Kultura

Četvrtak, 29.02.2024.

18:10

Nagrada Momo Kapor za književnost – četiri romana u užem izboru

Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” će tradicinalno i ove godine, na dan rođenja našeg književnika i slikara 8. aprila dodeliti nagradu za književnost.

Izvor: B92

Nagrada Momo Kapor za književnost – četiri romana u užem izboru
Foto: Zadužbina Momo Kapor

 

Žiri u sastavu: Radmila Stanković, Muharem Bazdulj i Vule Žurić odlučio je koja dela ulaze u najuži izbor, a odluka o ovogodišnjem laureatu će biti doneta sredinom marta.

Sa zadovoljstvom objavljujemo imena književnika i romana, koji su ušli u uži izbor za nagradu za književnost Momo Kapor: „Poslije zabave“ Steve Grabovca, „Pakrac“ Vladana Matijevića, „Niotkuda s ljubavlju“ Đorđa Matića i „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala“, saopštili su članovi žirija.

Cilj Zadužbine je da podrži književnike koji su u današnjem vremenu pojava kakva je bio Momo Kapor, tako da će žiri pažljivo odabrati i proglasiti sedmog laureata za književnost koji će se naći među eminentnim književnicima koji su do sada dobili nagradu, i to: Emir Kusturica, Peter Handke, Dragan Jovanović Danilov, Labud Dragić, Nele Karajlić i Vesna Goldsvorti. Nagrada Momo Kapor za književnost ne samo da pruža priznanje talentovanim piscima već služi i kao podsticaj za dalje istraživanje i stvaranje. Ona je simbol podrške kreativnosti i kulturnog bogatstva.

 

 

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor” je osnovana nakon Momine smrti i već 14 godina radi kako bi trajno čuvala i negovala uspomenu na našeg velikog pisca i slikara, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, istoriji umetnosti i kulturi uopšte. U srpskoj književnosti je bio prisutan više od tri decenije, a bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpski pisaca, uz čija dela su stasale mnoge generacije. Moma Kapor je postao svojevrsni fenomen u jugoslovenskoj književnosti 1975. godine, kada je objavio prvi roman “Foliranti” i od tada su se nizala brojna književna remek-dela, a neka od njih su ekranizovana ili su deo pozorišnih repertoara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: