Nemački vicekancelar u Beogradu

Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel sa privrednom delegacijom dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2014.

00:58

Default images

Gabrijel će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem i kolegama iz srpske vlade.

Cilj posete je, kako saopštava nemačko Ministarstvo privrede i energetike, da se Srbiji pruži podrška na njenom putu ka Evropskoj uniji, kao i da se unapredi bilateralno privredno partnerstvo.

"Srbija je značajan partner Nemačke i nemačke privrede. Nemačko-srpski ekonomski odnosi su se uspešno razvijali proteklih deset godina", istakao je Gabrijel i dodao da postoji veliki potencijal za njihovo unapređenje.

"Razgovaraću sa premijerom Vučićem o zajedničkim koracima kako bi ovaj potencijal obostrano još bolje bio iskorišćen. Radujem se što Srbija na putu ka Evropi tesno sarađuje sa nama. Mi ćemo i ubuduće podržavati Srbiju na ovom putu, kao i u neophodnim reformama", poručio je on uoči posete Srbiji.

Program posete, kako je navedeno u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, obuhvata sastanak tet-a-tet Vučića i Gabrijela u ponedeljak, sednicu Poslovnog saveta Srbije i Nemačke i sastanak delegacija dveju vlada.

Pored toga, Gabrijel će se, prema saopštenju nemačkog ministarstva, sastati i sa Ružicom Đinđić, udovicom ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Nemačka je, kako je podsetilo ministarstvo u Berlinu, jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije i najveći bilateralni donator, a obim trgovinske razmene je sa oko 2,8 milijardi evra 2013. godine dostigao novi rekord.

Gotovo izjednačen trgovinski bilans pokazuje da Nemačka i Srbija imaju partnerstvo na ravnopravnim osnovama, zaključuje se u saopštenju nemačkog vicekancelara.

Ko je Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: