"Gete nema svoj grad, ali ga ima Andrić"

U Andrićgradu, na ušću Rzava u Drinu 28. juna je otvoren Andrićev institut, a idejni tvorac tog kamengrada Emir Kusturica je rekao da veliki nemački pesnik Gete nema svoj grad, ali ga zato ima srpski nobelovac Ivo Andrić.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

17:20

Default images

"Najvažnija institucija u Andrićgradu biće Andrićev institut koji danas otvaramo, i koji treba da liči na Geteov institut i sve slične institucije u svetu", poručio je Kusturica.

On je ocenio da je realizacijom ovog istorijskog projekta materijalizovana veza između Srbije i Republike Srpske.

Vlade Srbije i Srpske potpisale su ugovor, na osnovu kojeg je registrovana firma dve države, a koji će odigrati veliku ulogu i sada i ubuduće, podsetio je Kusturica na obeležavanju druge godine od početka izgradnje Andrićgrada.

"Ovakvi projekti odlična su brana reviziji istorije i pustim željama onih koji okidač istorije žele da prebace na naš prst", rekao je Kusturica.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da će Andrićgrad biti završen i predat na upotrebu.

Dodik je istakao da s ponosom može da svedoči pred svim dobronamernim, ali i nedobronamernim ljudima da izgradnja Andrićgrada ide planiranim tokom i da će konačan cilj ovog istorijskog projekta biti ispunjen, kao što je i predvidjeno, naredne godine.

"Ovo je još jedan od neimarskih poduhvata Emira Kusturice, koji je podržan javnim sredstvima Republike Srpske i opštine Višegrad, mada mi se čini da značaj ovog projekta mnogi nisu bili u stanju da vide na vreme", rekao je Dodik novinarima u Andrićgradu, preneo je banjalučki Glas Srpske.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da na ovako konkretan i efikasan način saradjuje sa proslavljenim srpskim režiserom, ističući da je Kamengrad Kusturičino vizionarsko delo, posvećeno prvenstveno nobelovcu Ivi Andriću, ali i srpskom narodu i njegovom opstanku na ovim prostorima.

"Višegrad može i treba da bude ponosan na Andrićgrad, jer je upravo ovaj gradić izabran da bude lokacija za Kamengrad, a Kusturica je najviše zaslužan za to", zaključio je predsednik Republike Srpske.

Obeležavanje druge godišnjice od početka izgradnje Andrićgrada počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u hramu crkve Setog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika koju je služio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

Svečanostima u Andrić gradu prisustvovali su ministri u Vladi RS i veliki broj predstavnika javnog kulturnog života Srbije, BiH i Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: