Utorak, 19.11.2013.

12:30

Pomilovanje zavisi samo od Nikolića

Ne postoji bili kakvo zakonsko ograničenje da molbu za pomilovanje podnesu čak i oni koji su osuđeni za najteža krivična dela, pa tako i Radomir Marković.

Izvor: B92

Default images

Jedini uslov je da presuda bude pravosnažna, tako da je po našim zakonima, praktično bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković pomilovanje mogao da zatraži već 20. juna 2008. godine, dan nakon što mu je Vrhovni sud izrekao maksimalne kaznu za četvorostruko ubistvo i pokušaj atentata na lidera SPO-a Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić objašnjava za B92 da je pomilovanje akt milosti o kojem konačnu odluku donosi predsednik republike.

"Svako može da podnes zahtev za pomilovanje u skladu sa zakonskom procedurom. Ne postoje nikakava ograničenja ko može, a ko ne može da zatraži pomilovanje. Konačna odluka je na predsedniku republike", navodi Škulić.

Zakon propisuje da molbu za pomilovanje nadležnom sudu podnosi osuđeni, a mogu je podneti i njegov zakonski zastupnik, bračni drug, brat, sestra, usvojilac, usvojenik, hranilac ili staralac osuđenog lica. Po službenoj dužnosti zahtev za pomiovanje može podneti i ministarstvo pravde.

Kako saznaje B92, i nadležni sud i Minstarsrvo pravde su dali negativno mišljenje o zahtevu Radomira Markovića.

"Predsednik republike može u potpunosti da pomiluje onoga ko je zatražio pomilovanje ili delimično. Predsednikova odluka je slobodna i shodna njegovim uverenjima i ne mora da se vodi mišljenjima suda, ministarstva pravde ili komisije za pomilovanje.", dodaje Škulić.

Vesto o tome da je nekadašnji prvi čovek ozloglašene tajne služve zatražio pomilovanje od predsednika Tomislava Nikolića dolazi posle serije tekstova u medijima čiji je glavni akter upravo Radomir Marković.

Prvo se pojavila vest da u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije ima pomaka kojima se sve više steže obruč oko bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića.

Već sledećeg dana Politika je objavila informaciju da je Marković iz zatvora poslao poruku da će "Srbija biti na kolenima" ako objavi saznanja iz vremena kad je bio na čelu te službe. Marković je potom u pismuo Politici ovo napise negirao. Radomir Marković je, podsetimo, uhapšen u februaru 2001. godine zbog optužbi da je umešan u ubistvo 4 visoka funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kao i zbog falsifikovanja sluzbenih izjava.

U to vreme potpredsednik Vlade Srbije bio je Žarko Korać. On za B92 kaže da ga sinoć nije iznenadila vest da bivši šef Db-a sada traži pomilovanje.

"Iako svaki čovek ima prava da traži pomilovanje, potpuno je jasno da je Radomir Marković ovu molbu podneo kako bi se rehabilitovali svi ljudi bivšeg režima. Njegovi politički mentori iz SPS-a, JUL-a i delimično SRS-a manje više vode Srbiju, a drugi nisu nikada ne samo osuđeni za ono što su uradili već ih mediji uopšte i ne pominju," kaže Korać.

On ističe da je zabrinjavajuće to što je rekcija javnosti i vlasti na ovu vest blaga i da se zato stiče utisak da je izborom ove vlasti, Srbija rešila da se napravi kao da prošlosti nije ni bilo.

"Srbija se u ovom trenutku ponaša kao da je država stvorena 2012. godine i tako se ponašaju i glavni nosioci vlasti. Podsetiću da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom nedavne posete hrvatskog predsednika Ive Josipovića hrvtaskim medijima rekao da je zapanjen što se u hrtavskim udžbenicima kada se govori o '90-tim pominju i četnici na šta mu je celokupna javnost u Hrvatskoj odgovorila da je i on sam bio imenovan za četničkog vojvosu. Ako je predsednik države zaboravio svoju prošlost, onda se isto tako pravi i ostatak Srbije da ta prošlost nije ni postojala jer bi onda naravno ljudima koji su danas na vlasti morala da se postave veoma neugodna pitanja", kaže Žarko Korać", lider SDP-a i potredsednik Skupštine Srbije.

Korać ipak ne veruje da bi se u Srbiji neko usuduio da pomiluje Markovića, čoveka koji je osuđen za najteža krivična dela koja bi se mogla shvatiti i kao veleizdaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: