Sreda, 26.12.2007.

12:37

Premijera "Uloge moje porodice..."

Nova verzija predstave "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" po tekstu Bore Ćosića u režiji gosta iz Ljubljane Dušana Jovanovića, biće premijerno izvedena 27. decembra na velikoj sceni Ateljea 212, najavio je upravnik tog teatra Svetozar Cvetković.

Izvor: Tanjug

Default images

"Prva postavka, pre 37 godina, bila je vrlo popularna i izvedena je 69 puta. Tekst je tada bio inovativan, ali odlično korespondira i sa novim vremenom. Očekujemo mudru i duhovitu predstavu", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

Predstava se radi na osnovu dramatizacije Katarine Pejović i Jovanovića.

Pejović je izjavila da je Ćosićev roman "neverovatno aktuelan, nažalost, sa svojom pričom o jednoj porodici koja se stalno nalazi u nekim previranjima i stalno je žrtva nekih okolnosti, istorijskih, društvenih, pa i političkih".

"Međutim, nije toliko bitan ideološki predznak, već princip promene, koji je uvek nagao, neprirodan i koji tu porodicu dovodi u situaciju potpune nestabilnosti", dodala je ona.

Jovanović je istakao da je predstava nastala kao timski rad sa glumcima i umetničkim saradnicama.

Glavni lik, dete koje piše domaće zadatke o članovima porodice, igra kao gost Branko Cvejić, inače upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Za lik dede reditelj je angažovao Jelisavetu Seku Sablić, koja je je igrala dete u prvoj postavci.

U ansamblu su i Dara Džokić, Branimir Brstina, Dušanka Stojanović, Nada Šargin, Janoš Tot, Srđan Timarov, Aleksandra Janković i Goran Jevtić.

Neobičan vizuelni identitet kreirale su Pejović (video), Maja Veselinović (crteži), Marija Jevtić (scena) i Jelena Proković (kostim), dok je scenski pokret radila Sonja Vukićević.

Jovanović je istakao da ova predstava "nije klasično dramsko pozorište već koktel različitih tehnika i pristupa".

"Inspirisana je stripom, ima i 'amarkord' princip, pripovednu strukturu sa naratorom i dramaturgiju fragmenta, jer je sastavljena od 60 scena, a traje sat i po. Ideja je da se povrati stari duh Ateljea, zaigranost i duhovitost po kojoj je bio poznat u Beogradu i šire", rekao je on.

Jovanović je dodao da drama "govori i o patnjama, strepnjama, strahovima, kombinaciji različitih slojeva ljudskog iskustva, a dešava se od kraja 30-ih do početka 50-ih godina prošlog veka, u doba kada je revolucija presudno uticala na ljude."

"Predstava je aktuelna jer je suština u periodu promene. I danas imamo nove prelomne procese, kao što su tranzicija ili evropske integracije", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Podeli: