MK: Novi protest Albanaca u petak

Na društvenoj mreži Fejsbuk se pojavio poziv za nove proteste Albanaca u Skoplju u petak u podne, nakon molitve u Jahja pašinoj dzamiji.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

22:03

Default images

Prema najavama sa ove društvene mreže, pozvani su svi Albanci da u petak nakon molitve u dzamiji dođu pred zgradu Vlade i protestuju. Protest se ponovo organizuje, kako je objašnjeno, zbog prebijanja mladih Albanaca tokom protesta Makedonaca, održanog u prošli petak.

Organizatori protesta najavljenog za petak, 8. mart, napomenuli su da je ruta ista kao i ona tokom subotnjih demonstracija Albanaca - od dzamije do Vlade. Protest još nije prijavljen MUP-u.

"Budno pratimo sve informacije i najave, ali do sada nemamo zvaničnu prijavu da će neko organizovati proteste", kažu iz MUP-a.

U Skoplju su prvo protestovali Makedonci u prošli petak, nezadovoljni imenovanjem bivšeg komandanta ONA, Talata Džaferija, za ministra odbrane, kada je došlo do sukoba mladića makedonske i albanske nacionalnosti. Prema saopštenju MUP-a, bilo je povređeno najmanje sedam građana i 11 policajaca, a desetak mladića je privedeno u policiju.

Albanci su već narednog dana na to odgovorili demonstracijama, što je završeno nasiljem ispred zgrade Vlade, kada je povređeno 13 policajaca i isto toliko građana, osam je bilo privedeno, a zapaljen je autobus gradskog saobraćajnog preduzeća i havarisano više policijskih i privatnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: