Maksimalne kazne za "Ibarsku"

Vrhovni sud izrekao je maksimalne kazne dvanaestorici optuženih za četvorostruko ubistvo i pokušaj atentata na lidera SPO-a Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 19.06.2008.

01:07

Default images

Prvooptuženi, nekadašnji komandant Jednice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija osuđen je na 40 godina zatvora, dok je pripadnik te jednice Nenad Ilić, koji je vozio kamion-ubicu, osuđen takođe na 40 godina. Pripadnici JSO Dušan Maričić Gumar osuđen je na 30 godina, Nenad Bujošević na 35, Branko Berček na 40 i Leonid Milivojević na 30 godina.

Bivši šef resora Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 40 godina, nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes na godinu i šest meseci, tadašnji šef saobraćajne policije Srbije Dragiša Dinić na deset meseci i njegov zamenik Vidan Mijailović na šest meseci.

Tadašnjem šefu beogradskog DB-a Milanu Radonjiću i tadašnjem načelniku beogradske policije Branku Đuriću izrečene su oslobađajuće presude.

To je četvrta presuda koja se donosi u tom predmetu, ali prva koju izriče petočlano veće Vrhovnog suda Srbije. Portparolka Vrhovnog suda Srbija Vesna Dabić izjavila je da pravo žalbe u trećem stepenu imaju svi koji su presudom Vrhovnog suda osuđeni na maksimalne kazne od 40 godina zatvora.

Pravo žalbe u trećem stepenu imaju svi osim Mihalja Kertesa, Vidana Mijailovića i Dragiše Dinića, kojima je kazna ublažena u odnosu na prvostepenu presudu, kazala je ona.

Žalbe se mogu izjaviti u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka presude, a o njima odlučuje veće Vrhovnog suda Srbije, sastavljeno od sedam sudija.

Sudija Milojević o presudi

Zločin na Ibarskoj magistrali 1999. isplanirao je Radomir Marković, a njegovo izvršenje je organizovao Milorad Ulemek, izjavio je sudija Dragomir Milojević. Predsednik veća Vrhovnog suda Dragomir Milojević rekao je da je plan za ubistvo lidera SPO-a Vuka Draškovića napravio nekadašnji šef Državne bezbednosti Marković, a da je nekadašnji komandant specijalaca Ulemek za realizaciju organizovao grupu "crvenih beretki".

Prema rečima Milojevića, tokom suđenja je utvrđeno da je praćenje Draškovića bilo intenzivirano i da je očigledno da, osim Markovića, niko drugi za to nije mogao da izda nalog.

Svako ubistvo, rekao je Milojević, izaziva uznemirenje građana, a posebno ako je to predsednik političke stranke, i događaj na Ibarskoj magistrali je istorijski.

Milojević je rekao da su izrečene najteže kazne jer je i počinjeno najteže krivično delo, i to sa direktnim umišljajem, navodeći da je zakon koji predviđa 40 godina kazne blaži od ranijeg koji je predviđao smrtnu kaznu.

Govoreći o oslobađajućem delu presude za nekadašnje šefove beogradske službe bezbednosti i policije Milana Radonjića i Branka Đurića, koji su bili optuženi za umešanost u ubistvo, Milojević je rekao da se može reći da ima indicija da su znali za plan, ali bez snage dokaza.

Advokati odbrane nezadovoljni

Branilac nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radeta Markovića, advokat Dušan Mašić, rekao je da nije prisustvovao izricanju presude jer je izašao iz sudnice kada je čuo da se njegovom branjeniku na teret stavlja teško ubistvo, za koje dosad nije bio osuđivan.

On je podsetio da je Marković dva puta bio oslobođen optužbe za ubistvo.

"Presuda je licemerna i politička. Ovo je sumrak srpskog pravosuđa i sramota za sudstvo koje radi po diktatu države", rekao je Mašić.

Branilac Milorada Ulemeka Legije, Slobodan Milivojević, izjavio je da je glavni pretres, održan pred sudskim većem Vrhovnog suda Srbije, bio "fingiran", kao pokriće za izmenu odluke.

"Umesto da se na glavnom pretresu zaista pretresaju i utvrđuju činjenice, on je otvoren kao pokriće za izmenu prvostepene odluke", ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, "izreka presude više liči na fabulu krimi-priče nego na presudu".

Milivojević je podsetio da današnja presuda ipak nije pravosnažna i najavio žalbu.

Drašković: Istorijska kazna

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je danas da je presuda izrečena optuženima za zločin na Ibarskoj magistrali istorijska, jer je prvi put od 1945. godine šef tajne policije za zločin osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu.

Drašković je, posle izricanja presude, rekao novinarima da se od početka suđenja, pre sedam godina, "čeka presuda slična ovakvoj, zasnovana na činjenicama i zakonu".

Objašnjavajući zašto kaže "slična presuda", on je zamerio Sudskom veću na oslobađajućem delu presude, tvrdeći da za nekadašnjeg šefa beogradskog Centra državne bezbednosti Milana Radonjića postoji mnogo više od indicija da je bio član zločinačkog udruženja sa Slobodanom Miloševićem i Radomirom Markovićem na čelu.

Drašković je dodao da su izrečene kazne "jedino i mogle biti samo ovakve jer je u vreme izvršenja ovog krivičnog dela za ovo delo bila propisana smrtna kazna, a da je kazna od 40 godina zatvora svakako blaža".

"Ova presuda, iako je zadovoljila zemaljsku pravdu, ne može nikada da oživi ubijene, a ubice će i dalje živeti", rekao je on.

Suđenje koje traje osam godina

Podsetimo, suđenje za ovaj zločin traje već osam godina. Posle tri prvostepene presude, Vrhovni sud odlučio je da drugi put u svojoj istoriji otvori glavni pretres i sam ispita odlučne činjenice.

Svojim prethodnim presudama Okružni sud je neposredne izvršioce iz JSO-a osudio na 15 godina zatvora, Radomira Markovića prvo na 10, pa onda na 8 godina, dok je šefa tadašnje Državne bezbednosti Beograda Milana Radonjića i šefa beogradske policije Branka Đurića oslobodio.

Kako je to bila treća prvostepena presuda, Vrhovni sud je pribegao neuobičajenom rešenju i otvorio glavni pretes.

Zora Dobričanin, advokatica Branka Đurića i Milana Radonjića, izjavila je ranije da očekuje da će posle ovog suđenja njeni klijenti biti oslobođeni.

"Ukoliko bude sudilo pravo, a ne politika, a ja se uvek uzdam u pravo, onda očekujem oslobađajuću presudu za moje klijente, odnosno da VSS potvrdi presudu Okružnog suda“, kaže Dobričaninova.

Advokat Radomira Markovića, Goran Petronijević, kazao je juče da ne brine ukoliko sud bude poštovao zakon, ali ocenjuje da je celo suđenje pod pritiskom.

"Svi su govorili o tim pritiscima u odnosu na tužilaštvo, u odnosu na sud, pogotovo sada na sud. Ukoliko sud odoli tim pritiscima, doneće zakonitu presudu. Ukoliko, ipak, ne odoli, a imali smo nekoliko puta takvu situaciju, mi ćemo tu presudu uzeti kao takvu, a ako ne budemo njome zadovoljni, pisaćemo žalbu. Videćemo šta će se od toga dogoditi. Lično mislim da bi sud trebalo da razreši ovaj Gordijev čvor“, naveo je Petronijević.

Posle poslednje presude Okružnog suda, najveći revolt žrtava i tužilaštva izazvale su kazne, ali i činjenica da je sudija protumačio zakon tako da je 15 godina maksimalna kazna zatvora, a ne 40, koliko je presudilo veće u slučaju ubistva Stambolića.

Zastupnik žrtava, Nikola Barović, ranije je rekao da očekuje da će to ispraviti Vrhovni sud.

"Na pretresu pred VSS-om nije dovedeno u pitanje činjenično stanje pred Okružnim sudom i očekujem da će presuda biti osuđujuća, s tim što očekujem da će biti pravilno primenjen Krivični zakonik Srbije, odnosno da kazne budu u skladu sa novim zakonom koji predviđa 40 godina“, rekao je Barović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: