Rehabilitacija Draže i rasizam

Rehabilitacija Draže Mihajlovića i Zakon o izjednačavanju četnika i partizana su nedopustivi i vode Srbiju u rasističku ideologiju, izjavila Sonja Biserko.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2013.

15:32

Default images

"Osnovna ideologija Draže Mihajlovića je bila rasizam, a četnički pokret nikada nije bio antifašistički već su direktno sarađivali sa okupatorom za vreme Drugog svetsko rata", kazala je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona je bila učesnica skupa u Medija centru kome su prisustvovali i predstavnici Saveza antifašista, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i organizacije "Žene u crnom".

Aleksandar Kraus je u ime Saveza antifašista Srbije rekao da se rehabilitacija Draže Mihajlovića suprotstavlja putu Srbije u Evropsku uniju. "Rehabilitacija bilo koga ko je bio na strani okupatora je nedopustiva", kazao je Kraus.

Prema njegovim rečima, dva svedoka, istoričara, su lažno svedočila na sudu u postupku koji je vodjen povodom rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihajlovića. "Mi smo podneli tužbu protiv njih Prvom javnom tužilaštvu u Beogradu u nadi da ćemo tako doći do istine", kazao je Kraus.

On je dodao, da su oni u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji i organizaciji "Žene u crnom" napravili antifašistički manifest i najavio formiranje organizacije "Antifašistički front", koja će promovisati antifašističku ideologiju.

Predsednica organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović kazala je da ova organizacija želi da sačuva tekovinu antifašističke borbe jer je to pokret emancipacije žena.

"Moramo da rehabilitujemo vrednosti antifašizma i da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić odrekne ordena četničkog vojvode", kazala je Zajovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: