"Predstavništvo Vojvodine korisno"

Predsednica Odbora za evropske integracije Milica Delević kaže da je predstavništvo Vojvodine u Briselu korisno radi boljeg povezivanja sa evropskim regionima.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

13:18

Default images

"Mislim da je prisustvo Vojvodine u Briselu korisno, da je vodi u bolju mogućnost povezivanja i razmene iskustava s drugim regionima", ocenila je Delevićeva u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Ona je navela da su tu potrebu prepoznali mnogi regioni u drugim evropskim zemljama, ali je prepoznata i u Srbiji, "pa su tako u Briselu već prisutni i Niš i Kragujevac".

Odgovarajući na pitanje o eventualnim novim uslovima Srbiji iz EU, ona je istakla da su opšti uslovi poznati i da se “evropski zahtevi ne odnose na ovoliku ili onoliku autonomiju bilo kog dela Sebije”.

Podsetivši da u EU ima primera više ili manje centralizovanih država, Delevićeva je istakla da se evropski zahtevi prema Srbiji odnose na poštovanje našeg Ustava i usvojenih zakona, što znači da “ako smo sami predvideli usvajanje zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, interesovaće se kada će to biti”.

Evropsku uniju će interesovati, kako je rekla, i to da li je politički proceš unutar Srbije takav da rešava otvorena pitanja na efikasan način, uz poštovanje naših standarda i evropskih zakona.

EU očekuje da se politički proces unutar zemlje “pokaže sposobnim da rešava političke probleme, a nije pozicija evropskih aktera da definišu kako ti problemi treba da se reše", zaključila je Delević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: