"Prisluškuju se hiljade građana"

Ombudsman Saša Janković izjavio je da službe bezbednosti zadiru u privatne Internet i telefonske komunikacije više hiljada građana.

Izvor: B92

Subota, 02.06.2012.

00:57

Default images

Janković je rekao da on i poverenik za informacije Rodoljub Šabić redovno dobijaju informacije o broju slučajeva u kojima su službe bezbednosti nadzirale telefonske i Internet komunikacije građana.

"Preliminarni rezultati su više nego zabrinjavajući i kada izveštaj o tome bude objavljen, videće se zašto smo povodom više zakona tražili odluku Ustavnog suda", kazao je Janković u intervjuu listu "Danas".

"Ne osporavamo zakone pred Ustavnim sudom iz akademskih razloga i da bi pravnički terali 'mak na konac', već zato što situacija na terenu pokazuje da je broj zadiranja u privatne komunikacije građana veći nego što može i da se pretpostavi", kazao je Janković.

On i Šabić su u utorak zatražili od Ustavnog suda Srbije da donese privremenu meru zabrane policiji da prikuplja podatke o komunikacijama građana bez odluke suda. Istovremeno su podneli i inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o krivičnom postupku koji je pre dva meseca stupio na snagu.

Osporena je odredba ZKP prema kojoj policija može pribavljati listinge, lokacije i druge podatke o telefonskom saobraćaju građana po odluci tužioca, a ne suda.

Janković je podsetio da se Ustavni sud već u dva navrata izjasnio da je prisluškivanje građana bez sudske odluke neustavno. Prvi put je to učinjeno povodom Zakona o elektronskim komunikacijama pre godinu dana, a drugi put pre mesec dana povodom Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji. Oba puta podnosioci inicijative su bili ombudsman i poverenik.

"Posle tih odluka, nadležne institucije morale bi bez odlaganja da pripreme izmene zakona i da rad službi bezbednosti dovedu u sklad sa Ustavom Srbije. Sudovi bi morali da organizuju dežurstva kako bi te službe dobile odluke hitno i brzo kada im je to potrebno", rekao je ombudsman i dodao da je obaveza državnih organa da rade ustavno.

U novije vreme podatke o broju prisluškivanih građana objavilo je samo Tužilaštvo za ratne zločine. Kako je navedeno povodom zaključenja rada Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca, u sklopu rada ovog tela "preduzete su mere nadzora telefonskih i drugih komunikacija prema 630 lica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: