Pokušaj atentata na Porošenka?

Pripadnici obezbeđenja kabineta ukrajinskog predsednika Petra Porošenka deaktivirali snažnu eksplozivnu napravu koju su pronašli u neposrednoj blizini kabineta.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 14.06.2014.

16:14

Default images

'Eksplozivna naprava nađena je tokom noći blizu jednog ulaza pored kojeg Porošenkov automobil prolazi na svojoj redovnoj ruti. Reč je o napravi sa pet granata i kilogramom metalnih matica', rekao je izvor, a preneo Rojters. 'To je bila snažna naprava', istakao je.

Izvor nije otkrio više detalja o ovom bezbednosnom incidentu, a kabinet predsednika Porošenka nije se još službeno oglasio.

Podsetimo, 49 ukrajinskih vojnika poginulo je kada su separatisti srušili teretni avion kod istočnoga grada Lugansk u noći na subotu, objavio je vojni portparol Vladislav Seleznov. Napad se dogodio satima nakon što je ruski predsednik Vladimi Putin u razgovoru s predsednikom Evropske komisije Žozem Manuelom Barozom naglasio da ukrajinske vladine snage treba da prekinu oružane operacije u Ukrajini.

Zapad pak optužuje Kremlj da oružjem snabdeva proruske separatiste u Ukrajini. Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je poslednjih dana prelazila granicu između dve zemalje.

Ukrajinski guverner pokrajine Dnjepropetrovsk zato je u petak predložio predsedništvu svoje zemlje gradnju sigurnosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom koji bi trebao da spreči svaki upad iz Rusije.

U Ukrajini sutra Dan žalosti

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je nedelju, 15. jun Danom žalosti zbog pogibije 49 ukrajinskih vojnika iz vojnog transportnog aviona "Il-76" koji su proruske snage oborile kod Luganska.

Porošenko je, takodje, naredio sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu povodom najnovijeg razvoja dogadjaja na istoku zemlje, prenosi Itar-Tas s.

"Proglašavam nedelju, 15. jun Danom žalosti za našu vojsku. To je veliki gubitak, ne samo za njihove porodice, već i za čitavu zemlju", poručio je Porošenko u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu.

Predsednik Ukrajine zatražio je od Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu da "pruži adekvatan odgovor" povodom ovog napada proruskih snaga, obaranja vojnog aviona i pogibije 49 ukrajinskih vojnika.

Svi umešani u akt terorizma ovih razmera moraju da budu kažnjeni, izjavio je Porošenko i poručio da je Ukrajini neophodan mir.

Rukovodstvo Ministarstva, Generalštaba i Komande vazduhoplovstva izrazilo je saučešće porodicama poginulih vojnika, navela je ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: