Orden Francuske poslenicima kulture

Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral uručio je 22. maja Orden reda umetnosti i književnosti, u rangu viteza, kojim je francusko Ministarstvo kulture odlikovalo sedam srpskih poslenika kulture.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 23.05.2008.

11:44

Default images

Na svečanosti u Ambasadi Francuske, u prisustvu javnih ličnosti iz sveta umetnosti, orden su dobili direktorka galerije "Haos" Borka Božović, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Tatjana Cvjetićanin, direktorka Kulturnog centra Beograda Danica Jovović-Prodanović, istoričarka umetnosti Irina Subotić, direktorka Jugokoncerta Biljana Zdravković, direktorka Muzeja primenjene umetnosti Ivanka Zorić i rektor Univerziteta umetnosti Čedomir Vasić.

Uručujući odlikovanja, koja Francuska dodeljuje osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprinele francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini, ambasador Teral je rekao da svako od nagrađenih doprinosi izvanrednim odnosima i gradi most koji spaja dve zemlje.

Obraćajući se Božovićevoj on je podsetio da je reč o direktorki i vlasnici jedne od najprestižnijih galerija u Beogradu koja je od osnivanja, 1995. godine, bila mesto okupljanja opozicionih snaga.

"To stalno dvostruko angažovanje, kulturno s jedne i političko s druge strane, do danas vas nije napustilo", rekao je Teral.

Imenujući Tatjanu Cvjetićanin vitezom Reda umetnosti i književnosti, ambasador je rekao da je ona na čelu muzeja koji je dugogodišnji partner i sagovornik mnogih francuskih institucija i najavio podršku stvaranju srpskog centra za zaštitu baštine.

Dodeljujući orden Danici Jovović-Prodanović, Teral je ukazao na odličnu saradnju beogradskog i francuskog kulturnog centra, posebno u oblasti filmske i savremene likovne umetnosti.

U obraćanju Subotićevoj, ambasador je rekao da njeno ime daje poseban pečat postdiplomskim studijama koje su organizovali Univerzitet umetnosti u Beogradu i Univerzitet u Lionu.

Direktorka Jugokoncerta Biljana Zdravković je, po rečima Terala, orden zaslužila i zato što upravlja agencijom na zavidnom međunarodnom nivou koja je ne samo jedan od najznačajnijih partnera Francuskog kulturnog centra, nego je Beograd danas učinila referentnom etapom svake velike muzičke turneje.

Organizovanje brojnih zajedničkih projekata dve zemlje i razvojem muzeologije u Srbiji na francuskom modelu preporučili su direktorku Muzeja primenjene umetnosti Ivanku Zorić za viteza Reda umetnosti i književnosti, a rektora Vasića, pored priznate slikarske karijere i to što je Univerzitet umetnosti postao član Univerzitetske agencije frankofonije, obrazložio je Teral.

"Postajući vitezovi treba da istrajemo na tom putu i postanemo još borbeniji", rekla je zahvalivši se u ime svih Irina Subotić, ocenivši da ih primljena odlikovanja obavezuju da nastave dugu tradiciju negovanja srpsko-francuskih odnosa.

"Uprkos svim teškoćama, Francuska i njen kulturni centar su pomagali da se uvek osećamo delom Evrope", rekla je Irina Subotić.

Orden reda umetnosti i književnosti, koji ima tri ranga- viteza, oficira i komandora, ustanovljen je 1957. i, kako je svojevremeno rekao Andre Malro, izaziva poštovanje i zavist među umetnicima, piscima, stvaraocima. Godišnje se ovim ordenom odlikuje 450 vitezova, 140 oficira i oko 50 komandora u celom svetu, što je relativno mali broj u odnosu na mnoga druga odličja i čini ga prestižnim.

foto: FoNet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: