudskog procesa koji je odjeknuo širom sveta. Film otkriva ljudska lica iza prepoznatljivih šarenih fantomki.

"Možda bude bučno" još jedan je film selekcije Planet Rock počinje u 23 časa u Educons MSUV Kino Sali. U istom terminu, ali na lokaciji Amstel Open Air počinje koncert Vlade Divljana i njegovog Letnje Kino Big Benda. Ulaz na koncert kojim će se obeležiti kraj festivala je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: