Kultura

Utorak, 08.02.2011.

13:54

Manojlović podneo ostavku u FCS

Glumac Predrag Miki Manojlović 8. februara je podneo ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predrag Miki Manojlović je imenovan na sednici Vlade Srbije za predsednika Upravnog odbora Filmskog centra Srbije u februaru 2009. godine.

Na istoj sednici su imenovani i ostali članovi Upravnog odbora, među kojima su producent Filip Đorić, glumac Velimir Bata Živojinović, filmski kritičar Borislav Anđelić, rediteljka Ana Maria Rosi i filmski kritičar Dubravka Lakić. Tada su, dužnosti razrešeni dotadašnji članovi Upravnog odbora Emir Kusturica, Marina Đurašković, Jovan Popović, Ljiljana Todorović i Vuk Pavlović.

U svojoj pisanoj ostavci Manojlović predsedniku Vlade republilke Srbije Mirku Cvetkoviću i Ministru Kulture Nebojši Bradiću piše:

"Do kraja uveren da su se dvogodišnji napori koji sam uložio u unapređenje postojanja Filmskog Centra Srbije i doprinos stvaranju zdrave osnove srpske kinematografije u praksi više puta dokazali nepotrebnim, podnosim ostavku na dužnost predsednika Upravnog odbora koju ste mi poverili."

U proteklih nekoliko meseci Manojlović je i otvoreno izražavao nezadovoljstvo zbog sporosti promena i neusvajanja sistemskog Zakona o srpskoj kinematografji, pa za mnoge poznavaoce filma u Srbiji ova njegova odluka nije neočekivana.

Ipak, u prvoj izjavi nakon saznanja o Manojlovićevoj ostavci vršilac dužnosti direktora FCS Miroljub Vučković je rekao da je zatečen Manojlovićevom ostavkom i da žali zbog toga.

"Manojlović je doneo veliku energiju, kreativan potencijal i zajedno sa članovima UO FCS uložio energiju u redifinisanje stanja stvari u oblasti kinematografije u Srbiji", naglasio je Vučković.

"U vreme aktivnosti, odnosno predsednikovanja Mikija Manojlovića, FCS je doneo novi statut. Taj dokument je nedavno usaglašen sa Zakonom o kulturi", rekao je on i istakao da je u istom periodu UO FCS doneo dva pravilnika o postupku sprovođenja konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti filmskog stvaralaštva i to tokom saamo dve godine.

"Ove činjenice potvrđuju motiv, a isto tako i potrebu da se bitne promene uvedu i sprovedu u oblasti kinematografije u Srbije", dodao je on.

Vučković je podsetio da je "Manojlović bio član komisije za izradu Zakona o kinematografiji, koji na žalost nije usvojen i čije usvajanje je i dalje neizvesno".

"Usvajanjem Zakona o kinematografiji bile bi definisane delatnosti, domeni odgovornosti i takodje finansiranje u oblasti kinematografije, kao i položaj i uloga FCS", precizirao je on.

Prema njegovim rečima, "Miki Manojlović je ukazivao na nezadovoljstvo procesom usvajanja, odnosno neusvajanja Zakona o kinematografiji".

Povodom Manjlovićeve ostavke oglasilo se i Ministarstvo kulture Srbije, koje je izrazilo žaljenje zbog tog događaja.

„Miki Manojlović je, kao predsednik UO Filmskog centra Srbije dao veliki doprinos izradi Nacrta zakona o kinematografiji, koji je veoma važan za uspostavljanje kulturne politike u oblasti filma, za šta se Ministarstvo kulture zalaže", navodi se u saopštenju.

Iz tog ministarstva je, takođe, saopšteno da će Vlada Srbije u narednom periodu imenovati novog predstavnika Upravnog odgovra FCS vodeći računa da se na tom mestu, „važnom za uspostavljanje održive kulturne politike u oblasti filma, nađe kulturni menadžer s dobrim uvidom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: