Trgovci povećali cene bebi opreme

Umesto povraćaja PDV-a na opremu i hranu za bebe, roditelji su dobili novi talas poskupljenja bebi hrane i opreme, piše Blic.

Izvor: B92

Subota, 05.05.2012.

10:05

Default images

Iako su deklarativno političari podržali predlog izmene Zakona o PDV-u, nisu ga usvojili, a uvoznici i trgovci ovu akciju iskoristili su da povećaju cene proizvoda za bebe, ističe taj beogradski list.

Roditelji su tako, umesto uštede, dobili poskupljenja. Čim je počelo prikupljanje potpisa za ukidanje PDV-a na bebi-opremu, trgovci su to videli kao novu šansu da zarade. Pretpostavljalo se, zbog političkog momenta, da će predlog biti usvojen, tako da su pohitali da podignu cene hrane i opreme za bebe.

Da je Skupština usvojila predlog Vlade o povraćaju PDV-a na bebi-opremu, sa ovim poskupljenjima roditelji bi bili na pozitivnoj nuli ili imali malu uštedu u budžetu. Kako Skupština nije usvojila predlog, roditelji su sada u čistom minusu.

"Početkom aprila u Merkatoru sam kupila džambo pakovanje 'pampers' pelena (peticu) i platila 1.680 dinara i tada sam komentarisala sa suprugom da su u januaru bile jeftinije. Kada sam krajem meseca kupila isto pakovanje pelena, sačekala me je cena od 1.880 dinara. Bila sam u šoku", kazala je Nataša Lajković.

A u poslednja dva meseca poskupelo je bukvalno sve. Krajem marta za više od deset odsto poskupela je bebi-hrana "juvitana“. Za kašice koje su donedavno bile 90 dinara, roditelji sada moraju da izdvoje 101 dinar, a one koje su bile 160 dinara sada se prodaju po 178 dinara. Nove cene, pet odsto veće, dobile su i kašice iz uvoza.
Potpisivanje peticije za ukidanje PDV na bebi opremu i hranu
Ništa bolje situacija nije ni sa dečjom kozmetikom. Sva "Niveina“ bebi-kozmetika krajem aprila je poskupela za 4,6 odsto. Uvoznik "Pampersovih“ pelena je još u februaru maloprodaji najavio poskupljenje od osam odsto, a ovih dana i "Bambo“ najavljuje povećanje cena za pet odsto. Početkom marta poskupela je i "Pavlovićeva mast“, i to za devet odsto. Povećane su i cene bebi-opreme.

"Roditelji nam se najviše žale da je poskupela kozmetika i pelene u trgovinskim lancima. Kažu da je i oprema poskupela. Tako su stolice za hranjenje i sedišta za automobile u 'Aksi' poskupeli za oko 1.000 dinara. Ima čak i komentara da bi možda bolje bilo da nismo ni pokretali peticiju za ukidanje PDV-a, jer smo dobili samo poskupljenje", kaže za "Blic" Maja Tadić, urednica portala Bebac.

Uvoznici i trgovci, pak, tvrde da poskupljenje opreme i hrane za bebe nema veze sa najavljenim povraćajem PDV-a na ove proizvode. Oni kažu da su poskupeli svi proizvodi u Srbiji, pa i ovi, zbog skoka evra i povećanja cena na svetskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: