"Bekim Fehmiju je bio glumac koji je među prvima razbio komunističku zavesu"

"Imamo nameru da dugometražni dokumentarni film o Bekimu Fehmijuu, doajenu jugoslovenskog glumišta, prikažemo 15. juna na godišnjicu smrti slavnog glumca i to istovremeno u Prizrenu, Tirani i Beogradu", kazao je Tanjugu novinar i publicista Fahri Musliju.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.02.2020.

15:50

Foto: Tanjug/Tanja Valiè

Njegovu ideju podržao je za sada Centar nacionalne kinematografije Albanije, dok kinematografski centar u Prištini nije, ali su ga pre tri dana, kaže, podržali i u Filmskom centru Srbije, pa sada čeka konkurs za dodelu sredstava i nada se da će projekat podržati i Ministarstvo kulture, Grad... Musliju, inače, kaže da je ideja za film o slavnom glumcu nastala kada je počeo da radi monografiju o Fehmijuu neposredno nakon njegove smrti 2010. godine.

"Ta monografija je objavljena na albanskom jeziku 2015. godine, a nakon toga sam završio rukopis na srpskom jeziku. Malo sam se uznenadio kada sam shvatio da nema zainteresovanih izdavača u Srbiji za tu monografiju", kazao je Musliju.

Priča kako ga je jedan mladi reditelj sa Kosova i Metohije stalno "jurio" da snime dokumentari film o Bekimu Fehmijuu.

"Bio sam veoma skeptičan oko tog projekta, jer za snimanje filma ipak treba mnogo para i napora. O nastajanju filmova znam malo, ali sam ipak odlučio da napišem scenario za dokumentarac o Fehmijuu", kazao je Musliju.

Projekat je, navodi, odmah odbijen u Centru kinematografije u Prištini, ali ga je podržao Centar nacionalne kinematografije Albanije.
Foto: Tanjug/Tanja Valiè
"Odlučili smo da sa tim sredstvima počnemo snimanje filma 24. januara. Reditelj je Valmir Tertini koji predaje u nekoj srednjoj školi u Tirani. Jako talentovan i odgovoran čovek. Producent je Jaklid Gaće iz kuće Sinemanija iz Tirane. Tražimo koproducenta iz Srbije. Bio sam u Filmskom centru Srbije pre tri dana i tamo su prihvatili naš predlog. Čekamo konkurs koji će biti raspisan početkom marta, a nadam se i podršci Minsistarstva kulture i informisanja, gradskih vlasti u Beogradu...Mislim da je Bekim Fehmiju to zaslužio", kaže Musliju.

Za njega nema dileme da će rad na filmu o izvanrednom umetniku biti složen proces, jer, dodaje, ne postoji nijedna televizijska izjava Bekima Fehmijua.

"Tonski imamo samo kako govori pesmu 'Čovek peva posle rata' Dušana Vasiljeva u okviru programa Televizije B92. Imamo i intervju Televiziji Priština iz 1968. godine. To je sve...Zato film neće imati naraciju već će o Bekimu Fehmijuu govoriti njegova porodica, filmski reditelji, glumci, prijatelji, školski drugovi iz Beograda, Sarajeva, Prizrena, Zagreba, Prištine, Tirane i Skoplja. O njemu će govoriti i njegove kolege iz Italije, ali i filmske dive poput Irene Papas, Kendis Bergen...", kazao je Musliju.

Među sagovornicima iz Beograda, kako kaže, naći će se Goran Marković, Milan Vlajčić, Branislav Lečić, Puriša Đorđević... Musliju najavljuje i televizijsku seriju od četiri epizode po 45 minuta kojom će ceo projekat biti zaokružen.

"Potrudićemo se da napravimo veliki film baš kao što su to bili karijera i život Bekima Fehmiua...Nije to lako...Imamo ogromnu odgovornost. Bekim je bio glumac koji je među prvima 'razbio' komunističku zavesu i uspeo da snima u inostranstvu. Dok je studirao stalno je govorio svojoj majci da će stići do Holivuda i eto uspeo je", kazao je Musliju.

Bekim Fehmiju je rođen u Sarajevu 1. juna 1936. godine. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića. U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, proslavio se u crnotalasnom filmu "Skupljači perja" koji je dobio Gran pri na Kanskom festivalu, ali je glumio i u drugim zemljama Evrope, naročito u Italiji. Samoinicijativno je prestao da se bavi glumom 1987. godine, kako je rekao, ''u znak protesta zbog antialbanske propagande''. Ubio se u svom stanu u Beogradu 15. juna 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: