„Hrvatska bez nas ne ide u EU, a mi se više ne plašimo”

Eksplozije koje su se dogodile u noći između subote i nedelje u zgradama opština Trpinje i Borovo uznemirile su ovdašnje žitelje, ali među njima, kako sami kažu, nema straha od novih incidenata i pogoršanja međunacionalnih odnosa. U ove dve opštine u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo pojačan je policijski nadzor, mada se to na ulicama ne vidi jer su angažovani pripadnici MUP-a u civilu.

Info

Izvor: S. Glušèeviæ – P. Klaiæ

Utorak, 24.05.2005.

11:57

Default images

Eksplozije koje su se dogodile u noći između subote i nedelje u zgradama opština Trpinje i Borovo uznemirile su ovdašnje žitelje, ali među njima, kako sami kažu, nema straha od novih incidenata i pogoršanja međunacionalnih odnosa. U ove dve opštine u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo pojačan je policijski nadzor, mada se to na ulicama ne vidi jer su angažovani pripadnici MUP-a u civilu.

U zgradi opštine Trpinje radnici su juče iznosili šut i demolirane stvari iz prostorija. Podsetimo, u predvorje zgrade iz doba Marije Terezije, koja je inače spomenik kulture, u nedelju oko dva sata postavljena je eksplozivna naprava čija je eksplozija napravila ogromnu štetu, kako na ulazu, tako i u okolnim kancelarijama.

– Materijalna šteta je velika, ali je još veća šteta nastala u procesu uspostavljanja međusobnog poverenja. Vrednosti koje smo gradili nakon rata nisu uništene, uspostavljeni dobri odnosi naroda na ovim prostorima nisu ugroženi, ali je ipak napravljen korak unazad kada je reč o unapređenju tih odnosa. Građani su u nedelju bili uznemireni i uplašeni, a kada su se okupili ispred zgrade opštine, izrazili su očekivanja da do ovakvih incidenata više neće dolaziti – rekao je za naš list načelnik opštine Trpinja Đorđe Ćurčić, dodavši da revanšizma neće biti, i pozvao građane da i dalje budu tolerantni.

On je izrazio nadu da će policija ove slučajeve rešiti u najkraćem roku. U opštini Trpinja živi 95 odsto srpskog stanovništva, a na nedavnim lokalnim izborima vlast je ponovo osvojila Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). Po rečima načelnika ove opštine, ovde od završetka rata nije bilo incidenata niti ružnih reči među Srbima i Hrvatima. On je izrazio zadovoljstvo posetom hrvatskih zvaničnika, a naročito župana Vukovarsko-sremske županije Nikole Šapera koji je osudio ovaj čin i založio se za toleranciju i gajenje dobrih susedskih odnosa. Juče je opštinu Trpinja posetila i generalni konzul SCG u Vukovaru Bojana Ristić koja nije želela da daje bilo kakve izjave jer, kako kaže, ne treba podizati tenzije.

Da se incident dogodio samo u Trpinji, kazao je Ćurčić, bilo bi razloga za sumnju da je reč o nesuglasicama među meštanima. S obzirom na to da je, kako on kaže, reč o očigledno povezanim incidentima, postoji mogućnost da je sve smišljeno. Da podsetimo, noć pre eksplozivna naprava je bačena u stan u centru Vukovara u čijem su susedstvu prostorije Partije podunavskih Srba. U noći kada se desila eksplozija u Trpinji, istovetan incident dogodio se i u Borovu.

Centar Borova je juče bio poprilično pust. Retki prolaznici nerado govore o ovom incidentu iako se, kako kažu, ne plaše da će sve to eskalirati. – LJudi su ovde pre svega zainteresovani kako da zarade, pa neke manje konflikte više i ne primećuju. Kada se desi ovakav incident, svi se pitamo kuda to vodi – kaže penzioner iz Borova Dragan Škrbić. – Hrvatska bez nas neće ići u Evropsku uniju, a mi se ovakvih napada ne plašimo.

NJegova sugrađanka LJubica Nikolić kaže da je iznenađena bombaškim napadima s obzirom na to da se tako nešto nije događalo od rata naovamo, ali je ubeđena da to nije mogao da uradi niko iz Borova. U kafani preko puta zgrade Skupštine opštine aktualne događaje komentariše i grupa mladića. Po njihovom mišljenju, bombe su delo "nekog psihopate zbog kog će političari da skupljaju poene, svako na svojoj strani". I ostali građani se slažu u oceni da je reč o slučaju koji neće moći da vrati situaciju u Borovu deset godina unazad.
Zastakljeni zidovi na ulazu u zgradu SO Borovo sada su pokriveni velikim najlonima, dok se na mestu gde su bila vrata sada vidi omanji krater u betonu kao posledica eksplozije.

– Ovo je za nas napad na lokalnu samoupravu, ali i hrvatsku vladu i državu. Onaj ko je to uradio napao je državnu instituciju. Provokacija je bilo i ranije, ali ni izbliza ovako velikih. Mi smo se potrudili da svim povratnicima obezbedimo idealne uslove za ostanak i u našoj opštini su izgrađeni kvalitetni međuetnički odnosi. Nekome odgovara da na ovim prostorima ne bude ovakav mir. To je, naravno, šteta, jer nam ide bolje, a i kršenja zakona o zaštiti nacionalih manjina je sve manje – kaže za "Dnevnik" načelnik opštine Borovo Rado Bosić, koji je na poslednjim lokalnim izborima osvojio treći mandat.

Po njegovim rečima, policija je svoj deo posla do sada valjano uradila. Bosić ističe da ne treba dizati tenzije niti narod treba da strahuje od novog nasilja. Građani opštine, koja je pre deceniju i po bila sinonim za razvijenu privrednu oblast, danas se dovijaju kako da zarade u ambijentu gde su sve velike fabrike propale. To im ide za rukom, pa je Borovo opština koja slovi za srednje razvijenu, budući da se stanovništvo uspešno preorijentisalo na poljoprivredu, kazao je Bosić.

Lider SDSS-a Vojislav Stanimirović, inače predstavnik Srba u Saboru, smatra da ovde nije reč samo etnički motivisanim incidetima već da se to graniči s terorizmom jer se radi o napadu na organe vlasti u Hrvatskoj.

– Mislim da je to i ozbiljan atak na našu stranku jer se samo mi bavimo problemima Srba, odnosno ostvarivanjem njihovih stečenih i imovinskih prava. Kada se desio incident u Vukovaru, mislili smo da je reč o slučajnosti, ali s obzirom na to da su događaji povezani, sumnjamo u to – rekao je za naš list Stanimirović, ocenivši da sve to ima veze i s nedavnim lokalnim izborima na kojima je SDSS ostvario dobre rezultate.

On je podsetio na to da se i pre izbora u hrvatskim medijima o Srbima koji su dolazili na glasanje iz SCG govorilo u negativnom kontekstu, a potom se desilo i ubistvo starca Dušana Vidića u Karinu. Podsetivši da je ova stranka potpisala sporazum s hrvatskom vladom, on je izrazio očekivanje da on nakon ovih incidenata neće biti ugrožen, te da će hrvatske vlasti oštrije reagovati na sve ove događaje jer "saopštenje Vlade Hrvatske nije dovoljno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: