Poljska odbila da izruči Polanskog SAD

Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD da mu se sudi za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

14:36

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Prvostepeni sud u Krakovu presudio je da je izručenje nedopustivo i značilo bi nezakonito lišavanje slobode Polanskog.

Sud je danas uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično delo bilo zastarelo, da je režiser proveo već deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, a takođe i tri meseca u švajcarskom zatvoru i kasnije 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti a takođe da ni sama žrtva ne traži da se Polanski kazni jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Današnja presuda nije pravosnažna jer tužilac može da uloži na nju žalbu višem sudu a 82-godišnji režiser koji se danas nije pojavio na suđenju, ali je bio u Krakovu, prema nezvaničnim informacijama poljske agencije elektronskih medija IAR, otputovao je pola sata pre izricanja presude u Pariz.

Povod za strah je najava novih poljskih vlasti koje će konzervativna stranka Pravo i pravda formirati narednog meseca, pošto je pobedila na izborima 25. oktobra, da bi nova poljska vlada izručila slavnog režisera i oskarovca, pošto zakon mora da važi jednako za sve a prisilni seks sa maloletnicom jeste pedofilija.

Polanskog SAD gone po celom svetu jer je 1977. godine pobegao pravdajući to strahom da tužilac i sudija u njegovom slučaju neće poštovati dogovor sa žrtvom Samantom Gejli i to da vreme provedeno u zatvoru znači da je odslužio kaznu. Od tada živi u Evropi i u SAD se nije vraćao ni na dodelu Oskara njegovom filmu "Pijanista" 2003. godine.

Na osnovu američkog zahteva za izručenje uhapšen je u Švajcarskoj 2009. godine kada je došao na filmski festival u Cirihu, ali švajcarski sud odbio je ga izruči SAD.

U Poljsku je dolazio inkognito, a prvi put se zvanično pojavio prošle jeseni kao gost na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi i SAD su odmah poslale zahtev da ga Poljska uhapsi dok ne stigne zahtev za izručenje.

Poljske vlasti to su odbile ,a Polanski je nakon saslušanja kazao da veruje u poljsko pravosuđe i da će poštovati odluke suda i dolazio je, kad god je pozvan na ročišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: