Nobelovci:Preti opasniji Hladni rat

Dobitnici Nobelove nagrade za mir zabrinuti su zbog pretnji pojedinih velikih sila, koje rizikuju da pokrenu novi, još opasniji Hladni rat.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2014.

18:45

Default images

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni u Rimu, izrazili su "duboku zabrinutost" zbog pretnje koju predstavljaju "pojedine velike sile" koristeći silu i time rizikujući da pokrenu "novi, još opasniji Hladni rat".

Učesnici samita Nobelove nagrade za mir u italijanskoj prestonici su, takođe, osudili "fanatizam prerušen u veru" i skrenuli pažnju javnosti na "postojeće i tinjajuće konflikte, posebno u Siriji, Iraku, Izraelu/Palestini, Avganistanu, Južnom Sudanu i Ukrajini", a koji dobijaju "sve opasniji tok".

U svom završnom dokumentu, Nobelovi laureati su izrazili "duboku zabrinutost zbog sve veće opasnosti od rata, uključujući nuklearnog, među velikim državama".

"Ova pretnja proizilazi iz činjenice da pojedine velike sile smatraju da mogu da ostvare svoje ciljeve upotrebom sile", ističu nobelovci, ne citirajući nijednu zemlju.
Foto: Beta/AP
"Ova tendencija, ukoliko ostane nekontrolisana, neminovno će dovesti do veće vojne konfrontacije i do novog, još opasnijeg Hladnog rata", uvereni su učesnici rimskog skupa.

Potpisnici dokumenta posebno napominju da "sukob u Ukrajini predstavlja pretnju za stabilnost Evrope i podriva njenu sposobnost da odigra pozitivnu ulogu u svetu".

Na 15. po redu samitu nobelovaca učestvovali su dalaj lama, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačev, bivši vođa Solidarnosti i predsednik Poljske Leh Valensa, Širin Ebadi (Iran), Lejmah Gbovi (Liberija), Tavakol Karman (Jemen), Beli Vilijams, Mejrid Megvajer i Dejvis Trimbl (Irska), Hose Ramos-Horta (Zapadni Timor) i Džodi Vilijams (SAD).

Južnoafrički biskup Dezmond Tutu je zbog bolesti morao da otkaže dolazak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: