Makedonija:Troje umrlo od listerije

U Makedoniji su u poslednjih 30 dana zabeležena tri smrtna slučaja od bakterije listerije.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

14:41

Default images

U Makedoniji je u poslednjih 30 dana registrovano sedam slučajeva kod kojih je laboratorijskom analizom potvrđeno prisustvo bakterije listerije. Od sedam zaraženih, troje je umrlo, prenose makedonski mediji.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Makedonije, preminula je jedna osoba od 72 godine, jedna od 59 i jedno novorođenče.

Listerioza je bakterijska bolest koja se obično javlja nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijom listerijom, koja se najčešče javlja u mesu, mlečnim proizvodima, loše opranom voću i povrću.

Danas će zasedati Odbor za zarazne bolesti, čijem zasedanju će prisustvovati i ministar zdravlja Nikola Todorov, kako bi razmotrili mere koje treba preduzeti.

Za sada su najavljene vanredne inspekcije i uzimanje uzoraka u većim proizvodnim pogonima za hranu i iz magacina za čuvanje i distribuciju hrane, javljaju 24 Vesti.

O opasnoj bakteriji listeriji se u Srbiji govorilo prošlog meseca, kada su pojedine kompanije optužene da izvoze meso lošeg kvaliteta u Rusiju. Ipak, postojanje bakterije nije dokazano niti je bilo prijavljenih slučajeva trovanja.

Mediji su izveštavali o tome da je ruska strana navela da je u pošiljci smrznutog svinjskog mesa iz Srbije pronađena ta bakterija, ali su izvoznici odgovorili da je to nemoguće, jer se bakterija ne razvija na temperaturama na kojima se meso skladišti.

Ipak, naveli su da je moguće da je do neke zaraze došlo prilikom skladištenja, posle isporuke, kada meso prelazi u nadležnost kupaca.

U Srbiji se hrana stalno strogo kontroliše

Načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo, Tamara Bošković, kaže da Srbija ima strogu kontrolu uvoza namirnica iz svih zemalja, pa i iz Makedonije, naročito kada su u pitanju tako opasne bakterije kao što je listerija.

Ona je objasnila da se pomenuta bakterija najčešće nalazi u proizvodima od ribe, poput dimljenog lososa i plodova mora, ali se može naći u sirevima, voću, povrću, od čega najčešće u zelenoj salati.

Kako kaže Boškovićeva, listerija u namirnice dospeva iz okoline, ukoliko se npr. nađe u proizvodnom pogonu ili ako su radnici nosioci bakterije. Problem sa listerijom je što je ona veoma otporna na niske temperature, čak niže nego u frižideru, ali i na temperaturu kuvanja.

Ipak, Boškovićeva savetuje građanima da nema razloga za brigu, jer se stroge kontrole hrane sprovode stalno, a naročito tokom leta.

Ipak, ona poručuje da je veoma važna svest kod građana kojima poručuje da redovno dobro peru ruke, ali i hranu, voće i povrće, jer se tako mogu zaštititi.

Načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo kaže da se listerija u Srbiji intenzivno ispituje od 2011. godine i da je taj patogen pod dobrom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: