Baer: SAD neće priznati Donjeck

SAD neće priznati referendum u Donjeckom basenu, ako to ne bude u skladu sa ukrajinskim ustavom, izjavio je stalni prestavnik SAD u OEBS-u Danijel B. Baer.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

17:57

Default images

Svaki referendum koji ne bude u skladu sa ukrajinskim ustavom i zakonom biće smatran nezakonitim, rekao je Baer, odgovarajući na pitanje novinara agencije Itar-Tass.

Predstavnici gradova Donjeckog basena u istočnoj Ukrajini izglasali su danas rezoluciju o proglašenju "Narodne Republike Donjeck", nezavisne od Ukrajine.

"Proglašavamo stvaranje suverene države Narodna Republika Donjeck", saopšteno je u sali regonalne uprave, preneli su ruski mediji.

Delegati su doneli odluku i da najkasnije do 11. maja bude održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji, a od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražili su da ima pošalje "privremeni mirovni kontigent" vojske.

Aktuelni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je jutros na zasedanju vlade u Kijevu da će sprečiti separatistički scenario na istoku zemlje i pozvao tamošnje stanovnike da čuvaju teritorijalni integritet.

Bivša premijerka i lider stranke "Otadžbina" Julija Timošenko otputovala je hitno u Donjeck, saopštila je njena pres služba.

Ona je pozvala snage bezbednosti Ukrajine da preduzmu mere za eliminisanje "terorista" i da spreče separatiste u zauzimanju vladinih zgrada.

"Danas zemlja ima svu potrebnu snagu da brzo i adekvatno zaustavi separatiste i sabotere", navela je Timošenko u saopštenju.

Zamenik premijera Ukrajine Vitalij Jarema takođe se nalazi u Donjecku, a na istok zemlje otputovali su i ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, koji je otišao u Harkov, dok su u Lugansk su otputovali sekretar za nacionalnu bezbednost Andrej parubij i šef službe bezbednosti Valentin Nalivčenko.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izjavila je danas novinarima u Briselu da EU sa "pažnjom i uznemirenjem" prati razvoj situacije u Ukrajini.

Hiljade građana u Lugansku, Harkovu i Donjecku izašlo je na ulice noseći ruske zastave i tražeći osamostalenje od vlasti u Kijevu i prisajedinjenje Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: