Avion "Er Azije" leteo bez dozvole

Indonežansko ministarstvo za saobraćaj saopštilo je da avion "Er Azije", koji se srušio u nedelju, nije imao dozvolu da leti na liniji Surabaja-Singapur.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.01.2015.

10:25

Default images
Foto: Beta/AP

U saopštenju portparola ministarstva se navodi da "Er Azija" nije imala dozvolu da leti na liniji Surabaja-Singapur nedeljom, kada se nesreća dogodila, i da nije tražila izmenu reda letenja.

Ostaje nejasno, kako je aviokompanija, koja tek treba zvanično da odgovori na saopštenje ministarstva, mogla da leti bez neophodnog odobrenja, preneo je AFP.

Ministarstvo je saopštilo da že istražiti od ponedeljka celokupan red letova Er Azije u Indoneziji u okviru istrage pada putničkog aviona te kompanije, saopštio je zvaničnik indonežanske vlade.

"Istražićemo sve letove Er Azije. Nadamo se da možemo početi od ponedeljka", rekao je danas Rojtersu vršilac dužnosti generalnog direktora za vazduhoplovnu navigaciju u MInistarstvu saobraćaja Indonezije.

On je dodao da fokus neće biti licence, nego red letenja, kao i da je "moguće da će biti povučena licenca Er Azije u Indoneziji".

Direktor indonežanske filijale Er Azije Sunu Vidjatmoko rekao je novinarima d aće ta kompanija saradjivati sa istragom vlade.

Malezijski avion kompanije "Er Azija" sa 162 putnika i članova posade prošlog vikenda srušio se u Javansko more.

Spasilački timovi pronašli su u petak malo pre ponoći dva velika dela malezijskog aviona koja se nalaze na oko 30 metara ispod vode i spasilačka služba pokušava da napravi njihove fotografije koristeći podvodna vozila na daljinsko upravljanje, saopštio je na konferenciji za novinare šef spasilačke službe Bambang Soelistjo, a preneo Rojters.

Vest o otkriću delova letelice dolazi u trenutku kada je indonežansko ministarstvo za saobraćaj saopštilo da avion nije imao odbrenje za let i da je kompaniji "Er Azija" do završetka istrage suspendovana dozvola za letove od Surabaja do Singapura.

Spasilački timovi do sada su izvukli 30 tela nastradalih iz aviona "erbas A320-200" koji se srušio u nedelju tokom oluje, a kako je Soelistjo rekao, glavni cilj potrage danas je "pronalaženje i izvlačenje žrtava".

Od 162 putnika i članova posade na letu QZ8501, 155 su bili Indonežani, tri Južnokorejca, i po jedan državljanin Singapura, Malezije, Britanije i Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: