Pokar: Generalno, Hag bio pravedan

Bivši predsednik Haškog tribunala, italijanski sudija Fausto Pokar,kaže da je "generalno uzev" Tribunal radio pravedno.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

16:45

Default images

Kritike nekih presuda, po kojima je poznat u Hagu, Pokar neće da ponavlja u javnosti, jer kaže da je sve rekao u svojim izdvojenim mišljenjima. Komentarišući oslobađanje Anta Gotovine sudija Pokar je napisao da je ta presuda protivna bilo kakvom osećaju za pravdu.

Ratni zločin ne zastareva, ali se istrage i suđenja iz Haga sve više sele u regionalne sudove. Iz Tribunala stiže stručna pomoć, sudija Fausto Pokar učestvovaće u obuci organizacija civilnog društva da kvalifikovano prate predstojeća suđenja, uz podršku OEBS-a i Evropske unije.

"Ja sam uvek mislio da odgovornost za procese ratnih zločina pripada državnim sudovima, a ne Haškom tribunalu, jer je na njima da te procese obezbede. Glavna odgovornost tribunala u Hagu je da pomogne da se obezbede kapaciteti i unaprede veštine onih koji će se time baviti", kaže sudija Pokar.

Bivši predsednik Tribunala, sudija Pokar svojevremeno se usprotivio oslobađanju Ante Gotovine tvrdeći da je presuda "protivna bilo kakvom osećaju za pravdu". Od tada nedostupan za medije, sudija je u Beogradu upitan da li Haški tribunal, sa široko kritikovanom praksom i spornim presudama, može biti uzor domaćem pravosuđu.

"Pitate da li je Tribunal radio u skladu sa određenim principima pravde? Mislim da jeste, generalno govoreći. Ono što sam napisao u presudi to ne komentarišem i mislim da sudije treba svoje stavove da izraze u presudi, a ne u komentarima van sudnice", rekao je Pokar.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i danas je čuo kritike da njegov tim nije podizao optužnice protiv visokorangiranih oficira navodno odgovornih za ratne zločine.

"To je ranije radio sud, mi ćemo procesuirati sve", kaže on.

U istragama tužilaštva nema zaštićenih, kaže Vukčević. Tužilaštvo je nedavno pokrenulo istragu protiv generala Vojske Srbije Dragana Živanovića, koga sumnjiči da nije ništa preduzeo da spreči zločine nad albanskim civilima na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: