Pretnje smrću Kostrešu i Stojšiću

Zameniku predsednika i potpredsedniku LSV Bojanu Kostrešu i Đorđu Stojšiću upućene su pretnje smrću o kojima je obaveštena i policija u Zrenjaninu i Novom Sadu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.04.2013.

10:53

Default images

Kostrešu je u Zrenjaninu poručeno da će "dobiti metak u čelo", dok je nepoznati muškarac juče Glavnom odboru stranke u Novom Sadu "uputio jasne pretnje Stojšiću i njegovoj bezbednosti", navodi se u saopštenju LSV-a. Policija izvršila uviđaj u Ečki.

Kostreš će se tokom dana sastati s predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem i upoznati ga s pretnjama smrću koje su upućene njemu, ali i pretnjama upućenim i drugim poslanicima, najavio je Stojšić.

On je novinarima u parlamentu rekao da je Kostrešovim roditeljima stiglo pismo u kome piše da će "njihov sin dobiti metak u čelo" i dodao da je "neki anonimni čovek kontaktirao Glavni odbor LSV sa porukom da Stojšić treba da ostane kod kuće".

Stojšić je te pretnje doveo u vezu sa saopštenjem koje je LSV izdala pre nekoliko dana povodom izjave ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina da Srbija ne treba da bude u EU.

Najnovije pretnje su, kao i druge koje redovno stižu na adresu LSV, prijavljene policiji, dodao je Stojšić i naglasio da se nada da će policija adekvatno reagovati.

LSV podseća da Kostreš, koji je narodni poslanik, proteklih meseci insistira na produženju Zakon o lustraciji i da je juče za to zatražio podršku novinarskih udruženja uz ocenu da bi se, da je bilo lustracije, znalo i ko su ubice novinara u Srbiji.

Pretnje članovima i funkcionerima LSV i do sada su uredno prijavljivane policiji, jednako kao i napadi na prostorije LSV, a "rezultat je u najvećem broju slučajeva - izostajao".

LSV smatra i da je to "još jedan dokaz da se devedesete (godine) užurbano vraćaju i da ljudi koji se usuđuju da misle i govore drugačije od samozvanih "patriota" u Srbiji i dalje rizikuju živote".

Ta stranka navodi da to dokazuju i "ispadi ekstremističkih organizacija, grafiti i govor mržnje, crni spiskovi i antisemitski plakati po Beogradu", kao i "da su oni za koje je nasilje i progon legitimno političko sredstvo danas slobodniji nego ikad".

Policija je obavila uviđaj u Ečki, izjavila je Tanjugu portparol Policijske uprave u Zrenjaninu Valerija Čanji.

"Izveštaj je dostavljen Osnovnom javnom tužuilaštvu u Zrenjaninu", rekla je ona, ne navodeći detalje u vezi sa tim događajem.

Stefanović traži od Dačića brzu istragu

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da obezbedi brzu i efikasnu istragu povodom pretnji smrću poslanicima Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Stefanović je od Dačića tražio i da preduzme sve iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala bezbednost za narodne poslanike.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Stefanović je danas razgovarao sa Kostrešom i Stojšićem.

Stefanović je u razgovoru istakao da takve pretnje predstavljaju ugrožavanje sigurnosti i bezbednosti poslanika i naglasio da pretnje predstavniku građana Srbije, predstavljajui udar na Skupštinu kao instituciju.

"Predsednik Narodne skupštine je uveren da će državne institucije obezbediti mir i sigurnost za sve građane Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenjem za javnost i osudom pretnji oglasio se danas i Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Zrenjaninu, uz poruku da "u Srbiji svako ima pravo na sopstveno mišljenje i izražavanje".

Omerović: Policija da ispita pretnje

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ističe da "porast nasilja, govora mržnje, veličanje fašističke ideologije, agresivne kampanje desničarskih i ekstremnih organizacija dovode i do toga da su čak i pretnje smrću, zbog drugačijeg mišljenja, nažalost postale sastavni deo našeg političkog života".

"Poslednje pretnje Bojanu Kostrešu i Đorđu Stojišiću moraju upaliti alarm. One su opasne i zbog činjenice da je reč o izabranim narodnim predstavnicima. Dakle, ovo su pretnje i instituciji koju oni predstavljaju i čiji su deo, a to je Narodna skupština Srbije", kaže on.

Omerović smatra da policija mora da ispita ove pretnje i najhitnije uhapsi one koji bi problem neslaganja sa drugačijim stavom rešili "metkom u čelo", jer će u suprotnom biti poslata poruka da je normalno nekom pretiti.

"Niko nikome ne sme pretiti smrću, a da zbog toga ne odgovara pred zakonom", naglasio je on u saopštenju dostavljenom B92.

LDP: Sprečiti političko nasilje

Liberalnodemokratska partija najoštrije je osudila pretnje upućene funkcionerima LSV i narodnim poslanicima Bojanu Kostrešu i Đorđu Stojšiću, ocenivši da se u tom slučaju radi o političkom nasilju.

LDP u saopštenju traži od nadležnih organa da u najskorije vreme otkriju počinioce pretnji, saopšte javnosti rezultate istrage "i urade sve druge radnje kako bi se zaštitila osnovna ljudska i politička prava i slobode".

Ta stranka navodi i da su pretnje Kostrešu i Stojšiću upućene "zbog njihovih legitimnih političkih stavova i spadaju u opasni arsenal političkog nasilja".

LDP smatra i da je to političko nasilje "do sada nanelo ogromnu štetu našem društvenom i političkom životu, podrivajući direktno temelje ljudskih i političkih prava i sloboda, kao i temelje demokratske i civilizovane države".

Ta stranka navodi i da je "posebno osetljiva" na pretnje i političko nasilje, "jer je veliki broj njenih članova i funkcionera u prethodnom periodu bio suočen sa sličnim aktima, a zbog političkog mišljenja i političkih stavova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: