Sreda, 28.10.2015.

12:04

Sonja Biserko: Ne razumem zašto ne Kosovo u Unesko

Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da bi ulaskom Kosova u Unesko kulturna baština na Kosovu bila bolje zaštićena.

Izvor: Beta

Sonja Biserko: Ne razumem zašto ne Kosovo u Unesko IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Lula

pre 8 godina

Dva pitanja za ovu gospodju:
1. Da li zna da ni Turci za 500 godina nisu srusili ove spomenike kulture?
2. Kako je UNESCO zastitio i sprecio rusenje Palmire?

Stefan

pre 8 godina

Kosovo fakticki nije Srbija(zbog aktivnosti srpske vojske na Kosovu) i s obzirom na to Kosovo ce uci i u UNESCO i u EU i u UN i Srbija to ne moze da spreci.Sonja Biserko konstantuje cinjenicno stanje!

ljuba

pre 8 godina

Ni ja ne razumem zasto bi Kosovo trebalo da bude primljeno u UNESCO!
Kosovo nece biti vise Srbija to i vrapci znaju al ako put Srbije bude uslovljavan Kosovom ona treba da se zahvalimo na ponudi i gledamo svoja posla gledajuci zajednicke interese nase i EU....
a Vi sa Vasim odborom da imate i za okolne zemlje isti arsin kao sto imate za Srbiju.

tiket

pre 8 godina

U pravu je. Unesco moze bolje da zastiti spomenike Srpske pravoslavne crkve no drzava Srbija. Uostalom Kosovo ce dobiti novac od Unesco za konzervacije, restauracije i sl.(Aleksandra, 28. oktobar 2015 13:02)Dečani,Gračanica,Pećka Patrijaršija i Bogorodica Ljeviška su spomenici pod zaštitom Unesca.Unesco nije davao novac za restauraciju ovih manastira i to se neće promeniti ako Kosovo postane njihov član.Takođe Unesco nije u mogućnosti da zaštiti te manastire i to se neće promeniti ukoliko se Kosovo učlani u tu organizaciju.EU je dala novac za obnovu nekoliko manastira i crkava,koji su porušeni,a izvođače je određivala SPC i sveštenstvo na Kosovu.Ako radove na rekonstrukciji Hilandara rade firme i radnici iz Srbije,zašto da to ne mogu na teritoriji Kosova,koji je po povelji UN-a,deo Srbije?

vera

pre 8 godina

Ko je Sonja Biserko kad sve radi protiv. Srbije Nemogu zamisliti sta ta zena radi kad sve zivo zastupa sem Srba Sta je po njenom misljenu Srbija Da li ce mozda jednog dana Srbiju smatrati i misliti da je Albanija Gospodo Sonja sram vas bilo Zar vi zelite unistiti Srbiju i srpski narod.SRAMOTA sta nam radite !!!!!!!!!!!! Vera

Zvoncica

pre 8 godina

Meni nikad nece biti jasno, kako ova zena nikad nije procesuirana i osudjena za krivicno delo protiv ustavnog poretka. U ozbiljnim drzavama ovakvi nemaju sta da traze u medijima.

realan

pre 8 godina

da srbija nema jurisdikciju nad kosovom od juna 1999 nema je....a da Sonja Biserko ima problem sa dozivanjem realnosti u mnogo situacija takodje je nepobitna cinjenica....nije ovde problem uclanjenje kosova u unesco vec sto siptare na kosovu apsolutno ne interesuje nista tudje - srusili bi oni ceo gazimestan sa muratovim turbetom ...samo da im se da sansa....problem je u tome sto nasa politika 'branjenjem' vec izgubljenog maze oci od drugih stvari i sto ova gospodja ima kompas iz paralelnog univerzuma....a voleo bih jednom da se sretnemo pred nekim auditorijumom da je postavim na mesto

Schone

pre 8 godina

Duci0167, 28. oktobar 2015 12:56)
Hajde objasni neukim narodnim masama ko ce to da pazi kako se albanci ponasaju. Mozda EU ili EZ kako god hoces ? Naravno pazice kao sto paze i na one koji su u skorasnje vrijeme postali njihovi clanovi pa crtaju svastike na stadionima, marsiraju crnokosuljasi itd.

Dr.

pre 8 godina

Evo nekoliko razloga:
1. Albanizacijasvih ulica u Prištini i drugim gradovima na KIM.
2. Albanizacija svih škola i Univeziteta na KIM.
3. Proterivanje nekoliko stotina hiljada ljudi
4. Sprečavanje povratka i fizički nasrtaji na povratnike a i meštane SRPSKE, TURSKE, ROMSKE i drugih nacionalnoosti.
5. Uništavanje spomenika kulture
6. Uništavanje nadgrobnih spemenika Srba
7. Otimanje i uzurpacija privatne svojine u vlasništvu Srba i Turaka
8. Otimanje i uzurpacija svojine Republike Srbije
Treba li još razloga?
Први историјски документи у којем се (још увек као Ђурађ) помиње су писани ћирилицом, на српском језику. У питању су повеља из 1426. године којом његов отац Јован дарује Хиландару приход од два села у Македонији
Албански националисти су подвргли Скендербегов лик процесу Албанизације и приказали га као хероја нације.

AKO BI BILO PO VAŠEM MOGLO BI SE DOGODITI DA DEČANI I PEĆKA PATRIJARŠIJA POSTANU SIMBOLI ALBANSKE CIVILIZACIJE na isti način kao što je Ђурађ Кастриот Скендербег postao Albanac!Valjda su mu i sestre i braća Albanci sudeći po imenima
"There was a total of nine children, of whom Gjergj was the youngest son, his older brothers were Stanisha, Reposh and Kostandin, and his sisters were Mara, Jelena, Angjelina, Vlajka and Mamica."

Dejan

pre 8 godina

Zasto? Zato sto je u pitanju okupirani, oteti deo Srbije. Gospodjo nadam se da znate sta znaci rec okupacija.
Pored toga ne mogu oni koji su palili srednjevekovne srpske crkve i manastire da budu odgovorni za njih.

Rade

pre 8 godina

Ništa novo od Biserko. Zar zaista veruje da će oni koji su porušili i zapalili srpske crkve, manastire i groblja odjednom početi čuvati srpske svetinje?
(PSL)

Valjda iz istog razloga iz koga Republika Srpska koja je unistavala sve Bosansko ukljucujuci UNESCO zasticene objekte da stvori "novo" srpsko nasljedje danas iako sa skoro iskljucivom srpskom vlascu mora da ih cuva jer je potpisala Annex Dejtona da je obavezna da obnovi i cuva. UNESCO ce to isto traziti od Kosova - pristup stvara pravnu obavezu (koju drzava mora postovati ako zelji dalje u Evropu i medjunarodne organizacije mada se pojedincni incidenti ne mogu iskljuciti - jos i danas se ima pojedinacnih ataka na djamije u RS mada sam siguran da vlasti RS sve cine da ih ne bude jer imaju aspiracije da postanu drzava.

Ana Rakin

pre 8 godina

Ja nemam nista protiv toga da Kosovo udje u UNESCO, ali bez nasih crkava i spomenika. Ja nemam poverenja u one koji crkve zatiru (mnoge od porusenih crkava rusene su u vise faza - paljene, minirane, a na kraju i bager preko zgarista da nicega nema), a groblja razvaljuju. Druga opasnost je sto ono sto nije poruseno svojataju. Neko svako cuva svoje, kao i da se stviri mehanizam kojim bi Albanci bili onemoguceni da falsifikuju istoriju i prisvajaju nase srednjevekovno nasledje za sta vec postoje pokusaji kvaziistoricara Albanaca.

bela domina

pre 8 godina

@Duci0167 nema ovde nikakvog lozenja. Albanci su rekli i pokazali svoje misljenje o srbima i srpskom kulturnom i verskom nasledju,vise puta od 1999., pride Kosovo u UNESKU nije po srpskom ustavu,tako da je zabrinutost drzave na mestu.

Neko iz mase

pre 8 godina

@Građanin

Ti hoces da kazes da Drzava postuje svoj ustav?!?!


Sonja je u potpunosti u pravu!
Srbija danas nema ni kapacitet ni cime da cuva Srpske spomenike.

Rudika

pre 8 godina

Da ali u Bruxelleskom sporazumu piše da Srbija neće spriječavati sudjelovanje Kosova* u regionalnim asocijacijama, regionalnim, ne međunarodnim! E sad, jedino ako sam ja krivo razumio ili krivo preveo tekst.

Adrian

pre 8 godina

Zato sto te kosovske institucije nemaju svest, kompetencije, interes, ... da zastite tu bastinu.

ps: kada/ako se polozi vozacki ispit, ne sme/moze se odmah voziti "ferrari".

Petar S.

pre 8 godina

Kao Prvo,

ZASTO Kosovo mora da bude clanica neke medjunarodne organizacije (UNESKO je medjunarodna, NE REGIONALNA organizacija) organizacije da bi cuvala kulturno nasledje?

Kao Drugo,

U KOJE to organizacije bi Kosovo trebalo (po gospodji Biserko) da se uclani pa da Srbi sa KiM kad idu na parastos svojima, ne moraju da idu u pratnji KFORa i da nalaze nadgrobne spomenike porusene?

Kao Trece:

SRPSKE Crkve i Manastire na KiM i dalje cuva KFOR sa KZK, STA CE to clanstvo Kosova u UNESKU da promeni pa da ne moraju da se cuvaju?

Kao Cetvrto:

O Srpskom kulturnom nasledju TEK treba da se pregovara sa Pristinom, jer je jos Boris Tadic u svoje vreme to definisao u svojih 5 tacaka za Kosovo. JEdna od tih tacaka je i zastita srpskog kulturnog nasledja.

I Peto:

Ovde nije rec samo o Kulturnoj bastiti. Ovde je rec i o prekrajanju Istorije. Kosovski Albanci vec duze vremena pokusavaju da SVOJATAJU SRPSKE Manastire i Crkve na Kosovu.

REC JE O IDENTITITU.

Perla

pre 8 godina

I ja ne razumem ovu uzbunu zbog predloga da Kosovo postane član UNESKA. Jasno je da se radi o priči za lokalnu upotrebu koju su izmislili političari da nas ponovo zamajavaju kao nekom svojom žestokom borbom za Kosovo.

Gospođa Biserko je sasvim u pravu kada kaže da će kulturna dobra na Kosovu biti bolje zaštićena ako Kosovo postane član ove organizacije jer se članstvom stiče obaveza da se štite i čuvaju kulturna dobra na teritoriji države koja je članica UNESKA.

Ja nikako ne razumem patetične uzvike tipa "uzimaju nam naše svetinje" jer ih niko ovim činom ne uzima. Ako se pogledaju racionalno ćinjenice lako se može zaključiti da te "naše svetinje" ostaju naše, bez obzira na čijoj se teritoriji nalaze. Niko nam ne brani da ih posećujemo (ko voli) i čuvamo.

Svi "branioci" previđaju činjenicu da sada ovi spomenici nisu ničiji: ni njihovi ni naši. Naši nisu jer su na teritoriji gde Srbija nema više faktučku vlast na teritoriji gde se nalaze, a nisu ni njihovi jer ih ništa ne obavezuje da ih čuvaju i obnavljaju.

Zato dosta sa patetikom vlasti koja nas košta (i materijalno i politički) i bolje bi bilo da se ovi resursi usmere za ostvarivanje realnih i dostižnih ciljeva.

Washington

pre 8 godina

Zato sto bi to bilo prisvajanje nase kulturne bastine, a imajuci u vidu i sta o njoj uce ozvaniceno falsifikovanje istorije. Sve se bojim da Sonji Biserko to nije jasno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (my way, 28. oktobar 2015 12:59)

Druze, vecina tih kulturnih bogatstava po svetu uglavnom nije sagradio narod koji trenutno zivi u tamo. Istorija se menja i uglavnom pobednici je pisu.

I ja sam protiv prijema Kosova u Unesko ali ko me pita.

Aster Blistok

pre 8 godina

Bilo bi dobro da se kaze koliko Srbija izdvaja za nase manastire i crkve na Kosovu, kad se vec raspravlja o ovakvim stvarima, ako se ista i daje, na kraju krajeva. A to sto ima spaljenih i, skoro, unistenih crkava, to se ne moze poreci niti ignorisati tako da bi pare od UNESCA dobro dosle. Dosadasnji status quo odgavara samo zatucanima i onima punim mrznje. To se sigurno mora promeniti.

Бора

pre 8 godina

Zaista ne znam na osnovu čega je zaključila da će srpske crkve i manastiri tamo biti bolje zaštićeni ako Kosovo uđe u Unesco?? Voleo bih da čujem bilo koje smisleno objašnjenje...

branko

pre 8 godina

Kako se mi odnosimo prema kulturnom nasledju najbolji su primer Narodni muzej i Galerija moderne umetnosti koji su nam tu pred nosom.
Dakle to je stvarnost a ne licemerno političko lamentiranje.

Porto

pre 8 godina

@Duci0167

Smesne su vise te konstatacije da je *Kosovo sve blize evropskom putu. To je *drzava ciji gradjani mogu da putuju samo u cetiri zemlje bez viza i odakle dolazi najveci broj potrazilaca azila iz Evrope (posto ih tamo jos uvek zavode pod Srbiju). Ovde objektivno gledano niko ne bi radije ziveo u Pristini nego u Beogradu. Prosto mi posto zivimo ovde vidimo sve mane srpskog drustva, dok to nije slucaj sa zemljama u okruzenju. Ne moze se preko noci postati evropljanin.

PSL

pre 8 godina

Ništa novo od Biserko. Zar zaista veruje da će oni koji su porušili i zapalili srpske crkve, manastire i groblja odjednom početi čuvati srpske svetinje? A Srbija još sve da to aminuje. Druga stvar od smene Miloševića 12 god. DS je bio na vlasti obećavali su kule i gradove od svega ništa. I oni su nam svake godine servirali po jedan novi uslov koji treba ispuniti da bi ušli u EU. EU gleda samo svoje interese, pa im tako Turska treba za rešavanje izbegličke krize obećavaju silne pare, ali im nisu dobri da ih prime u EU.

Aleksandra

pre 8 godina

U pravu je. Unesco moze bolje da zastiti spomenike Srpske pravoslavne crkve no drzava Srbija. Uostalom Kosovo ce dobiti novac od Unesco za konzervacije, restauracije i sl.

r

pre 8 godina

ne bih rekao da ne razume jer nije komplikovano za razumevanje cak i ako se ne podrzava.
vise bih voleo da čujem realan predlog, a ne idilicne price koje su van sadašnjosti.
nesto upotrebljivo.

ST

pre 8 godina

Digla se velika prašina oko prijema Kosova u Unesco, a svi ćute o potpisivanju SSP ugovora Kosova i EU, jedva da je ova vest objavljena u režimskim medijima i to stidljivo pred kraj dnevnika.

nemanja s

pre 8 godina

Bravo za hrabrost da kaže kako stvari zaista stoje. Dosta više foliranja i prenemaganja. Pustite to Kosovo u međunarodne institucije i mislite kako da se svi zajedno (ex YU) ponovo složimo i odupremo svađi i cepkanju.

Ricard

pre 8 godina

Sonja Bisekro nam dodje kao cale ili keva a mi smo pubertetlije. Sta god nam kazu uglavnom nam je odvratno i ne slazemo se sa tim a kad sacekamo neko vreme shvatimo da je sve tako kao sto je rekla.
Ni ja ne bih voleo da je tako ali...

Milos

pre 8 godina

Treba priznati, neke bitke smo izgubili. Ali ruzno je pominjati zemlju koja nas nije bombardovala u losem kontekstu. Ako se vec gleda zakon i pravo, moze Srbija da cuva crkve i spomenike tako sto ce poslati do 1000 vojnika u skladu sa rezolucijom 1244.
Svestan sam ja da sila boga ne moli, ali sve krizne situacije u svetu postoje zbog nepostovanja medjunarodnog prava ili izvrtanja istog...

Da, da, pricaj mi pricu...

pre 8 godina

Rusi su za sve krivi, dok albanci I dan danas zele da poruse sve srpsko (grobove, crkve, spomenike...). Jos samo fali da im se izvinemo.... Kazete da treba kooperacija biti bolja i tako izbeci da se "mesaju velike sile" ....pa NATO se davno umesao I zato ovi korumpirani albanski politicari ne znaju za kompromis i sami ne zele kooperaciju nego im je lakse da izigravaju vecite "zrtve" I za sve okrive Srbiju, Rusiju.... tako se zapadne sile odnose prema svim ostalim zemljama koje nisu clanice NATO I ne ispunjavaju njihove zelje nego se usudjuju da imaju drugo misljenje.. Ne slazem sa gospodjom ali necu da je prozivam, vredjam I pljujem jer postujem svacije misljenje I slobodu za razliku od nekih...

Cinik

pre 8 godina

Da li Srbija štiti kulturne spomenike na Kosovu? Uopšte ne. Samo politicari i sveštenici mlate praznu slamu. Možda će kosovske vlasti uraditi nešto više, makar iz straha da u UNESKU ne počnu da ih prozivaju.

Nikola

pre 8 godina

Mnoge u Srbiji i Hrvatskoj pogađaju izjave Sonje Biserko,Olivera Frljića ili Vedrane Rudan ali su oni vrlo često u pravu.
Dobro je da postoje osobe koje iskaču iz opšteprihvaćenih kalupa.

Beogradjanin

pre 8 godina

Zato sto je vlasti potrebna predstava o borbi za "nacionalne interese" na terenu koji je odavno izgubljen. I ovaj produzetak ce izgubiti, i vec su nas pripremili za to, ali ne daj boze zato sto smo mi nesto krivi ili vlast nesposobna, nego zato sto su zle velike sile protiv nas. Ua nepravda.

my way

pre 8 godina

Zato sto bi to bilo prisvajanje nase kulturne bastine, a imajuci u vidu i sta o njoj uce ozvaniceno falsifikovanje istorije. Sve se bojim da Sonji Biserko to nije jasno.

Duci0167

pre 8 godina

Sve lepo rekla! A vi se bavite imaginarnim stvarima dok vas loze Kosovo je Srbija a i sami znate da nije. Loze vas anti eu politikom samo da ne pitate za svoje novcanike. Sve srpsko i Srbi ce biti bolje zasticeni dok je Kosovo sve dublje u evropskom putu. Pazice kako se ponasaju. Jedino sto su Srbi sa Kosova dobili od Beograda je bio rat. Razmislite malo ... pustite lozenje neka se loze plitki lozaci.

Zamajavanje

pre 8 godina

Naravno da je sve vec potpisano u Briselu,pa sad Vucic nezna sta da kaze narodu nego periodicno saopstava jedan po jedan uslov i izmislja kako EU stalno postavlja nove uslove,a uslovi su davno poznati i potpisani.

my way

pre 8 godina

Zato sto bi to bilo prisvajanje nase kulturne bastine, a imajuci u vidu i sta o njoj uce ozvaniceno falsifikovanje istorije. Sve se bojim da Sonji Biserko to nije jasno.

ST

pre 8 godina

Digla se velika prašina oko prijema Kosova u Unesco, a svi ćute o potpisivanju SSP ugovora Kosova i EU, jedva da je ova vest objavljena u režimskim medijima i to stidljivo pred kraj dnevnika.

Zamajavanje

pre 8 godina

Naravno da je sve vec potpisano u Briselu,pa sad Vucic nezna sta da kaze narodu nego periodicno saopstava jedan po jedan uslov i izmislja kako EU stalno postavlja nove uslove,a uslovi su davno poznati i potpisani.

Dr.

pre 8 godina

Evo nekoliko razloga:
1. Albanizacijasvih ulica u Prištini i drugim gradovima na KIM.
2. Albanizacija svih škola i Univeziteta na KIM.
3. Proterivanje nekoliko stotina hiljada ljudi
4. Sprečavanje povratka i fizički nasrtaji na povratnike a i meštane SRPSKE, TURSKE, ROMSKE i drugih nacionalnoosti.
5. Uništavanje spomenika kulture
6. Uništavanje nadgrobnih spemenika Srba
7. Otimanje i uzurpacija privatne svojine u vlasništvu Srba i Turaka
8. Otimanje i uzurpacija svojine Republike Srbije
Treba li još razloga?
Први историјски документи у којем се (још увек као Ђурађ) помиње су писани ћирилицом, на српском језику. У питању су повеља из 1426. године којом његов отац Јован дарује Хиландару приход од два села у Македонији
Албански националисти су подвргли Скендербегов лик процесу Албанизације и приказали га као хероја нације.

AKO BI BILO PO VAŠEM MOGLO BI SE DOGODITI DA DEČANI I PEĆKA PATRIJARŠIJA POSTANU SIMBOLI ALBANSKE CIVILIZACIJE na isti način kao što je Ђурађ Кастриот Скендербег postao Albanac!Valjda su mu i sestre i braća Albanci sudeći po imenima
"There was a total of nine children, of whom Gjergj was the youngest son, his older brothers were Stanisha, Reposh and Kostandin, and his sisters were Mara, Jelena, Angjelina, Vlajka and Mamica."

Petar S.

pre 8 godina

Kao Prvo,

ZASTO Kosovo mora da bude clanica neke medjunarodne organizacije (UNESKO je medjunarodna, NE REGIONALNA organizacija) organizacije da bi cuvala kulturno nasledje?

Kao Drugo,

U KOJE to organizacije bi Kosovo trebalo (po gospodji Biserko) da se uclani pa da Srbi sa KiM kad idu na parastos svojima, ne moraju da idu u pratnji KFORa i da nalaze nadgrobne spomenike porusene?

Kao Trece:

SRPSKE Crkve i Manastire na KiM i dalje cuva KFOR sa KZK, STA CE to clanstvo Kosova u UNESKU da promeni pa da ne moraju da se cuvaju?

Kao Cetvrto:

O Srpskom kulturnom nasledju TEK treba da se pregovara sa Pristinom, jer je jos Boris Tadic u svoje vreme to definisao u svojih 5 tacaka za Kosovo. JEdna od tih tacaka je i zastita srpskog kulturnog nasledja.

I Peto:

Ovde nije rec samo o Kulturnoj bastiti. Ovde je rec i o prekrajanju Istorije. Kosovski Albanci vec duze vremena pokusavaju da SVOJATAJU SRPSKE Manastire i Crkve na Kosovu.

REC JE O IDENTITITU.

Dejan

pre 8 godina

Zasto? Zato sto je u pitanju okupirani, oteti deo Srbije. Gospodjo nadam se da znate sta znaci rec okupacija.
Pored toga ne mogu oni koji su palili srednjevekovne srpske crkve i manastire da budu odgovorni za njih.

Zvoncica

pre 8 godina

Meni nikad nece biti jasno, kako ova zena nikad nije procesuirana i osudjena za krivicno delo protiv ustavnog poretka. U ozbiljnim drzavama ovakvi nemaju sta da traze u medijima.

Duci0167

pre 8 godina

Sve lepo rekla! A vi se bavite imaginarnim stvarima dok vas loze Kosovo je Srbija a i sami znate da nije. Loze vas anti eu politikom samo da ne pitate za svoje novcanike. Sve srpsko i Srbi ce biti bolje zasticeni dok je Kosovo sve dublje u evropskom putu. Pazice kako se ponasaju. Jedino sto su Srbi sa Kosova dobili od Beograda je bio rat. Razmislite malo ... pustite lozenje neka se loze plitki lozaci.

Nikola

pre 8 godina

Mnoge u Srbiji i Hrvatskoj pogađaju izjave Sonje Biserko,Olivera Frljića ili Vedrane Rudan ali su oni vrlo često u pravu.
Dobro je da postoje osobe koje iskaču iz opšteprihvaćenih kalupa.

r

pre 8 godina

ne bih rekao da ne razume jer nije komplikovano za razumevanje cak i ako se ne podrzava.
vise bih voleo da čujem realan predlog, a ne idilicne price koje su van sadašnjosti.
nesto upotrebljivo.

Бора

pre 8 godina

Zaista ne znam na osnovu čega je zaključila da će srpske crkve i manastiri tamo biti bolje zaštićeni ako Kosovo uđe u Unesco?? Voleo bih da čujem bilo koje smisleno objašnjenje...

PSL

pre 8 godina

Ništa novo od Biserko. Zar zaista veruje da će oni koji su porušili i zapalili srpske crkve, manastire i groblja odjednom početi čuvati srpske svetinje? A Srbija još sve da to aminuje. Druga stvar od smene Miloševića 12 god. DS je bio na vlasti obećavali su kule i gradove od svega ništa. I oni su nam svake godine servirali po jedan novi uslov koji treba ispuniti da bi ušli u EU. EU gleda samo svoje interese, pa im tako Turska treba za rešavanje izbegličke krize obećavaju silne pare, ali im nisu dobri da ih prime u EU.

vera

pre 8 godina

Ko je Sonja Biserko kad sve radi protiv. Srbije Nemogu zamisliti sta ta zena radi kad sve zivo zastupa sem Srba Sta je po njenom misljenu Srbija Da li ce mozda jednog dana Srbiju smatrati i misliti da je Albanija Gospodo Sonja sram vas bilo Zar vi zelite unistiti Srbiju i srpski narod.SRAMOTA sta nam radite !!!!!!!!!!!! Vera

Cinik

pre 8 godina

Da li Srbija štiti kulturne spomenike na Kosovu? Uopšte ne. Samo politicari i sveštenici mlate praznu slamu. Možda će kosovske vlasti uraditi nešto više, makar iz straha da u UNESKU ne počnu da ih prozivaju.

bela domina

pre 8 godina

@Duci0167 nema ovde nikakvog lozenja. Albanci su rekli i pokazali svoje misljenje o srbima i srpskom kulturnom i verskom nasledju,vise puta od 1999., pride Kosovo u UNESKU nije po srpskom ustavu,tako da je zabrinutost drzave na mestu.

nemanja s

pre 8 godina

Bravo za hrabrost da kaže kako stvari zaista stoje. Dosta više foliranja i prenemaganja. Pustite to Kosovo u međunarodne institucije i mislite kako da se svi zajedno (ex YU) ponovo složimo i odupremo svađi i cepkanju.

Aleksandra

pre 8 godina

U pravu je. Unesco moze bolje da zastiti spomenike Srpske pravoslavne crkve no drzava Srbija. Uostalom Kosovo ce dobiti novac od Unesco za konzervacije, restauracije i sl.

Schone

pre 8 godina

Duci0167, 28. oktobar 2015 12:56)
Hajde objasni neukim narodnim masama ko ce to da pazi kako se albanci ponasaju. Mozda EU ili EZ kako god hoces ? Naravno pazice kao sto paze i na one koji su u skorasnje vrijeme postali njihovi clanovi pa crtaju svastike na stadionima, marsiraju crnokosuljasi itd.

realan

pre 8 godina

da srbija nema jurisdikciju nad kosovom od juna 1999 nema je....a da Sonja Biserko ima problem sa dozivanjem realnosti u mnogo situacija takodje je nepobitna cinjenica....nije ovde problem uclanjenje kosova u unesco vec sto siptare na kosovu apsolutno ne interesuje nista tudje - srusili bi oni ceo gazimestan sa muratovim turbetom ...samo da im se da sansa....problem je u tome sto nasa politika 'branjenjem' vec izgubljenog maze oci od drugih stvari i sto ova gospodja ima kompas iz paralelnog univerzuma....a voleo bih jednom da se sretnemo pred nekim auditorijumom da je postavim na mesto

Lula

pre 8 godina

Dva pitanja za ovu gospodju:
1. Da li zna da ni Turci za 500 godina nisu srusili ove spomenike kulture?
2. Kako je UNESCO zastitio i sprecio rusenje Palmire?

Beogradjanin

pre 8 godina

Zato sto je vlasti potrebna predstava o borbi za "nacionalne interese" na terenu koji je odavno izgubljen. I ovaj produzetak ce izgubiti, i vec su nas pripremili za to, ali ne daj boze zato sto smo mi nesto krivi ili vlast nesposobna, nego zato sto su zle velike sile protiv nas. Ua nepravda.

Porto

pre 8 godina

@Duci0167

Smesne su vise te konstatacije da je *Kosovo sve blize evropskom putu. To je *drzava ciji gradjani mogu da putuju samo u cetiri zemlje bez viza i odakle dolazi najveci broj potrazilaca azila iz Evrope (posto ih tamo jos uvek zavode pod Srbiju). Ovde objektivno gledano niko ne bi radije ziveo u Pristini nego u Beogradu. Prosto mi posto zivimo ovde vidimo sve mane srpskog drustva, dok to nije slucaj sa zemljama u okruzenju. Ne moze se preko noci postati evropljanin.

Ana Rakin

pre 8 godina

Ja nemam nista protiv toga da Kosovo udje u UNESCO, ali bez nasih crkava i spomenika. Ja nemam poverenja u one koji crkve zatiru (mnoge od porusenih crkava rusene su u vise faza - paljene, minirane, a na kraju i bager preko zgarista da nicega nema), a groblja razvaljuju. Druga opasnost je sto ono sto nije poruseno svojataju. Neko svako cuva svoje, kao i da se stviri mehanizam kojim bi Albanci bili onemoguceni da falsifikuju istoriju i prisvajaju nase srednjevekovno nasledje za sta vec postoje pokusaji kvaziistoricara Albanaca.

Adrian

pre 8 godina

Zato sto te kosovske institucije nemaju svest, kompetencije, interes, ... da zastite tu bastinu.

ps: kada/ako se polozi vozacki ispit, ne sme/moze se odmah voziti "ferrari".

Stefan

pre 8 godina

Kosovo fakticki nije Srbija(zbog aktivnosti srpske vojske na Kosovu) i s obzirom na to Kosovo ce uci i u UNESCO i u EU i u UN i Srbija to ne moze da spreci.Sonja Biserko konstantuje cinjenicno stanje!

Perla

pre 8 godina

I ja ne razumem ovu uzbunu zbog predloga da Kosovo postane član UNESKA. Jasno je da se radi o priči za lokalnu upotrebu koju su izmislili političari da nas ponovo zamajavaju kao nekom svojom žestokom borbom za Kosovo.

Gospođa Biserko je sasvim u pravu kada kaže da će kulturna dobra na Kosovu biti bolje zaštićena ako Kosovo postane član ove organizacije jer se članstvom stiče obaveza da se štite i čuvaju kulturna dobra na teritoriji države koja je članica UNESKA.

Ja nikako ne razumem patetične uzvike tipa "uzimaju nam naše svetinje" jer ih niko ovim činom ne uzima. Ako se pogledaju racionalno ćinjenice lako se može zaključiti da te "naše svetinje" ostaju naše, bez obzira na čijoj se teritoriji nalaze. Niko nam ne brani da ih posećujemo (ko voli) i čuvamo.

Svi "branioci" previđaju činjenicu da sada ovi spomenici nisu ničiji: ni njihovi ni naši. Naši nisu jer su na teritoriji gde Srbija nema više faktučku vlast na teritoriji gde se nalaze, a nisu ni njihovi jer ih ništa ne obavezuje da ih čuvaju i obnavljaju.

Zato dosta sa patetikom vlasti koja nas košta (i materijalno i politički) i bolje bi bilo da se ovi resursi usmere za ostvarivanje realnih i dostižnih ciljeva.

Da, da, pricaj mi pricu...

pre 8 godina

Rusi su za sve krivi, dok albanci I dan danas zele da poruse sve srpsko (grobove, crkve, spomenike...). Jos samo fali da im se izvinemo.... Kazete da treba kooperacija biti bolja i tako izbeci da se "mesaju velike sile" ....pa NATO se davno umesao I zato ovi korumpirani albanski politicari ne znaju za kompromis i sami ne zele kooperaciju nego im je lakse da izigravaju vecite "zrtve" I za sve okrive Srbiju, Rusiju.... tako se zapadne sile odnose prema svim ostalim zemljama koje nisu clanice NATO I ne ispunjavaju njihove zelje nego se usudjuju da imaju drugo misljenje.. Ne slazem sa gospodjom ali necu da je prozivam, vredjam I pljujem jer postujem svacije misljenje I slobodu za razliku od nekih...

Neko iz mase

pre 8 godina

@Građanin

Ti hoces da kazes da Drzava postuje svoj ustav?!?!


Sonja je u potpunosti u pravu!
Srbija danas nema ni kapacitet ni cime da cuva Srpske spomenike.

branko

pre 8 godina

Kako se mi odnosimo prema kulturnom nasledju najbolji su primer Narodni muzej i Galerija moderne umetnosti koji su nam tu pred nosom.
Dakle to je stvarnost a ne licemerno političko lamentiranje.

Rudika

pre 8 godina

Da ali u Bruxelleskom sporazumu piše da Srbija neće spriječavati sudjelovanje Kosova* u regionalnim asocijacijama, regionalnim, ne međunarodnim! E sad, jedino ako sam ja krivo razumio ili krivo preveo tekst.

Milos

pre 8 godina

Treba priznati, neke bitke smo izgubili. Ali ruzno je pominjati zemlju koja nas nije bombardovala u losem kontekstu. Ako se vec gleda zakon i pravo, moze Srbija da cuva crkve i spomenike tako sto ce poslati do 1000 vojnika u skladu sa rezolucijom 1244.
Svestan sam ja da sila boga ne moli, ali sve krizne situacije u svetu postoje zbog nepostovanja medjunarodnog prava ili izvrtanja istog...

Ricard

pre 8 godina

Sonja Bisekro nam dodje kao cale ili keva a mi smo pubertetlije. Sta god nam kazu uglavnom nam je odvratno i ne slazemo se sa tim a kad sacekamo neko vreme shvatimo da je sve tako kao sto je rekla.
Ni ja ne bih voleo da je tako ali...

Aster Blistok

pre 8 godina

Bilo bi dobro da se kaze koliko Srbija izdvaja za nase manastire i crkve na Kosovu, kad se vec raspravlja o ovakvim stvarima, ako se ista i daje, na kraju krajeva. A to sto ima spaljenih i, skoro, unistenih crkava, to se ne moze poreci niti ignorisati tako da bi pare od UNESCA dobro dosle. Dosadasnji status quo odgavara samo zatucanima i onima punim mrznje. To se sigurno mora promeniti.

tiket

pre 8 godina

U pravu je. Unesco moze bolje da zastiti spomenike Srpske pravoslavne crkve no drzava Srbija. Uostalom Kosovo ce dobiti novac od Unesco za konzervacije, restauracije i sl.(Aleksandra, 28. oktobar 2015 13:02)Dečani,Gračanica,Pećka Patrijaršija i Bogorodica Ljeviška su spomenici pod zaštitom Unesca.Unesco nije davao novac za restauraciju ovih manastira i to se neće promeniti ako Kosovo postane njihov član.Takođe Unesco nije u mogućnosti da zaštiti te manastire i to se neće promeniti ukoliko se Kosovo učlani u tu organizaciju.EU je dala novac za obnovu nekoliko manastira i crkava,koji su porušeni,a izvođače je određivala SPC i sveštenstvo na Kosovu.Ako radove na rekonstrukciji Hilandara rade firme i radnici iz Srbije,zašto da to ne mogu na teritoriji Kosova,koji je po povelji UN-a,deo Srbije?

Rade

pre 8 godina

Ništa novo od Biserko. Zar zaista veruje da će oni koji su porušili i zapalili srpske crkve, manastire i groblja odjednom početi čuvati srpske svetinje?
(PSL)

Valjda iz istog razloga iz koga Republika Srpska koja je unistavala sve Bosansko ukljucujuci UNESCO zasticene objekte da stvori "novo" srpsko nasljedje danas iako sa skoro iskljucivom srpskom vlascu mora da ih cuva jer je potpisala Annex Dejtona da je obavezna da obnovi i cuva. UNESCO ce to isto traziti od Kosova - pristup stvara pravnu obavezu (koju drzava mora postovati ako zelji dalje u Evropu i medjunarodne organizacije mada se pojedincni incidenti ne mogu iskljuciti - jos i danas se ima pojedinacnih ataka na djamije u RS mada sam siguran da vlasti RS sve cine da ih ne bude jer imaju aspiracije da postanu drzava.

Washington

pre 8 godina

Zato sto bi to bilo prisvajanje nase kulturne bastine, a imajuci u vidu i sta o njoj uce ozvaniceno falsifikovanje istorije. Sve se bojim da Sonji Biserko to nije jasno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (my way, 28. oktobar 2015 12:59)

Druze, vecina tih kulturnih bogatstava po svetu uglavnom nije sagradio narod koji trenutno zivi u tamo. Istorija se menja i uglavnom pobednici je pisu.

I ja sam protiv prijema Kosova u Unesko ali ko me pita.

ljuba

pre 8 godina

Ni ja ne razumem zasto bi Kosovo trebalo da bude primljeno u UNESCO!
Kosovo nece biti vise Srbija to i vrapci znaju al ako put Srbije bude uslovljavan Kosovom ona treba da se zahvalimo na ponudi i gledamo svoja posla gledajuci zajednicke interese nase i EU....
a Vi sa Vasim odborom da imate i za okolne zemlje isti arsin kao sto imate za Srbiju.

Nikola

pre 8 godina

Mnoge u Srbiji i Hrvatskoj pogađaju izjave Sonje Biserko,Olivera Frljića ili Vedrane Rudan ali su oni vrlo često u pravu.
Dobro je da postoje osobe koje iskaču iz opšteprihvaćenih kalupa.

Duci0167

pre 8 godina

Sve lepo rekla! A vi se bavite imaginarnim stvarima dok vas loze Kosovo je Srbija a i sami znate da nije. Loze vas anti eu politikom samo da ne pitate za svoje novcanike. Sve srpsko i Srbi ce biti bolje zasticeni dok je Kosovo sve dublje u evropskom putu. Pazice kako se ponasaju. Jedino sto su Srbi sa Kosova dobili od Beograda je bio rat. Razmislite malo ... pustite lozenje neka se loze plitki lozaci.

Aleksandra

pre 8 godina

U pravu je. Unesco moze bolje da zastiti spomenike Srpske pravoslavne crkve no drzava Srbija. Uostalom Kosovo ce dobiti novac od Unesco za konzervacije, restauracije i sl.

Cinik

pre 8 godina

Da li Srbija štiti kulturne spomenike na Kosovu? Uopšte ne. Samo politicari i sveštenici mlate praznu slamu. Možda će kosovske vlasti uraditi nešto više, makar iz straha da u UNESKU ne počnu da ih prozivaju.

nemanja s

pre 8 godina

Bravo za hrabrost da kaže kako stvari zaista stoje. Dosta više foliranja i prenemaganja. Pustite to Kosovo u međunarodne institucije i mislite kako da se svi zajedno (ex YU) ponovo složimo i odupremo svađi i cepkanju.

Beogradjanin

pre 8 godina

Zato sto je vlasti potrebna predstava o borbi za "nacionalne interese" na terenu koji je odavno izgubljen. I ovaj produzetak ce izgubiti, i vec su nas pripremili za to, ali ne daj boze zato sto smo mi nesto krivi ili vlast nesposobna, nego zato sto su zle velike sile protiv nas. Ua nepravda.

Stefan

pre 8 godina

Kosovo fakticki nije Srbija(zbog aktivnosti srpske vojske na Kosovu) i s obzirom na to Kosovo ce uci i u UNESCO i u EU i u UN i Srbija to ne moze da spreci.Sonja Biserko konstantuje cinjenicno stanje!

Perla

pre 8 godina

I ja ne razumem ovu uzbunu zbog predloga da Kosovo postane član UNESKA. Jasno je da se radi o priči za lokalnu upotrebu koju su izmislili političari da nas ponovo zamajavaju kao nekom svojom žestokom borbom za Kosovo.

Gospođa Biserko je sasvim u pravu kada kaže da će kulturna dobra na Kosovu biti bolje zaštićena ako Kosovo postane član ove organizacije jer se članstvom stiče obaveza da se štite i čuvaju kulturna dobra na teritoriji države koja je članica UNESKA.

Ja nikako ne razumem patetične uzvike tipa "uzimaju nam naše svetinje" jer ih niko ovim činom ne uzima. Ako se pogledaju racionalno ćinjenice lako se može zaključiti da te "naše svetinje" ostaju naše, bez obzira na čijoj se teritoriji nalaze. Niko nam ne brani da ih posećujemo (ko voli) i čuvamo.

Svi "branioci" previđaju činjenicu da sada ovi spomenici nisu ničiji: ni njihovi ni naši. Naši nisu jer su na teritoriji gde Srbija nema više faktučku vlast na teritoriji gde se nalaze, a nisu ni njihovi jer ih ništa ne obavezuje da ih čuvaju i obnavljaju.

Zato dosta sa patetikom vlasti koja nas košta (i materijalno i politički) i bolje bi bilo da se ovi resursi usmere za ostvarivanje realnih i dostižnih ciljeva.

Neko iz mase

pre 8 godina

@Građanin

Ti hoces da kazes da Drzava postuje svoj ustav?!?!


Sonja je u potpunosti u pravu!
Srbija danas nema ni kapacitet ni cime da cuva Srpske spomenike.

Ricard

pre 8 godina

Sonja Bisekro nam dodje kao cale ili keva a mi smo pubertetlije. Sta god nam kazu uglavnom nam je odvratno i ne slazemo se sa tim a kad sacekamo neko vreme shvatimo da je sve tako kao sto je rekla.
Ni ja ne bih voleo da je tako ali...

Rade

pre 8 godina

Ništa novo od Biserko. Zar zaista veruje da će oni koji su porušili i zapalili srpske crkve, manastire i groblja odjednom početi čuvati srpske svetinje?
(PSL)

Valjda iz istog razloga iz koga Republika Srpska koja je unistavala sve Bosansko ukljucujuci UNESCO zasticene objekte da stvori "novo" srpsko nasljedje danas iako sa skoro iskljucivom srpskom vlascu mora da ih cuva jer je potpisala Annex Dejtona da je obavezna da obnovi i cuva. UNESCO ce to isto traziti od Kosova - pristup stvara pravnu obavezu (koju drzava mora postovati ako zelji dalje u Evropu i medjunarodne organizacije mada se pojedincni incidenti ne mogu iskljuciti - jos i danas se ima pojedinacnih ataka na djamije u RS mada sam siguran da vlasti RS sve cine da ih ne bude jer imaju aspiracije da postanu drzava.

Aster Blistok

pre 8 godina

Bilo bi dobro da se kaze koliko Srbija izdvaja za nase manastire i crkve na Kosovu, kad se vec raspravlja o ovakvim stvarima, ako se ista i daje, na kraju krajeva. A to sto ima spaljenih i, skoro, unistenih crkava, to se ne moze poreci niti ignorisati tako da bi pare od UNESCA dobro dosle. Dosadasnji status quo odgavara samo zatucanima i onima punim mrznje. To se sigurno mora promeniti.

my way

pre 8 godina

Zato sto bi to bilo prisvajanje nase kulturne bastine, a imajuci u vidu i sta o njoj uce ozvaniceno falsifikovanje istorije. Sve se bojim da Sonji Biserko to nije jasno.

Washington

pre 8 godina

Zato sto bi to bilo prisvajanje nase kulturne bastine, a imajuci u vidu i sta o njoj uce ozvaniceno falsifikovanje istorije. Sve se bojim da Sonji Biserko to nije jasno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (my way, 28. oktobar 2015 12:59)

Druze, vecina tih kulturnih bogatstava po svetu uglavnom nije sagradio narod koji trenutno zivi u tamo. Istorija se menja i uglavnom pobednici je pisu.

I ja sam protiv prijema Kosova u Unesko ali ko me pita.

Dejan

pre 8 godina

Zasto? Zato sto je u pitanju okupirani, oteti deo Srbije. Gospodjo nadam se da znate sta znaci rec okupacija.
Pored toga ne mogu oni koji su palili srednjevekovne srpske crkve i manastire da budu odgovorni za njih.

tiket

pre 8 godina

U pravu je. Unesco moze bolje da zastiti spomenike Srpske pravoslavne crkve no drzava Srbija. Uostalom Kosovo ce dobiti novac od Unesco za konzervacije, restauracije i sl.(Aleksandra, 28. oktobar 2015 13:02)Dečani,Gračanica,Pećka Patrijaršija i Bogorodica Ljeviška su spomenici pod zaštitom Unesca.Unesco nije davao novac za restauraciju ovih manastira i to se neće promeniti ako Kosovo postane njihov član.Takođe Unesco nije u mogućnosti da zaštiti te manastire i to se neće promeniti ukoliko se Kosovo učlani u tu organizaciju.EU je dala novac za obnovu nekoliko manastira i crkava,koji su porušeni,a izvođače je određivala SPC i sveštenstvo na Kosovu.Ako radove na rekonstrukciji Hilandara rade firme i radnici iz Srbije,zašto da to ne mogu na teritoriji Kosova,koji je po povelji UN-a,deo Srbije?

Petar S.

pre 8 godina

Kao Prvo,

ZASTO Kosovo mora da bude clanica neke medjunarodne organizacije (UNESKO je medjunarodna, NE REGIONALNA organizacija) organizacije da bi cuvala kulturno nasledje?

Kao Drugo,

U KOJE to organizacije bi Kosovo trebalo (po gospodji Biserko) da se uclani pa da Srbi sa KiM kad idu na parastos svojima, ne moraju da idu u pratnji KFORa i da nalaze nadgrobne spomenike porusene?

Kao Trece:

SRPSKE Crkve i Manastire na KiM i dalje cuva KFOR sa KZK, STA CE to clanstvo Kosova u UNESKU da promeni pa da ne moraju da se cuvaju?

Kao Cetvrto:

O Srpskom kulturnom nasledju TEK treba da se pregovara sa Pristinom, jer je jos Boris Tadic u svoje vreme to definisao u svojih 5 tacaka za Kosovo. JEdna od tih tacaka je i zastita srpskog kulturnog nasledja.

I Peto:

Ovde nije rec samo o Kulturnoj bastiti. Ovde je rec i o prekrajanju Istorije. Kosovski Albanci vec duze vremena pokusavaju da SVOJATAJU SRPSKE Manastire i Crkve na Kosovu.

REC JE O IDENTITITU.

Zvoncica

pre 8 godina

Meni nikad nece biti jasno, kako ova zena nikad nije procesuirana i osudjena za krivicno delo protiv ustavnog poretka. U ozbiljnim drzavama ovakvi nemaju sta da traze u medijima.

vera

pre 8 godina

Ko je Sonja Biserko kad sve radi protiv. Srbije Nemogu zamisliti sta ta zena radi kad sve zivo zastupa sem Srba Sta je po njenom misljenu Srbija Da li ce mozda jednog dana Srbiju smatrati i misliti da je Albanija Gospodo Sonja sram vas bilo Zar vi zelite unistiti Srbiju i srpski narod.SRAMOTA sta nam radite !!!!!!!!!!!! Vera

Dr.

pre 8 godina

Evo nekoliko razloga:
1. Albanizacijasvih ulica u Prištini i drugim gradovima na KIM.
2. Albanizacija svih škola i Univeziteta na KIM.
3. Proterivanje nekoliko stotina hiljada ljudi
4. Sprečavanje povratka i fizički nasrtaji na povratnike a i meštane SRPSKE, TURSKE, ROMSKE i drugih nacionalnoosti.
5. Uništavanje spomenika kulture
6. Uništavanje nadgrobnih spemenika Srba
7. Otimanje i uzurpacija privatne svojine u vlasništvu Srba i Turaka
8. Otimanje i uzurpacija svojine Republike Srbije
Treba li još razloga?
Први историјски документи у којем се (још увек као Ђурађ) помиње су писани ћирилицом, на српском језику. У питању су повеља из 1426. године којом његов отац Јован дарује Хиландару приход од два села у Македонији
Албански националисти су подвргли Скендербегов лик процесу Албанизације и приказали га као хероја нације.

AKO BI BILO PO VAŠEM MOGLO BI SE DOGODITI DA DEČANI I PEĆKA PATRIJARŠIJA POSTANU SIMBOLI ALBANSKE CIVILIZACIJE na isti način kao što je Ђурађ Кастриот Скендербег postao Albanac!Valjda su mu i sestre i braća Albanci sudeći po imenima
"There was a total of nine children, of whom Gjergj was the youngest son, his older brothers were Stanisha, Reposh and Kostandin, and his sisters were Mara, Jelena, Angjelina, Vlajka and Mamica."

Бора

pre 8 godina

Zaista ne znam na osnovu čega je zaključila da će srpske crkve i manastiri tamo biti bolje zaštićeni ako Kosovo uđe u Unesco?? Voleo bih da čujem bilo koje smisleno objašnjenje...

Rudika

pre 8 godina

Da ali u Bruxelleskom sporazumu piše da Srbija neće spriječavati sudjelovanje Kosova* u regionalnim asocijacijama, regionalnim, ne međunarodnim! E sad, jedino ako sam ja krivo razumio ili krivo preveo tekst.

realan

pre 8 godina

da srbija nema jurisdikciju nad kosovom od juna 1999 nema je....a da Sonja Biserko ima problem sa dozivanjem realnosti u mnogo situacija takodje je nepobitna cinjenica....nije ovde problem uclanjenje kosova u unesco vec sto siptare na kosovu apsolutno ne interesuje nista tudje - srusili bi oni ceo gazimestan sa muratovim turbetom ...samo da im se da sansa....problem je u tome sto nasa politika 'branjenjem' vec izgubljenog maze oci od drugih stvari i sto ova gospodja ima kompas iz paralelnog univerzuma....a voleo bih jednom da se sretnemo pred nekim auditorijumom da je postavim na mesto

PSL

pre 8 godina

Ništa novo od Biserko. Zar zaista veruje da će oni koji su porušili i zapalili srpske crkve, manastire i groblja odjednom početi čuvati srpske svetinje? A Srbija još sve da to aminuje. Druga stvar od smene Miloševića 12 god. DS je bio na vlasti obećavali su kule i gradove od svega ništa. I oni su nam svake godine servirali po jedan novi uslov koji treba ispuniti da bi ušli u EU. EU gleda samo svoje interese, pa im tako Turska treba za rešavanje izbegličke krize obećavaju silne pare, ali im nisu dobri da ih prime u EU.

Zamajavanje

pre 8 godina

Naravno da je sve vec potpisano u Briselu,pa sad Vucic nezna sta da kaze narodu nego periodicno saopstava jedan po jedan uslov i izmislja kako EU stalno postavlja nove uslove,a uslovi su davno poznati i potpisani.

bela domina

pre 8 godina

@Duci0167 nema ovde nikakvog lozenja. Albanci su rekli i pokazali svoje misljenje o srbima i srpskom kulturnom i verskom nasledju,vise puta od 1999., pride Kosovo u UNESKU nije po srpskom ustavu,tako da je zabrinutost drzave na mestu.

Ana Rakin

pre 8 godina

Ja nemam nista protiv toga da Kosovo udje u UNESCO, ali bez nasih crkava i spomenika. Ja nemam poverenja u one koji crkve zatiru (mnoge od porusenih crkava rusene su u vise faza - paljene, minirane, a na kraju i bager preko zgarista da nicega nema), a groblja razvaljuju. Druga opasnost je sto ono sto nije poruseno svojataju. Neko svako cuva svoje, kao i da se stviri mehanizam kojim bi Albanci bili onemoguceni da falsifikuju istoriju i prisvajaju nase srednjevekovno nasledje za sta vec postoje pokusaji kvaziistoricara Albanaca.

Porto

pre 8 godina

@Duci0167

Smesne su vise te konstatacije da je *Kosovo sve blize evropskom putu. To je *drzava ciji gradjani mogu da putuju samo u cetiri zemlje bez viza i odakle dolazi najveci broj potrazilaca azila iz Evrope (posto ih tamo jos uvek zavode pod Srbiju). Ovde objektivno gledano niko ne bi radije ziveo u Pristini nego u Beogradu. Prosto mi posto zivimo ovde vidimo sve mane srpskog drustva, dok to nije slucaj sa zemljama u okruzenju. Ne moze se preko noci postati evropljanin.

branko

pre 8 godina

Kako se mi odnosimo prema kulturnom nasledju najbolji su primer Narodni muzej i Galerija moderne umetnosti koji su nam tu pred nosom.
Dakle to je stvarnost a ne licemerno političko lamentiranje.

Adrian

pre 8 godina

Zato sto te kosovske institucije nemaju svest, kompetencije, interes, ... da zastite tu bastinu.

ps: kada/ako se polozi vozacki ispit, ne sme/moze se odmah voziti "ferrari".

Schone

pre 8 godina

Duci0167, 28. oktobar 2015 12:56)
Hajde objasni neukim narodnim masama ko ce to da pazi kako se albanci ponasaju. Mozda EU ili EZ kako god hoces ? Naravno pazice kao sto paze i na one koji su u skorasnje vrijeme postali njihovi clanovi pa crtaju svastike na stadionima, marsiraju crnokosuljasi itd.

ljuba

pre 8 godina

Ni ja ne razumem zasto bi Kosovo trebalo da bude primljeno u UNESCO!
Kosovo nece biti vise Srbija to i vrapci znaju al ako put Srbije bude uslovljavan Kosovom ona treba da se zahvalimo na ponudi i gledamo svoja posla gledajuci zajednicke interese nase i EU....
a Vi sa Vasim odborom da imate i za okolne zemlje isti arsin kao sto imate za Srbiju.

Da, da, pricaj mi pricu...

pre 8 godina

Rusi su za sve krivi, dok albanci I dan danas zele da poruse sve srpsko (grobove, crkve, spomenike...). Jos samo fali da im se izvinemo.... Kazete da treba kooperacija biti bolja i tako izbeci da se "mesaju velike sile" ....pa NATO se davno umesao I zato ovi korumpirani albanski politicari ne znaju za kompromis i sami ne zele kooperaciju nego im je lakse da izigravaju vecite "zrtve" I za sve okrive Srbiju, Rusiju.... tako se zapadne sile odnose prema svim ostalim zemljama koje nisu clanice NATO I ne ispunjavaju njihove zelje nego se usudjuju da imaju drugo misljenje.. Ne slazem sa gospodjom ali necu da je prozivam, vredjam I pljujem jer postujem svacije misljenje I slobodu za razliku od nekih...

r

pre 8 godina

ne bih rekao da ne razume jer nije komplikovano za razumevanje cak i ako se ne podrzava.
vise bih voleo da čujem realan predlog, a ne idilicne price koje su van sadašnjosti.
nesto upotrebljivo.

Milos

pre 8 godina

Treba priznati, neke bitke smo izgubili. Ali ruzno je pominjati zemlju koja nas nije bombardovala u losem kontekstu. Ako se vec gleda zakon i pravo, moze Srbija da cuva crkve i spomenike tako sto ce poslati do 1000 vojnika u skladu sa rezolucijom 1244.
Svestan sam ja da sila boga ne moli, ali sve krizne situacije u svetu postoje zbog nepostovanja medjunarodnog prava ili izvrtanja istog...

ST

pre 8 godina

Digla se velika prašina oko prijema Kosova u Unesco, a svi ćute o potpisivanju SSP ugovora Kosova i EU, jedva da je ova vest objavljena u režimskim medijima i to stidljivo pred kraj dnevnika.

Lula

pre 8 godina

Dva pitanja za ovu gospodju:
1. Da li zna da ni Turci za 500 godina nisu srusili ove spomenike kulture?
2. Kako je UNESCO zastitio i sprecio rusenje Palmire?