Uhapšen prijatelj braće Kuaši

Stari prijatelj braće Kuaši, napadača na "Šarli ebdo", izručen je Francuskoj, gde se suočava s optužbom vezanom za terorizam, saopštilo je francusko pravosuđe.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

16:45

Default images

Zvaničnik je potvrdio da je Fric-Žoli Žoakin (29) stigao iz Bugarske u Francusku i da se očekuje da će se neminovno pojaviti pred sudijom, kasnije tokom dana.

Preobraćenik u islam Žoakin je optužen za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi s terorističkim ciljem i da ima veze s mrežom koja regrutuje borce koje šalje u Siriju, prenela je agencija AP.

Žoakin, poreklom s Haitija, uhapšen je 1. januara dok je pokušavao da pređe bugarsko-tursku granicu, pod sumnjom da se uputio u Siriju, nakon što je njegova supruga upozorila francuske vlasti o njegovom odlasku s njihovim trogodišnjim sinom.

On je priznao da je "stari prijatelj" braće Kuaši i da je sa njima igrao fudbal i da su "poslovno sarađivali" na prodaji odeće, ali je negirao da je znao za njihove planove da izvrše teroristički napad na redakciju lista "Šarli ebdo" u Parizu 7. januara kada je ubijeno 12 ljudi.

AFP navodi da je izvor blizak slučaju priznao da nema dokaza da je Žoakin bio upoznat s namerama braće Kuaši.

Međutim, istraga terorističkih napada od 7. do 9. januara u Parizu želi da sazna zašto je on napustio Francusku nedelju dana pre napada na redakciju lista "Šarli ebdo", u društvu Šeika Dijakhabija koji je nekada bio poznat džihadista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: