"Da sporazum ne bude obesmišljen"

Priština pokušava da tumači sporazum na način koji udaljava od njegove implementacije. Naš tim neće dozvoliti da sporazum bude obesmišljen, kaže Marko Đurić.

Izvor: B92

Subota, 11.05.2013.

12:04

Default images

"Ono što svakako nećemo dozvoliti, to je da kroz različita tumačenja i na njima zasnovanom lošem planu implementacije, ovaj sporazum ostane obesmišljen i štetan po interese srpskog naroda i Srbije", rekao je šef beogradskog tima za primenu briselskog sporazuma Marko Đurić za "Blic".

On ja kazao da Srbija nije prihvatila ovaj sporazum u nameri da prevari drugu stranu i ne može sebi dopustiti da i sama bude obmanuta, istakavši da postignuti sporazum nije sjajan, ali je, u datim okolnostima, dovoljno dobar za srpski narod i Srbiju.

Đurić je kazao da je srpska strana "pristupila veoma konstruktivno u nameri da ostane u Briselu koliko god je potrebno, sve dok dogovor ne bude postignut".

"Čini se da je delegacija iz Prištine ovim razgovorima pristupila manje amabiciozno i bez želje da odstupi od nekih rigidnih stavova koji odstupaju od slova i duha prethodno prihvaćenog sporazuma. Srbija smatra da je nastavak razgovora jedini put do rešenja i u tom smislu se nadamo da će se predstavnici Prištine u najskorije vreme vratiti za pregovarački sto", rekao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje, Đurić je kazao da svaka država teži ostvarenju onoga što vidi kao svoje nacionalne ciljeve i interese, što je slučaj i sa Nemačkom, navodeći da se neki od interesa koje Srbija ima ne poklapaju s nemačkim.

"Nema ljutnje, niti mesta emocijama. Nemačka je velika i moćna država Evrope kojoj težimo, pa je u poziciji i da postavi određene uslove. S druge strane, Srbija je mala i ponosna država, pa će u skladu sa tim uvek biti u poziciji da na neke uslove odgovori pozitivno, a na neke ne", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: