"Velikosrpske ambicije još postoje"

Savetnik Vlade Kosova za spoljne poslove, Azem Vlasi, ocenio je da se područje Balkana još nalazi "između prividnog mira i trajne stabilnosti".

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

10:25

Default images

Komentarišući za sarajevski Dnevni avaz prilike na Balkanu, Vlasi je rekao da "ako projekat ujedinjenje Evrope bez granica, Evrope sa zajedničkom bezbednošću bude doveden u pitanje, onda će biti novih nevolja, ne samo u Bosni, nego u celom regionu".

"Na jednoj strani jer je Bosna ostala u problemima, a na drugoj strani velikosrpske ambicije i ideje još nisu ugašene", kazao je Vlasi.

On je ocenio da će pravac u kojem će stvari ići "umnogome zavisiti i od toga koliko će i drugi u Evropi pomoći da se celo ovo područje, dakle i Bosna i Kosovo, ali i druge države koje još nisu u EU, približi i brže udje u evropsku porodicu.

Vlasi je kazao da je "priča o fudbalskoj utakmici izmedju Albanije i Srbije bila prilika da na površinu izbiju srpski šovinizam i albanofobija", te da su "reakcije zvaničnika Srbije pokazale da se veoma malo iskoračilo iz vremena Miloševićevog režima što se tiče odnosa Srba prema Albancima".

Prema njegovim rečima "Srbija je u velikim ekonomskim i drugim problemima i okrenuta je evropskim integracijama zbog nade da će dobiti nešto od pristupnih fondova, te da će se od evropskih integracija okoristiti".

"Ali, intimno ljudima koji su na vlasti u Srbiji mnogo je više stalo do dobrih odnosa s Rusijom nego do EU", izjavio je Vlasi.

Prema njegovom mišljenju, situacija u BiH je "zakovana i nju zloupotrebljavaju oni koji rade na njenom rušenju, a to su radikalne, nacionalističke, četničke snage u Republici Srpskoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: