Sreda, 28.10.2015.

12:04

Sonja Biserko: Ne razumem zašto ne Kosovo u Unesko

Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da bi ulaskom Kosova u Unesko kulturna baština na Kosovu bila bolje zaštićena.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug

Ona je novinarima u Beogradu rekla da je regionalna saradnja ključna za ulazak zemalja Balkana u Evropsku uniju i da u tom kontekstu ne razume kampanju protiv ulaska Kosova u Unesko.

"Ulaskom Kosova u Unesko kulturna baština bila bi bolje zaštićena, a Unesko nije samo kultura, već i obrazovanje i nauka. Ova politička garnitura nije spremna da bude konsekventna onome što radi u Briselu. Pa oni su potpisali Briselski sporazum", kazala je Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, Srbija još nije svesna koliko je za nju važan regionalni aspekt za pozicioniranje u EU.

"Pre svega ovde mislim na saradnju sa Kosovom. Važno je da zemlje na Balkanu budu na istoj strani, što bi smanjilo mešetarenje velikih sila", rekla je Sonja Biserko novinarima.

Upitana o odnosu Srbije i Rusije, ona je kazala da je taj odnos "remetilački", jer Rusija preko Srbije remeti odnose u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Predstavnik Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost Dušan Reljić kazao je novinarima da Srbija i Rusija imaju poseban odnos zbog energetske zavisnosti, ali i zbog toga što Rusija i Kina blokiraju Kosovo u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: