Geopoetika slavi 15. rođendan

Izdavačka kuća "Geopoetika" obeležiće tokom decembra 15 godina postojanja objavljivanjem knjige Orhana Pamuka "Muzej nevinosti" i "Kuća plime i oseke" Keneta Vajta koji će tim povodom gostovati u Beogradu, najavljeno je danas u toj izdavačkoj kući.

Izvor: Beta

Sreda, 26.11.2008.

12:37

Default images

Direktor "Geopoetike" Vladislav Bajac rekao je na konferenciji za novinare da će pisac Kenet Vajt, koji je velikim delom zaslužan za osnivanje te izdavačke kuće, u Beogradu boraviti 10. i 11. decembra.

"Kenet Vajt je tvorac pojma 'geopoetika' i na njegov nagovor sam se i upustio u osnivanje izdavačke kuće. Objavljivanjem njegove knjige 'Kuća plime i oseke' želimo da obeležimo 15 godina postojanja i da mu se na neki način zahvalimo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kenet Vajt će tokom boravka u Beogradu održati javno predavanje na Filološkom fakultetu, a biće organizovana i promocija njegove knjige.

Knjiga "Kuća plime i oseke" naći će se u prodaji početkom decembra, a prema rečima Bajaca, roman iscrtava novu kartografiju Bretanje, mesta u kome Vajat živi i čije najskrivenije staze odlično poznaje.

"Vajt u svojoj knjizi zapravo saopštava svoja duboka intelektualna promišljanja o životu izmeštenom iz civilizacijske buke, ali ipak nadomak njoj", rekao je on.

Bajec je dodao da je, za razliku od Vajatovih uobičajenih dalekih putovanja, on u ovoj knjizi, na malom geografskom prostoru, ispisao neke od najširih misli i najlepših rečenica.

Kenet Vajt je rođen 1936. godine u Glazgovu. Studirao je francuski, nemački i filozofiju na univerzitetima Glazgova, Minhena i Pariza. Svoje prve knjige objavio je sredinom šezdesetih u Londonu, a onda se sklonio sa britanske scene i 1967. godine nastanio u okolini Pirineja.

Objavio je čitav niz knjiga u Francuskoj gde je dobio više važnih nagrada, a takođe je na Sorboni radio kao profesor predmeta "Poetike 20. veka".

Osnivač je Međunarodnog instituta za gopoetiku, a danas živi u Bretanji.

Izdavačka kuća "Geopoetika" je do sada objavila pet njegovih knjiga na srpskom jeziku, među kojima su "Normadski duh", "Visoravan albatrosa", "Pisma iz Sbije i Crne Gore, "Divlji labudovi" i "Plavi put".

Vladislav Bajec je dodao da će najnovija knjiga Orhana Pamuka "Muzej nevinosti" biti objavljena do kraja decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: