Počeli rusko - kineski manevri

Kina i Rusija počele su danas prve zajedničke vojne pomorske vežbe nedaleko od kineske obale, javili su kineski državni mediji.

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2012.

10:29

Default images

Ti manevri, koji će trajati šest dana, odvijaju su u Žutom moru, duž istočnih obala Kine, javio je Čajna njuz servis. To su prvi zajednički manevri mornarica te dve zemlje, naglašava se u izveštaju.

U izveštaju Sinhue navodi se da će se vežbe, pored ostalog, odvijati nedaleko od obala grada Đingdao u provinciji Šangdong.

Peking je početkom marta najavio ubrzanje modernizacije vojske kao i povećanje budžeta namenjenog ministarstvu odbrane za 2012. godinu. Kina namerava da na taj način nadoknadi vojno zaostajanje za SAD.

Teritorijalne ambicije Kine izazivaju zabrinutost kod suseda i SAD. Peking, između ostalog, smatra da polaže pravo na više ostrva u južnom i istočnom Kineskom moru u blizini Japana, Filipina i Vijetnama.

U manevrima učestvuje 16 kineskih brodova i dve podmornice dok sa ruske strane učestvuju četiri broda ratne mornarice.

Vojne vežbe koje su "odavno najavile Kina i Rusija imaju za cilj održavanje regionalnog mira i stabilnosti", rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Veimin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: