Vraćanje ikona u pravoslavne crkve u Hrvatskoj

U crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve (SPC) na području Hrvatske otpremljene su ikone iz tri eparhije, nakon što je Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povraćaj kulturnih dobara utvrdila da su se za to stekli svi neophodni uslovi i uz saglasnost Sinoda SPC.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.12.2018.

08:00

Vraćanje ikona u pravoslavne crkve u Hrvatskoj
Foto: Thinkstock

Crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru, u eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, vraćene su 63 ikone, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Riznici Blagoveštenja u Dubrovniku vraćeno je 11 ikona, u eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, a crkvama Svetog Georgija u Velikim Bastajima i Svetog Nikole u Lisičini 108 ikona, u eparhiji pakračko-slavonskoj, koje će se čuvati u novom depou eparhijskog dvora u Pakracu.

Na sastanku Mešovite komisije, koji je održan u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, razgovarano je o obnovi riznica u Krki i Šibeniku, planu čuvanja materijala iz eparhije dalmatinske i u eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, kao i o nastavku obnove eparhijskog dvora u Pakracu sa riznicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: