Kultura

Utorak, 11.10.2011.

15:28

Jelena Lengold dobitnica nagrade EU

Srpska književnica Jelena Lengold, crnogorski pisac Andrej Nikolaidis i još deset autora ovogodišnji su dobitnici nagrade za literaturu koju dodeljuje Evropska unija (EU), saopštila je Evropska komisija.

Izvor: Beta

Default images

Imena dobitnika objavljena su na sajmu knjiga u Frankfurtu, a pored Jelene Lengold iz Srbije i Andreja Nikolaidisa iz Crne Gore među laureatima su i Kalin Terzijski (Bugarska), Tomaš Zmeškal (Češka), Kostas Hacijantoniju (Grčka), Ofejgur Sigurdson (Island), Inga Zolude (Letonija), Iren Nig (Lihtenštajn), Imanuel Mifsud (Malta), Rodan al Galidi (Holandija), Čiler Ilhan iz Turske i Adam Fulds iz Velike Britanije.

Dobitnicima pripada i po 5.000 evra novčane nagrade a njihova dela će biti prevedena na druge jezike.

Jelena Lengold, rođena 1959. u Kruševcu, objavila je zbirke pesama "Raspad botanike", "Vreteno", "Podneblje maka", "Prolazak anđela", "Sličice iz života kapelmajstora" i "Bunar teških reči". Među njenim zbirkama priča su "Pokisli lavovi", "Lift", "Vašarski mađioničar" i "Pretesteriši me". Napisala je i roman "Baltimor".

Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su nagrada "Đura Jakšić", Žensko pero, "Biljana Jovanović" i Zlatni hit liber.


Dodelu književne nagrade EU organizuju Evropska komisija, Udruženje evropskih knjižara, Savet evropskih književnika i Federacija evropskih izdavača. Učešće u takmičenju otvoreno je za 36 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja EU, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn Norveška i Turska).

Svečano uručenje nagrada zakazano je za 28. novembar u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: